Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Η δημοκρατία θα δώσει διέξοδο

Συνέντευξη με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση για δημοψήφισμα την Κυριακή 5/7 έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο το βράδυ της Δευτέρας.

Στόχος μας είναι το δημοψήφισμα να είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρό όπλο στην πλευρά μας. Εμείς αυτό που διεκδικήσαμε δεν είναι να φύγει η χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά με μια προσαρμογή την οποία θα μπορεί να την αντέξει, με περισσότερη δικαιοσύνη, που θα μπορεί να φύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο» δήλωσε κατά την έναρξη της συνέντευξης ο Α. Τσίπρας.

«Θέλαμε να μοιράσουμε τα βάρη δίκαια, να αλλάξουμε τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά κυρίως να ελαφρύνουμε το χρέος. Οι πιστωτές μας δίνουν μια συμφωνία που δεν αποτελεί λύση. Το δημοψήφισμα θέλουμε να είναι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε τροχιά λογικής» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 «Δεν μπορεί να σταθεί η επιχειρηματολογία Γιούνκερ και Μέρκελ. Τις τελευταίες μέρες έφτασα σε μια διαπίστωση. Ο στόχος της απέναντι πλευράς ήταν να υιοθετήσουμε απολύτως τις δικές τους θέσεις» σημείωσε.

«Ως πρωθυπουργός είχα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Διαπραγμάτευση για καλύτερη λύση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά όχι νέο μνημόνιο. Όχι να είμαι Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να φτάσουμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία» απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν πιστεύω ότι θέλω να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δε θα μας πετάξουν γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Το κόστος μιας χρεοκοπίας είναι τεράστιο και αυτό δε θα συμβεί. Το σχέδιο τους ήταν να τελειώσουν την ελπίδα. Να σβήσουν την προσδοκία» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερνε να πάρει κάτι το οποίο θα ήταν έξοδος από την κρίση, και θα έδινε προοπτική τότε το μήνυμα στην Ευρώπη θα ήταν ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ε αυτό δε θέλουν. Τα τελεσίγραφα επιτρέπονται με μεγαλύτερη δύναμη όταν τα επιστρέφει ένας ολόκληρος λαός» τόνισε προς τους δύο δημοσιογράφους ο Α. Τσίπρας.

«Η πρόταση των θεσμών κατατέθηκε με την απαίτηση να συμφωνήσουμε μέσα σε 48 ώρες. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν προτάσεις του ΔΝΤ, όχι προτάσεις ευρωπαϊκού θεσμού» τόνισε.

«Εξέθεσα την άποψη μου στην Μέρκελ και τον Ολάντ, ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένουν σε προτάσεις και μέτρα με περικοπές συντάξεων και μισθών. Η απάντηση ήταν «όχι εμείς, οι θεσμοί». Τους είπα ότι δεν μπορώ να σας δώσω θετική απάντηση. Διέκοψα το κυβερνητικό συμβούλιο και τους ενημέρωσα ότι η απόφαση του υπουργικού φαίνεται ότι καταλήγουμε να θέσουμε το ερώτημα στον ελληνικό λαό, και όποια απάντηση και αν πάρουμε θα τη σεβαστούμε» δήλωσε όσον αφορά τις επαφές του με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ.

Και συνέχισε «Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν αρνητική. Μίλησα για την λύση της δημοκρατίας, ζήτησα παράταση. Μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει παράταση. Δεν αιφνιδίασα εγώ. Η απόρριψη του αιτήματος για παράταση ήταν αιφνιδιασμός. Το θεωρούσα αυτονόητα ότι θα πάρουμε παράταση».

«Η επιλογή του να απαγορεύσουν ουσιαστικά σε μια χώρα να επιλέξει να απευθυνθεί στη δημοκρατική διαδικασία, και να εμποδίσουν το δημοψήφισμα, είναι μια επιλογή που θα γραφεί με μελανά χρώματα στην ιστορία. Η Ευρώπη έχει μια ιστορία. Τα δημοψηφίσματα είναι στον πυρήνα της ιστορίας της» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Στην ερώτηση αν πλειοψηφήσει το ΝΑΙ την Κυριακή ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «Αν το δημοψήφισμα πει ναι, σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση επειδή το επέλεξε ο ελληνικός λαός. Θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού. Θα γίνει νόμος του κράτους η επιλογή του λαού, δεν θα είμαι παντός καιρού πρωθυπουργός. Αν υπάρξει πλειοψηφικό ναι θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις με βάση το Σύνταγμα».

«Το δημοψήφισμα είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους. Όσο μεγαλύτερο το ΟΧΙ τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για μια επιτυχή διαπραγμάτευση. Η δική μας πρόταση παραμένει στο τραπέζι» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Όσο φτάνουμε προς την κάλπη όλοι θα σπεύσουν να στηρίξουν την άποψη της αποδοχής γιατί δε θέλουν να νικήσει το ΟΧΙ.  Δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης. Θέλουν την κατάρρευση  της ελπίδας ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει» σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση αν υπάρξει «όχι» και οι εταίροι δεν το δεχτούν, υπάρχει plan Β ο Α. Τσίπρας απάντησε ότι «Το δημοψήφισμα αφορά την αποδοχή μνημονιακών μέτρων η μη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την επιλογή της εξόδου ή της διάλυσης της ευρωζώνης. Έχει όμως την υποχρέωση της επιβίωσης του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει περάσει πιο δύσκολα και έχει επιβιώσει, και θα επιβιώσει».

«Η ψυχραιμία του κόσμου είναι παραδειγματική. Προφανώς είναι παρέμβαση η επιλογή να μη δοθεί παράταση. Μπορεί να έχουμε και άλλες παρεμβάσεις μέχρι την Κυριακή, οι οποίες όμως πολλές φορές πεισμώνουν τον κόσμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ας μας δώσουν βιώσιμη συμφωνία απόψε το βράδυ ώστε να πληρώσουμε το ΔΝΤ την επομένη» απάντησε σε σχετική ερώτηση για την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ για αύριο 30/6.

«Είναι δυνατόν να μη μας δίνουν παράταση για μια εβδομάδα για να πάμε σε μια δημοκρατική οδό και περιμένουν να πληρώσουμε και τη δόση» διερωτήθηκε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε «Έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι».

«Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2014. Το ταμείο θέλει να παίρνει λεφτά χωρίς να πληρώνει» τόνισε όσον αφορά τη δόση του ΔΝΤ και συνέχισε «Το ταμείο έχει ένα δίκιο διότι λέει ότι δεν έχουμε βιωσιμότητα του χρέους. Και έχει δίκιο. Αυτές είναι οι αντιθέσεις μεταξύ των θεσμών. Το ευρώ είναι ένα κοινό νόμισμα και για να έχει σταθερότητα χρειάζεται αλληλεγγύη, κανόνες και σεβασμό».

Διευκρίνισε ότι σε «Δύο σημεία δεν εφαρμόστηκαν, στο φορολογικό. Ο ΕΝΦΙΑ και τα 12.000 ευρώ γιατί είμαστε σε συνθήκες ασφυξίας».

«Αν είχε απολέσει την εμπιστοσύνη μου ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα ήταν στη θέση του σήμερα. Έχει δώσει σκληρή μάχη. Προφανώς όλοι μας, και εγώ πρώτος, έχουμε αδυναμίες και κάνουμε και λάθη» απάντησε ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση.

«Δεν έχει βάση η κατηγορία ότι βάζω το κόμμα πάνω από την πατρίδα. Το δημοψήφισμα δεν έρχεται να διαιρέσει τον λαό αλλά να τον ενώσει» σημείωσε.

«Δεν χάνω την αισιοδοξία μου, θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν απέναντι στην λαϊκή ετυμηγορία. Το μήνυμα είναι σαφές. Θα υπάρξει υπαναχώρηση και θα προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και βρίσκεται και την επόμενη μέρα. Αν η λύση δοθεί και στο και 5 εμείς θα την πάρουμε.

«Ένα όπλο έχουμε στα χέρια μας, το δίκιο μας. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας είναι ο φόβος. Αν νικήσουμε τον φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε» κατέληξε κατά την συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση ο έλληνας πρωθυπουργός.

alterthess.gr

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.