Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για οικονομία, τουρισμό, εργασιακά

Τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας -υπό την μορφή «πακέτου 15 πολιτικών»- παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τα εν λόγω μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Ισχυρίστηκε δε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, οι 15 πολιτικές έχουν ως εξής:

  1. Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
  2. Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.
  3. Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Παράλληλα, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.
  4. Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.
  5. Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40% τον Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την α’ κατοικία τους και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.
  6. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, για αυτούς τους ιδιοκτήτες προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.
  7. Χορηγείται 2η «επιστρεπτέα προκαταβολή», με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί έως τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.
  8. Προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου. Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.
  9. Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές. Οι πολίτες, είπε ο υπουργός, και κυρίως τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την πρόνοια της πολιτείας.
  10. Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.
  11. Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.
  12. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.
  13. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου.
  14. Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος. Δίδονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.
  15. Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορoνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα για εργασιακά, οικονομία, τουρισμό:

Εργασιακά

Τη διεύρυνση της εκ περιτροπής εργασίας και τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα «σφράγισε» ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξειδικεύοντας τα μέτρα για τα εργασιακά.

Όπως περιέγραψε, τα κυβερνητικά μέτρα θα κινηθούν σε τρεις άξονες: 1.Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο για συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις. 2. Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την εκ περιτροπής εργασία. 3. Μέτρα για τους εποχικά απασχολούμενους και ανέργους. 

Μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασία πληρώνοντας το μισό μισθό τους και το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν στην εργασία τους θα δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 20%. 

To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός: 

Η επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου,  δηλαδή του καθεστώτος με τις αναστολές συμβάσεων, ισχύει κατά περίπτωση και ανά μήνα: 

  1. Για τον μήνα Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν, έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα  καλύψει τις ασφαλιστικές τους  εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού. Επίσης, και τον μήνα Μάιο παρατείνεται τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  2. Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά  και για  επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι  σε αναστολή δικαιούνται   αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και  πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού. Επισημαίνεται ότι τον μήνα Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών  για όλες τις επιχειρήσεις.
  3. Για τον μήνα Ιούλιο θα παραταθεί η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο  όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται  αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και  πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

Η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»… 

Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με επέκταση της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.

Ο μηχανισμός θα αφορά εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων  επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους  πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η  από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.

Για τους εποχικά απασχολούμενους και ανέργους 

Χορηγείται  -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα  εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες. Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.


Τουρισμός

Στις 15 Ιουνίου ξεκινά επίσημα η τουριστική περίοδος, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ενώ οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς την Ελλάδα ξεκινούν από 1η Ιουλίου. Στους επισκέπτες θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά δεν θα πραγματοποιούνται τεστ και δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. 

Ειδικότερα, όπως ακολούθως ανέλυσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον τουρισμό, ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης,  ο τουρισμός εσωτερικού ξεκινά από τις 29 Μαΐου, οπότε ανοίγουν camping και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ενώ ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. 

Από τις 15 Ιουνίου, η χώρα θα υποδέχεται επισκέπτες από περίπου 20 χώρες, ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, ενώ η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου. «Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται στη χώρα», τόνισε ο υπουργός. 

Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης

  1. Τουρισμός εσωτερικού από 29 Μαΐου
  2. Δευτέρα 25 Μαΐου: Yachting
  3. Παρασκευή 29 Μαΐου: Χώροι κατασκήνωσης (Camping), Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
  4. Τουρισμός εξωτερικού από 15 Ιουνίου
  5. Δευτέρα 15 Ιουνίου: Όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, 1ο στάδιο απελευθέρωσης επισκεπτών από ~20 χώρες
  6. Τετάρτη 1 Ιουλίου: 2ο στάδιο απελευθέρωσης επισκεπτών από το εξωτερικό (εκτός κάποιων εξαιρέσεων)
  7. Από 15 Ιουλίου: Σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων

Για τις ροές τουριστών από το εξωτερικό

1ο στάδιο απελευθέρωσης – 15 Ιουνίου
Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως: Οδική πρόσβαση, Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, Ομογενειακές κοινότητες

2ο στάδιο απελευθέρωσης – 1 Ιουλίου
Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες. Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος Μαϊού. Ανά 15ήμερο θα ανακοινώνονται οι χώρες για τις οποίες θα έχουμε άρση της απαγόρευσης

Υγειονομικά Πρωτόκολλα

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν υγειονομικά πρωτόκολλα για: Λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, Λειτουργία τουριστικών Λεωφορείων, Λειτουργία επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, Θαλάσσιες μεταφορές: Επιβατηγά / Επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, Αεροπορικές μεταφορές: Εντός του αεροπλάνου, Αεροπορικές μεταφορές: Λειτουργία αεροδρομίου (terminal), Έλεγχος στις Πύλες Εισόδου (π.χ. ερωτηματολόγιο, test δειγματοληπτικά),

Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος

Στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή. Επίσης, θα οριστούν ειδικοί ‘χώροι καραντίνας’ ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας. Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά και η λειτουργία 600 κλινών COVID.

Μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων

Για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων τουρισμού, αποφασίστηκε η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, ενώ θα ισχύσει η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση προκαταβολής φόρου. Επίσης ανακοινώθηκε μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά, από το 24% στο 13% για πέντε μήνες, και μειώσεις ΦΠΑ το τουριστικό πακέτο. Τέλος αναφέρθηκε πως θα υπάρξει πρόγραμμα για την ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού, ύψους 30 εκατ. €, e-voucher αξίας 120 Ευρώ/ δικαιούχο, Κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις, Το πρόγραμμα αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και 250.000 δικαιούχους. 


οικονομία

Στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσαν, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αποτελούν μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Ειδικότερα, για τους επόμενους πέντε μήνες, θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Επίσης, μείωση ΦΠΑ θα δούμε  στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά καθώς και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας, από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε ό,τι αφορά τον σερβιριζόμενο καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα όπου μέχρι σήμερα το 80% της αξίας τους επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24%, η αναλογία αλλάζει για το επόμενο πεντάμηνο σε 90% με 13% και 10% με 24%.

Στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην κοινή συνέντευξη με τους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Τουρισμού, όπου παρουσιάστηκε το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό υπουργό Ανάπτυξης:

  • Έχει ενεργοποιηθεί ήδη το πρόγραμμα της αναπτυξιακής τράπεζας ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω το οποίου θα διατεθούν δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα συνολικού ύψους 7 διασ. ευρώ μέσω του οποίου οι τράπεζες θα παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή των τραπεζών λήγει στις 26 Μαΐου.
  • Έχουν σχεδιαστεί μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διατίθεται από το κράτος για τα συγκεκριμένα εργαλεία ανέρχεται σε 1,28 δισ. Ευρώ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις με επιπλέον κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να προωθηθούν 40 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 6 δισ. Ευρώ.

Τέλος, εξήγγειλε την δημιουργία παρατηρητηρίου ρευστότητας, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης «θα ελέγχει την ταχύτητα απόδοσης των δανείων από τις τράπεζες».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.