Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 395 εκ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο, μπροστά στην κραυγή αγωνίας των πολιτών   για τις πρωτοφανείς αυξήσεις τιμών.

Στην ουσία η κυβέρνηση ανανέωσε τη μηνιαία ανεπαρκή ενίσχυση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την  εκτόξευση του ενεργειακού κόστους μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα.

Ο υπ. Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε το μεσημέρι της Παρασκευής τη σχετική ανακοίνωση που έκανε  νωρίτερα με ένα  επικοινωνιακό τηλεοπτικό μήνυμα ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιδότηση ρεύματος αλλά και η επιδότηση στο φυσικό αέριο, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα συνεχιστούν και τον Ιανουάριο. Όπως υποστήριξε θα είναι συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ. Ωστόσο για τα νοικοκυριά, όπως προέκυψε από την εξειδίκευσή τους από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η επιδότηση οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όπως ανακοινώθηκε,  η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Στα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Ο υπουργός Ενέργειας  υποστήριξε πως η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό θα είναι τα 42 ευρώ. Τα νοικοκυριά που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα είναι στα 54 ευρώ.

Οι παρακάτω ενισχύσεις γίνονται με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης και θα επαναξιολογηθούν τον Φεβρουάριο αφού θα επανακαθοριστούν οι τιμές επιδότησης

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κων/νο Σκρέκα, για τον τρέχοντα μήνα ισχύουν τα εξής :

  • Για την ηλεκτρική ενέργεια: Κλιμακωτή επιδότηση για όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Αφορά 4.200.000 παροχές
  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες (kWh) κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300 kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ τη MWh, με τη μέση ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό να ανέρχεται σε 42 ευρώ.
  • Επιδότηση 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στα νοικοκυριά ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, με απορρόφηση δηλαδή του 90% αύξησης και μέση μηνιαία ενίσχυση 54 ευρώ.
  • Οριζόντια επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια (εμπορικά) βιομηχανικά, αγροτικά, επαγγελματικά, λοιπών χρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, δηλαδή με ποιο δίκτυο -χαμηλής, μέσης ή υψηλής- είναι συνδεδέμενες. Ανέρχεται στο 50% του αυξημένου κόστος και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
  • Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά. Επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας ή παρόχου
  • Επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί αντίστοιχοι στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται
  • Για το φυσικό αέριο σε εμπορικά, μη οικιακά τιμολόγια: Επέκταση επιδότησης σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές, και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους τζίρου, μεγέθους και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.