Αναπτυξιακό: Στους δρόμους εργαζόμενοι και φοιτητές την Πέμπτη- Κάλεσμα συνδικάτων σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στους δρόμους κατεβαίνουν εργαζόμενοι  και   φοιτητές, αντιδρώντας στο » Αναπτυκιακό»  Νομοσχέδιο ου ψηφίζεται στη Βουλή και στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση- Συλλαλητήρια συνδικάτων το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Με συλλαλητήριο στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην πλατεία Καραϊσκάκη, κορυφώνονται την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους, που βρίσκονται σε 48ωρη απεργία ενάντια στην προωθούμενη ρύθμιση που επιτρέπει την εκχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών των Δήμων, όπως η καθαριότητα, η υπηρεσία πρασίνου και ο ηλεκτροφωτισμός.

Το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ,  ΕΚΑ και εργατικά συνδικάτα διοργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η  ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι η ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης θα οδηγήσει «σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, σε κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών, μέσω της αύξησης των Δημοτικών Τελών».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)  καλεί τους εργαζόμενους του λεκανοπεδίου σε συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στις 17:00, στην πλατεία Συντάγματος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΚΑ αγωνίζεται για να μην περάσουν οι ακόλουθες διατάξεις:

  • Η εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και η επαναφορά των ενώσεων προσώπων
  • Η κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας
  • Η δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών
  • Η κατάργηση της διαιτησίας και η απαξίωση του ΟΜΕΔ
  • Ο έλεγχος και η διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση
  • Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει και αυτές που ανακοινώνονται (Αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ κλπ)
  • Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ

Η Συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων καλεί στις 17:00 στην πλατεία Συντάγματος 

Σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα στην κινητοποίηση η ΑΔΕΔΥ  διακηρύσσει: «Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο» – «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση».

Στο σχετικό του κάλεσμα, το ΜΕΤΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ θα μείνει στα χαρτιά» και πως «τις επόμενες μέρες και με αφορμή κινητοποιήσεις που γίνονται σε διάφορους κλάδους του δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα  είναι επιτακτικά αναγκαίο τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα της ΓΣΕΕ και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις κλαδικές απεργίες και τα συλλαλητήρια που γίνονται σε όλη τη χώρα».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο  στις 18:30 στα Προπύλαια

«Παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο-σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης», αναφέρει από την πλευρά του το ΠΑΜΕ.

Στους δρόμους και οι φοιτητές

Στους δρόμους αναμένεται να βρεθούν και οι φοιτητές, που διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 12:00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή. Με αρκετές σχολές σε όλη τη χώρα να βρίσκονται υπό κατάληψη, οι φοιτητές αντιδρούν σε προωθούμενες ρυθμίσεις για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, τη διαγραφή των φοιτητών στα «ν+2» χρόνια φοίτησης καθώς και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Να σημειωθεί πως την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους αλλά και στα νοσοκομεία (υγειονομικό προσωπικό, γιατροί) πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που στην οδό Πανεπιστημίου ενώθηκε με την πορεία των υγειονομικών, που είχαν ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλη, με κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.