«Ανοίξτε τον δρόμο στον πολιτισμό»: Δυναμικά συλλαλητήρια καλλιτεχνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με τα δυναμικά συλλαλητήρια εργαζομένων και σπουδαστών τα σωματεία καλλιτεχνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κορυφώνουν τις δράσεις τους  και τη 48ωρη απεργία του ΣΕΗ με τη στήριξη της ΠΟΘΑ για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85 που υποβαθμίζει τα πτυχία και τις σπουδές τους.
 
Βασικά αιτήματα της πανκαλλιτεχνικής κινητοποίησης είναι ή απόσυρση ή η τροποποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση, του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, η ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και η ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωση που έχουν εκδώσει, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Στο άγονο περιβάλλον που διαμορφώνει η Κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας. Ήδη γνωρίζουμε πως 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα (και άρα σχεδόν διπλάσιες στον αριθμό παραστάσεις που φιλοξενούνται σε αυτά) συμμετέχουν στην απεργία, ενώ στον οπτικοακουστικό τομέα 15 σήριαλ θα σταματήσουν τα γυρίσματα για δύο μέρες. Στην απεργία συμμετέχουν από χθες και όλοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών μετά τη συμμετοχή που ανακοίνωσε χτες το Σωματείο Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών».

Δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών

Νωρίτερα όπως αναφέρει η ΕΦ.ΣΥΝ κι ενώ η πορεία κατευθυνόταν από το Σύνταγμα προς το Μέγαρο Μαξίμου για να επιδώσει το κείμενο της τελευταίας απόφασης των καλλιτεχνών, σε μία καθ΄όλα ειρηνική διαδήλωση, οι αρχές παρέταξαν κάθετα στη Βασιλίσσης Σοφίας τις αστυνομικές κλούβες, κλείνοντας τον δρόμο στο ύψος των λουλουδάδικων.

Η εξέλιξη αυτή όμως, καθόλου δεν πτόησε τους διαδηλωτές που με σύνθημα «Ανοίξτε τον δρόμο στο πολιτισμό», έστησαν από το τίποτα και με τη βοήθεια του καλού καιρού μια μικρή γιορτή, με μουσική και τραγούδι, μπροστά από τους αστυνομικούς φράχτες, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα, πριν αποχωρήσουν, αφήνοντας διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Ενώ ο κύριος όγκος των περίπου 5.000 διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση των σπουδών τους και γενικά για το προεδρικό διάταγμα 85 είχε διαλυθεί, περίπου 600-700 άτομα κατευθύνθηκαν προς το Εθνικό Θέατρο.

Εκεί βρήκαν παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν κλείσει την οδό Αγ. Κωσταντίνου απ’ το ύψος της Ομόνοιας και καθώς δεν τους άφησαν να περάσουν, τους επιτέθηκαν με δακρυγόνα, σύμφωνα με καταγγελίες.

Ανθρώπινο ποτάμι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!
Από χθες οι εργαζόμενοι/ες και σπουδαστ(ρι)ες στον χώρο της Τέχνης βρίσκονται επί ποδός. Απεργούν και διεκδικούν. Οι αγώνες τους μέσα στην πανδημία – όταν η κυβέρνηση τους αντιμετώπισε όχι ως εργαζόμενους/ες αλλά ως χομπίστες – δημιούργησαν μία νέα δυναμική και πολιτικοποίηση.
 
Μεγάλες οι πανκαλλιτεχνικές διαδηλώσεις, η κορύφωση της διήμερης απεργίας του κλάδου, ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85, για το δίκιο των χιλιάδων μαθητών/τριων, σπουδαστών/τριων, εργαζόμενων στην τέχνη και στον πολιτισμό!
 
✊Μια γροθιά, λαός και νεολαία για την τέχνη, τον πολιτισμό, την παιδεία που έχουμε ανάγκη!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.