Αναδρομικά: Την Παρασκευή κρίνει το ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και επιδόματα

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)  θα εξετάσει την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο που έγιναν με το νόμο 4093/2012 από 1.1.2013.

Από τη δίκη που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ αύριο Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019 θα κριθεί το αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά.

Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες με συμβάσεις ιδιωτικού τομέα αορίστου χρόνου, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Η απόφαση του Στ Τμήματος του ΣτΕ είναι το  πρώτο «όπλο» των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι έχοντας αποσπάσει µία πρώτη νίκη από το ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, έφθασαν στο ανώτατο δικαστήριο, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο.το ΣΤ τμήμα, σε μείζονα σύνθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομοθέτης, εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές και δημοσιονομικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων, ωστόσο σημειώνουν ότι «με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων».
Το ΣΤ τμήμα, σε μείζονα σύνθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομοθέτης, εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές και δημοσιονομικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων, ωστόσο σημειώνουν ότι «με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων». 
Το δεύτερο » όπλο» με το οποίο προσέρχονται αύριο στην ολομέλεια του ΣτΕ είναι η απόφαση της Ολομέλειας του 2015, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/12 για τις περικοπές των συνταξιούχων, και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, ευελπιστούν στην ίδια κρίση, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού τους αντίκειται στο Σύνταγμα. 

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.