Αναγνώριση προόδου μεν, άνευ δόσης δε, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup  όπου επιβεβαιώθηκε μεν το θετικό κλίμα και τα βήματα προόδου της Ελλάδας, ωστόσο, η εκταμίευση της δόσης των 2 δις παραμένει σε εκκρεμότητα με ανοιχτό το θέμα των πλειστηριασμών α κατοικίας. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, με σημείο αιχμής τα «κόκκινα δάνεια» και στόχο να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου

Το νέο σενάριο για την πρώτη κατοικία

 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές  πηγές, φαίνεται να υπάρχουν σημεία σύγκλισης στο κριτήριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται φέρεται να κινείται πλέον ανάμεσα στις 160.000 και τις 180.000 ευρώ, μεγάλες αποκλίσεις όμως παραμένουν στο εισοδηματικό κριτήριο. Κατά πληροφορίες, οι πιστωτές επιμένουν μεν το ετήσιο εισόδημα όσων θα προστατεύονται να μην ξεπερνά το όριο της φτώχειας – λίγο πάνω από τις 13.000 ευρώ -, ωστόσο στο τραπέζι φέρεται να έχει μπει πλέον και το ελάχιστο όριο διαβίωσης που κινείται περί τις 24.000 ευρώ.


Μαξίμου: Ρητή αναγνώριση της προόδου, εκταμιεύονται οι προβλεπόμενες δόσεις

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του  Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επισημαίνεται ότι διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στη δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για ολοκλήρωση των εκκρεμών ζητημάτων μέσα στην εβδομάδα -γεγονός που κρίνεται απαραίτητο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σημείωσε: «Σημαντική πρόοδος ως τώρα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος».

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στις σχέσεις Βρυξελλών-Αθήνας, χαρακτηρίζοντάς τες «εξαιρετικές» -υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι, προ ημερών ήταν στην Αθήνα, ενώ πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε μέρα-νύχτα» για να βρεθεί λύση.
«To μεγαλύτερο μέρος των μέτρων έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι το 80% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εφαρμοστεί.
«Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση» έσπευσε να διευκρινίσει, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα ακανθώδη ζητήματα.

Την σύγκλιση υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 10.30πμ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Βουλής, αναμένεται να βρεθούν τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

ΠΗΓΗ http://tvxs.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.