Ανανέωση θητείας Στουρνάρα στην ΤτΕ- Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ για άλλα 6 χρόνια προτείνει η κυβέρνηση, όπως έγινε  γνωστό με δήλωση του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα.Υπενθυμίζεται ότι η 6ετής θητεία του κ. Στουρνάρα λήγει στις 24 Ιουνίου. Η επιλογή δημιουργεί συνθήκες πόλωσης μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα», αναφέρει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η πρόταση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των ελλήνων πολιτών.»

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο θα διαμορφώσει την πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η 6ετής θητεία του κ. Στουρνάρα λήγει στις 24 Ιουνίου. Η εξέλιξη της παραμονής του Γιάννη Στουρνάρα στην θέση του διοικητή της ΤτΕ εδώ και καιρό ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα η υπόθεση της ανανέωσης της θητείας του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου (2012-14) , θεωρείται πώς είχε ουσιαστικά «κλειδώσει» στις 22 Φεβρουαρίου. Τότε ήταν που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας διοικητής της ΤτΕ ορίζεται Πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η θέση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού έχει ως αντικείμενο την επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων της ΕΚΤ και τον έλεγχο ακεραιότητας των χρηματοοικονομικών στοιχείων της.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αποτελέσει πολλές φορές «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά καιρούς έχει συγκρουστεί με πολλά στελέχη του καθώς  θεωρείται από την  ένας από τους » θεσμικούς» παράγοντες υπονόμευσης των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην ανακοίνωση ανανέωσης της θητείας  του Γιάννη Στουρνάρα  με επικριτική και σκωπτική  διάθεση και την προειδοποίηση για νέο γύρο αντιπαραθέσεων σε επόμενη κυβερνητική θητεία του.

«Ευχόμαστε στον κ. Στουρνάρα μια καλή δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τουλάχιστον τώρα, που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει μέσα σε κάποια πρόβλεψή του, με πρώτη από όλες αυτή για ύφεση 4% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Οχι όπως όταν προέβαλε σθεναρή αντίσταση ενάντια στο σχέδιο για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θέτοντας την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ως δήθεν μοναδική λύση. Ούτε όπως όταν πίεζε για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου που απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά ή γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλον τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.