Ανοσία της αγέλης λόγω καθίζησης του τουρισμού

Στη Βρετανία, έως χθες και με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού των τελευταίων 14 ημερών ήταν 33,3 ανά 100.000 κατοίκους. Μόνον προχθές, 12 Ιουλίου, η Βρετανία είχε 650 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα και 21 θανάτους.

Στην Σουηδία, με βάση τα ίδια στοιχεία της Ε.Ε., ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 95,4 ανά 100.000 κατοίκους. Και μόνον το Σάββατο,11 Ιουλίου ο ημερήσιος αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε στα 565.

Τα στατιστικά και επιδημιολογικά στοιχεία και των δύο χωρών παραμένουν μακράν τα υψηλότερα, και πιο επισφαλή, σε όλη την Ευρώπη. Και για τις δύο αυτές χώρες όμως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες το άνοιγμα των απ’ ευθείας πτήσεων – για την μεν Βρετανία από αύριο, 15 Ιουλίου, για την δε Σουηδία από την επόμενη εβδομάδα, στις 22 Ιουλίου. Το άνοιγμα των πτήσεων θα συνοδεύεται μόνον από τους γνωστούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και δεν προβλέπεται «υγειονομικό διαβατήριο», δηλαδή οι επισκέπτες που θα έρχονται από τις δύο χώρες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους αρνητικό τεστ covid.

Η απόφαση μάλλον είναι ενδεικτική του κυβερνητικού πανικού ενώπιον της γενικής καθίζησης που διαπιστώνεται στην τουριστική αγορά και της, ανομολόγητης, στροφής στην ανοσία της αγέλης υπό τον φόβο πλήρους κατάρρευσης στην οικονομία. Πρόκειται για μια στροφή η οποία προβληματίζει έντονα τους ειδικούς , με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας έχουν εκφράσει με ηχηρό τρόπο τις προειδοποιήσεις τους προς την κυβέρνηση μετά την έξαρση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ανησυχίες των επιστημόνων εστιάζουν σε δύο πεδία: Το πρώτο είναι οι χαλαρές δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά τους τουρίστες από χώρες με υψηλό επιδημολιογικό φορτίο, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα που είχε το crash test με το άνοιγμα των συνόρων με τα κράτη της Βαλκανικής. Μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν να φέρουν αρνητικό τεστ κορονοϊού όλοι οι τουρίστες από τις «αυξημένου κινδύνου» χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Σουηδίας.

Η εισήγηση απορρίφθηκε όμως αφενός διότι τα μηνύματα από την τουριστική αγορά δείχνουν ότι η κίνηση δεν φθάνει καν στο 20% των περσινών επιπέδων, και αφετέρου διότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει από τον περασμένο μήνα ισχυρές δεσμεύσεις έναντι μεγάλων τουριστικών πρακτόρων και ομίλων του εξωτερικού.

Πηγές που έχουν γνώση των εισηγήσεων της επιτροπής έλεγαν χθες στο tvxs.gr ότι «με την Βρετανία και την Σουηδία κινδυνεύουμε να αποτελειώσουμε ό,τι ξεκίνησε με την Σερβία και την Βουλγαρία». Η οδική είσοδος από την Σερβία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία είναι εδώ και σχεδόν έναν μήνα ελεύθερη και μόνον από αύριο – και αφού είχαμε εκτόξευση των εισαγόμενων κρουσμάτων – θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ κορονοϊού στον Προμαχώνα. Κατά τις ίδιες πηγές, ούτε το «καμπανάκι» για τα Βαλκάνια δεν είχε εισακουστεί, παρ’ ό,τι η πορεία των κρουσμάτων είναι κατακόρυφα ανοδική από τις 10 Ιουνίου αλλά τα σύνορα άνοιξαν στις 15 Ιουνίου. Όπως σημειώνουν δε, η Ρουμανία είχε ρεκόρ κρουσμάτων το περασμένο Σάββατο με 698 μέσα σε μία ημέρα, η Σερβία είχε στις 10 Ιουλίου 386 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα επίσης μέσα σε μία ημέρα αγγίζοντας τα επίπεδα των αρχών Απριλίου και η Βουλγαρία ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία εδώ κι έναν μήνα με τα ημερήσια κρούσματα να έχουν φθάσει τα 292 στα 11 Ιουλίου.

Το δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει έντονα αρκετά μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός και των εγχώριων «ορφανών» κρουσμάτων, γεγονός που ερμηνεύεται ως επανέναρξη της διασποράς του ιού εντός της κοινότητας. Εάν αυτός ο αριθμός φθάσει στα 50 θα αποτελεί αιτία συναγερμού. Από το Μαξίμου, ωστόσο, έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε περίπτωση νέου, καθολικού lockdown καθώς δεν το αντέχει η οικονομία, ενώ ενδεικτική επ’ αυτού είναι και η χθεσινή ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου που είναι και σύμβουλος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς σε θέματα κορονοϊού: «Δεν αντέχουμε», έγραψε, «να πάμε σε νέο lockdown. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την υγεία θα είναι αρνητικές. Θα χρειαστούν όμως επιλεκτικά νέες παρεμβάσεις και όχι απλώς συστάσεις καλής συμπεριφοράς. Και ενιαία οριζόντια προσέγγιση και για τα πάρτι σε κοσμικά νησιά και για τα πανηγύρια».

Και σ΄αυτή την οριζόντια προσέγγιση όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική. Χρειάστηκε, κατά τις πληροφορίες, υψηλή ένταση εντός της επιτροπής για να ανακοινώσει τελικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την απαγόρευση των πανηγυριών έως το τέλος Ιουλίου. Και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γεγονός ότι η απαγόρευση δεν επεκτάθηκε στο σύνολο του καλοκαιριού αλλά τίθεται προς επανεξέταση στο τέλος Ιουλίου, δεν οφείλεται στην ανάγκη επανεκτίμησης των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά στην πίεση που υπάρχει από τοπικούς παράγοντες σε όλη την Ελλάδα να μην «χαθούν» τα, υψηλού τζίρου, πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.