Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί: 90.769 για …αρχή!

Tσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα φέρνει η λήξη της γενικής  αναστολής τους λόγω κορονοϊού και της ειδικής, την 1η Ιουνίου, για πληττόμενες κατηγορίες οφειλετών.

Συνεπώς, σήμερα, λήγει κάθε προστασία για όλες τις περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας), οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται και από αύριο κιόλας αρχίζουν να τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς! Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, έχουν αναρτηθεί 90.769 πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι από αύριο (2/6) έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή για τους επόμενους 8 μήνες!

Αν ληφθεί υπόψη ότι τον Αύγουστο έχει καθιερωθεί να μην γίνονται πλειστηριασμοί, ο ρυθμός διενέργειά τους μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, είναι περίπου 13.000 ανά μήνα. Μόνο για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 615 πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα μάλιστα, με τις εκπεφρασμένες προθέσεις κυρίως τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (funds) θα βγαίνουν στο σφυρί ολοένα και περισσότερα ακίνητα. 

Γενικότερα, το νέο τοπίο, που διαμορφώνεται για τους «κόκκινους» οφειλέτες είναι ζοφερό, καθώς, μεταξύ άλλων:

  • Μέσα στην πανδημία τουλάχιστον 30.000 από τις εκκρεμείς αιτήσεις στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη φέρονται να έχουν εκ νέου απορριφθεί με το χειρουργικό πλαίσιο που υποχρέωνε οφειλέτες που δεν είχαν δικαστεί να ξανακαταθέσουν αιτήσεις.
  • 40.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη δεν εκδικάστηκαν λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και γίνονται τώρα ευάλωτες περνώντας κι αυτές την παραπάνω διαδικασία που απορρίπτει αιτήσεις πριν δικαστούν.
  • Τα μορατόρια, που «πάγωναν» εξυπηρέτηση οφειλών δανείων αξίας 40 δισ., έχουν λήξει στην πλειονότητά τους από τις αρχές του 2021 και οι τόκοι τους έχουν σωρευτεί.
  • Αναμένεται η προσθήκη επιπλέον 10 δισ. στα ήδη υπάρχοντα κόκκινα δάνεια λόγω της πανδημίας. Συνάμα αυξάνονται οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο (7,1 δισ. το 2020 και 2,1 δισ. έως τον Μάρτιο του 2021). Ανυπολόγιστα παραμένουν τα χρέη μεταξύ ιδιωτών (υπήρξε άλμα 369% στις ακάλυπτες επιταγές, ενώ κάθε μήνα εκδίδονται επιταγές αξίας 6 δισ., με τη νομοθετική αναστολή να λήγει σε δύο μήνες).
  • Αίρονται σταδιακά τα μέτρα αναστολών φόρων, κάλυψης εισφορών και παροχής ειδικών αποζημιώσεων.

Πρεμιέρα πτωχευτικού και πλατφόρμας εξωδικαστικού

Σε αυτό το κλίμα ξεκινά η ισχύς από σήμερα (1/6) του νέου πτωχευτικού νόμου, που αναμένεται να φέρει σε δυσχερέστερη θέση τους υπερχρεωμένους. Στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου ξεκίνησε η λειτουργία του εξωδικαστικού  μηχανισμού, που αφορά στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων, μέχρι και 240 δόσεις έναντι όλων των πιστωτών τους (Δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς) και υπό προϋποθέσεις, έως και 420 δόσεις προς τις τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις θα γίνονται πλέον αυτόματα, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), με έναν αλγόριθμο μέσα από τον υπολογιστή.

 Τα κλειδιά του εξωδικαστικού μηχανισμού  θα κρατούν οι τράπεζες, χωρίς την έγκριση των οποίων δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται τα χρέη στο Δημόσιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να υπάρχουν χρέη στο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν θέση… βασιλιά στο νέο σύστημα, αφού έχουν δικαίωμα, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, να κάνουν δεκτή ή να απορρίψουν μια πρόταση ρύθμισης χρεών από δανειολήπτη, ενώ μπορούν ακόμη και να μην απαντήσουν καν.

Μόνο εάν οι τράπεζες, ή τα funds διαχείρισης κόκκινων δανείων αποδεχθούν μια ρύθμιση, ενεργοποιείται η διαδικασία για τη ρύθμιση και των υπόλοιπων χρεών στο Δημόσιο και τα ταμεία. Σημειώνεται ότι ανάλογη ρύθμιση ίσχυε και στο παρελθόν (ν. 4469/2017), αλλά η εφαρμογή της ήταν τελικά περιορισμένη, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς οι τράπεζες.

ΠΗΓΗ: https://www.sofokleousin.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.