Αναταράξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ και ηχηρή διαφοροποίηση Καστανίδη φέρνει το ν/σ για τις διαδηλώσεις

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για της δημόσιες συναθροίσεις είναι «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη» εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλες πιθανές διαρροές (Κατρίνης, Πουλάς και Μουλκιώτης) από την επίσημη  κομματική  γραμμή  του ΚΙ.ΝΑΛ. ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά  για  το  «ναι» στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στη Βουλή εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας μετά την αποδοχή των τροποποιήσεων που κατέθεσε το ΚΙ.ΝΑΛ   γέρνει αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ και εξοργίζει τους συνδικαλιστές του Κινήματος Αλλαγής.

Τα μηνύματα που εκπέμπονταν χθες από την Χαριλάου Τρικούπη ήταν αμφίσημα. Από το περιβάλλον της προέδρου του κόμματος δινόταν η αίσθηση ότι όλοι οι βουλευτές θα στηρίξουν εν τέλει το νομοσχέδιο επί της αρχής στην ονομαστική ψηφοφορία παρά τις αντιρρήσεις – λιγότερο ή περισσότερο ισχυρές  Όμως, μετά την τοποθέτησή του αργά χθες το βράδυ στην Βουλή, θα είναι τουλάχιστον έκπληξη εάν ο Χάρης Καστανίδης υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου δεν υπήρξε καμία δημόσια τοποθέτηση. Κατά τις πληροφορίες, είχε μακρά συζήτηση με την Φώφη Γεννηματά και κατέθεσε την διαφωνία του. Το εύρος αυτής της διαφωνίας μένει να φανεί απόψε – αρκετοί όμως είναι εκείνοι στο Κίνημα Αλλαγής που στοιχηματίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να είναι παρών απόψε στην Βουλή. Και, σημειολογικά, καταγράφουν την ηχηρή ανακοίνωση παραίτησης από το Κίνημα Αλλαγής του γνωστού στελέχους του κόμματος και ιδρυτικού μέλους του ΚΙΔΗΣΟ Αλέκου Στάμου: «Δυστυχώς, όταν καταργείς την πολιτική σκέψη, η πραγματικότητα σε εκδικείται», έγραψε στο Facbook ο Αλέκος Στάμου, αποτυπώνοντας και το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των «παπανδρεϊκών».

Στην ομιλία του ο Χάρης Κστανίδης  υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αντίκειται στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό. Κάνει αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής. Το ν/σ δεν προστατεύει τις συναθροίσεις κομμάτων και γ βαθμιων συνδ. Οργανώσεων, όπως κάνει το διάταγμα Δένδια» πρόσθεσε ο Χάρης Καστανίδης.

Αν και δέχθηκε ότι ορθώς εισάγεται ρυθμιστικός νόμος του συνταγματικού δικαιώματος του “συνέρχεσθαι”, επικαλούμενος τις αρχές της “Επιτροπής της Βενετίας” είπε ότι δεν είναι δυνατό να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας με περιορισμούς που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και το νόημα μιας δημόσιας συνάθροισης.

Επίσης, χαρακτήρισε “αποφασιστικό περιορισμό δικαιώματος συνάθροισης” την προβλεπόμενη αστική ευθύνη του διοργανωτή σε ενδεχόμενο ζημιών. “Ποιος αφελής Έλλην, θα αποφασίσει να υποθηκεύσει τα εισοδήματά του γνωρίζοντας ότι μπορεί να κληθεί να πληρώσει εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα;” αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης. Συμπέρανε μάλιστα ότι εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άνθρωπος – οργανωτής, σημαίνει ότι η συγκέντρωση δεν έχει χαρακτηριστικά νομιμότητας”.

Τέλος είπε ότι προηγούμενη ρύθμιση του κ. Δένδια για περιορισμούς συγκεντρώσεων, εξαιρούσε τα κόμματα της Βουλής, τριτοβάθμιες οργανώσεις και επετειακές εκδηλώσεις. Εσείς δεν τα εξαιρείτε και “επιμένετε να αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος” που θεωρεί τα κόμματα ως αποφασιστικό παράγοντα της Δημοκρατίας. Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη, υπογράμμισε  ο Χάρης  Καστανίδης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.