Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για επί πληρωμή rapid test στις γιορτές

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση  στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου  – Ζητούν δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους πολίτες.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου με δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση του MEGA επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση συζητά την επιβολή υποχρεωτικού rapid test στους χώρους εστίασης και για τους εμβολιασμένους.

Εκτός αυτού ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το μέτρο θα είναι μόνο για την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς -πράγμα που ακόμη βρίσκεται σε συζήτηση- και ότι είναι πολύ χαμηλό το κόστος του rapid test και οι πολίτες θα μπορέσουν να το καλύψουν.

Στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε η αντιπολίτευση με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 να βγάζουν σχετικές ανακοινώσεις. 

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Για κάποιες από τις μέρες των γιορτών αν κριθεί αναγκαίο το rapid test και για τους εμβολιασμένους θα ανακοινωθεί. Είναι πολύ χρήσιμο. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται μετά τις εισηγήσεις των αρμοδίων». Όταν ρωτήθηκε ποιος θα πληρώνει το rapid test σημείωσε: «Αν κριθεί απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο θα το επιβαρύνεται ο πολίτης». Όταν μάλιστα επισημάνθηκε ότι αυτό μπορεί να είναι άδικο υποστήριξε ότι «η δυναμική της Όμικρον μπορεί να μας αναγκάσει να πάρουμε τέτοια μέτρα».

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει «μέτρα μόνο για εκείνους που το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων – θα δούμε τι θα πει η Επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά- εκτός από το ότι μόνο εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, αν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Εκείνη την ημέρα ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι ένας παραπάνω κίνδυνος γι α να νοσήσει κάποιος ή αν νοσεί να τον διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα. Δεν θα είναι ένα μέτρο γενικό, αλλά προσωρινό, έκτακτο».

Όσον αφορά το χρηματικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο πολίτης που έχει εμβολιαστεί για το rapid test ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι αυτό «Βεβαίως είναι μία επιβάρυνση, κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι είναι μία επιπλέον επιβάρυνση. Ο άνθρωπος εμβολιάστηκε και έκανε ό,τι του ζητήσαμε. Χρειαζόμαστε όμως αυτήν την επιπλέον εξασφάλιση για αυτή τη μία μέρα. Εεε, και το ποσό είναι τέτοιο που νομίζω ότι εν πάση περιπτώσει αυτός που θα βγει εκείνο το βράδυ – δε λέω ότι περισσεύει σε κανέναν – είναι όμως συγκεκριμένες οι τιμές, ορισμένες στο πού είναι, και θα γίνονται για τη μέγιστη προστασία τόσο του ίδιου και των υπολοίπων».

ΣΥΡΙΖΑ

«Αντί για αλληλεγγύη και συλλογική αντιμετώπιση, ατομική ευθύνη και επιβάρυνση. Η απόλυτη συνταγή αποτυχίας» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παρατηρεί δηκτικά ότι «κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνος είναι». «Από εκεί που τόσους μήνες ανόητα μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων, στέλνοντας λάθος μηνύματα εφησυχασμού, ξαφνικά ανακάλυψε ότι πρέπει να γίνονται μαζικοί έλεγχοι και τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ειδικά την περίοδο των γιορτών που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός των πολιτών», σημειώνει, σχολιάζοντας ότι «με λίγα λόγια παραδέχεται πως οδήγησε στο σημερινό χάος της πανδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ακόμα και τώρα όμως, αντί για μαζική αποζημίωση των υποχρεωτικών τεστ από το κράτος, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τα λάθος μηνύματα στους πολίτες, αφού δια του εκπροσώπου του είπε ξεκάθαρα σήμερα ότι αν αποφασιστεί rapid test και για τους εμβολιασμένους το κόστος θα το αναλαμβάνουν οι ίδιοι. Δηλαδή «αν θέλετε να προστατευθείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας, πληρώστε από την τσέπη σας»», τονίζει και καταλήγει: «Αντί για αλληλεγγύη και συλλογική αντιμετώπιση, ατομική ευθύνη και επιβάρυνση. Η απόλυτη συνταγή αποτυχίας».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι θα έπρεπε τα rapid test να δίνονται δωρεάν και συχνά επαναλαμβανόμενα και όχι επι πληρωμή. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «Αντί να εξασφαλίσει δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο τον πληθυσμό και να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ενόψει μάλιστα και του κινδύνου της μετάλλαξης «Ο», η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα χαράτσια και τεστ επί πληρωμή. Τέλος, καταλήγει ότι «Μια ακόμη απόδειξη ότι η διαχείριση της πανδημίας, αποκλειστικά με βάση την ατομική ευθύνη και τη λογική «κόστους-οφέλους», είναι αυτή που έχει οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα».

ΜέΡΑ 25

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης τονίζει ότι «Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη κιόλας στιγμή της έλευσης της πανδημίας στη χώρα μας, ζητάει από την κυβέρνηση να στήσει ένα δημόσιο δίκτυο για δωρεάν, μαζικά, τακτικά, ράπιντ τεστ για όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη), καταγγέλλοντας παράλληλα την εγκληματική κυβερνητική επιλογή που συστήνει, οι εμβολιασμένοι να μη τεστάρονται». Στην συνέχεια δίνοντας βάση στις δηλώσεις για επιβάρυνση των πολιτών για τα rapid test στις γιορτές ανέφερε ότι «σήμερα, τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άφησαν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ράπιντ τεστ σε όλους (εμβολιασμένους και μη) για την είσοδο τους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, λόγω της μετάλλαξης όμικρον, με το κόστος ωστόσο -άκουσον, άκουσον- να βαραίνει τους πολίτες!».

Τέλος, συμπεραίνει ότι «Είναι τόσα πολλά τα εγκλήματα πια της Μητσοτάκης ΑΕ σε βάρος της δημόσιας υγείας, της εθνικής οικονομίας και της κοινής λογικής, που δεν σταματούν καθημερινά οι κυβερνητικοί «επιτελάρχες» να μας ξαφνιάζουν και να μας εξοργίζουν. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πέραν όλων των άλλων, το τεράστιο πλήγμα που θα επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο στην εστίαση», σημειώνει και καταλήγει: «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί καν να επιβάλλει κάτι τέτοιο με το κόστος στους πολίτες και να στήσει άμεσα αυτό το δημόσιο δίκτυο για τεστ που ζητάμε από την πρώτη στιγμή. Δωρεάν. Για όλους».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.