Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου πυρηνάρχη της Χ.Α. Γ.Πατέλη

Την  οργή τους για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου χρυσαυγίτη  Γιώργου Πατέλη εξέφρασε η οικογένεια Φ΄υσσα μέσω των δικηγόρων της  στη δίκης της Χρυσής Αυγής. Αντιδράσεις και από  αντιφασιστικές συλλογικότητες καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα και  ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο γνωστός και με το προσωνύμιο «ό,τι κινείται σφάζεται», Γιώργος Πατέλης  δούλευε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης Χ.Α. στη λεωφόρο Μεσογείων και έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Γ. Πατέλης έγινε ο τρίτος χρυσαυγίτης που αποφυλακίστηκε πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος από τη μέρα (22/10/2021) που το Α’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών έστειλε στη φυλακή την εγκληματική οργάνωση. Οι άλλοι δύο είναι οι Γιώργος Τσακανίκας και Νίκος Παπαβασιλείου (ο τελευταίος αποφυλακίστηκε για σοβαρό λόγο υγείας και πέθανε δύο μήνες αργότερα).

 Το σκεπτικό του Εισαγγελέα

α) Οτι «φαίνεται να προκύπτει σοβαρό πρόβλημα διατάραξης της ψυχοκοινωνικής ζωής του παιδιού τού Γ. Πατέλη»

β) Οτι ο κατηγορούμενος αφενός έχει «το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι την αμετάκλητη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου», αφετέρου «ανεξάρτητα από την ιδεολογία του και τη φύση της κατηγορίας, ήταν υποδειγματικός κατηγορούμενος καθώς έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών»

γ) Οτι ο Γ. Πατέλης δεν είναι ύποπτος φυγής ή φυγοδικίας και «έχω την αίσθηση ότι η πράξη έγινε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών και δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας Φύσσα

«Όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη σημερινή του Πενταμελούς  Εφετείου Αναστολών Αθήνας.

Ένα μόλις χρόνο μετά την επιβολή της ποινής στους καταδικασθέντες – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης  Χρυσή Αυγή, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της σημερινής δικασίμου, θεώρησε, κατά πλειοψηφία, πως ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, παραβλέποντας ουσιαστικά την επικινδυνότητα των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκε.

Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοδίκως ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, από την οποία έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες (18 μήνες προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος  μετά την έκδοση της απόφασης). Όταν άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν την χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου. Εν προκειμένω λοιπόν αναρωτιόμαστε τι εννοούσε ο εισαγγελέας της έδρας ισχυριζόμενος ότι: «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα  τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών»,  σκεπτικό το οποίο υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο. Προφανώς, για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου  οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές».

Η Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι οι Ναζί στην φυλακή!»-Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά υπενθυμίζει με δελτίο τύπου πως ο «πρόκειται για εκείνον που αναφερόμενος σε μετανάστες έλεγε σε ομιλία του στα μέλη του ναζιστικού κόμματος “Ο, τι κινείται σφαζεται”», ο οποίος «είχε καταδικαστεί στις 7 Οκτώβρη ως μέρος της αποδεδειγμενης ιεραρχίας της ΧΑ σε 10 χρόνια ως μέλος της εγκληματικής οργανωσης αλλά και συνεργός στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

«Ο εισαγγελέας στο σκεπτικό του έκρινε ότι δεν είναι ικανός για νέα αδικήματα..1 χρόνο και κάποιες μέρες από την μέρα που καταδικάστηκε η ΧΑ, ένας ακόμα χρυσαυγιτης και μάλιστα αυτός που διηύθυνε το δολοφονικό τάγμα εφόδου της Νίκαιας, βρίσκεται πια εκτός φυλακής, έχοντας εκτίσει μόνο 2.5 από τα συνολικά 10 χρόνια της ποινής του», προσθέτει η ανακοίνωση της καμπάνιας. «Μερικές βδομάδες από την προσπάθεια τους να σηκώσουν κεφάλι σ την Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο, είμαστε εδώ για να θυμίζουμε ότι δεν τελειώσαμε».

Το ΚΚΕ κάνει  λόγο για «απαράδεκτη και εξοργιστική δικαστική απόφαση, η οποία προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής». Ακόμα υπογραμμίζει ότι κανένας εφησυχασμός απέναντι στη φασιστική δράση δεν επιτρέπεται, ενώ υποστηρίζει πως η σημερινή απόφαση «αντικειμενικά συνδυάζεται με το κλίμα προκλητικής ανοχής, που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση, απέναντι στη νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την επίκληση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που την αθωώνει».

Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook :

«7/10/20. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πυρηνάρχης Πατέλης καταδικάζεται σε 122 μήνες φυλάκισης.

»18/10/21. Αφήνεται ελεύθερος με αναστολή.

»“Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα”.

Οδ. Ελύτης»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.