Αλ Τσίπρας: «Να πάμε σε έκτακτο συνέδριο και, αν χρειαστεί, σε δημοψήφισμα μελών» (video)

Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε περί τις 12 το μεσημέρι η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος στο Σινέ Κεραμεικός. Οι εργασίες συνεχίζονται με παρουσία των ΜΜΕ.

«Δεν υπήρχε καλύτερη λύση υπό τις υπάρχουσες συνθήκες», τόνισε ο πρωθυπουργός, για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕ που διεξάγεται στον Κεραμεικό. Για την αποσαφήνιση της στρατηγικής του κόμματος εισηγήθηκε έκτακτο συνέδριο και, εάν εκ των πραγμάτων κριθεί αναγκαίο, δημοψήφισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

 Έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στοχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές», πρότεινε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. «Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας θα αναζητήσουν απαντήσεις», πρόσθεσε ενώ κατέθεσε εναλλακτικά πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου».

«Να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή με συντεταγμένες και σύντομες διαδικασίες», είπε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς «αυτή η άποψη θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Αυτή η άποψη, που δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος αλλά τον τόπο και τον ελληνικό λαό, αυτή η κρίσιμη απόφαση να μην υποβαθμιστεί, να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή». 

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά» σε ένα μεγάλο δίλημμα» είπε ο πρωθυπουργός, αρχίζοντας την ομιλία του και το προσδιόρισε ως εξής: «Τακτική υποχώρηση, ή να προχωρήσουμε μπροστά, σε έναν συμβιβασμό που δεν ήταν αυτός που είχαμε σχεδιάσει;»

Ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι «η επιλογή είναι δύσκολη» και μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Να εξηγήσουμε στα μέλη του κόμματος, στον ελληνικό λαό, ποιες ήταν και ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας (…) . Το ερώτημα ήταν: Δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεωκοπία;»

«Κάποιοι λένε ότι υπήρχε και Τρίτη επιλογή. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Η έξοδος, χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα, θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα, εκ νέου προσφυγή στο ΔΝΤ. Όποιος δεν το παραδέχεται είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια».

«Κάποιοι ταυτίζουν αυτήν την ανακωχή, αυτόν τον συμβιβασμό, με το θατσερικό δόγμα “There Is Not Alternative” (…)  Κάποιοι θεωρούν ότι ξαφνικά αποφασίσαμε να ασπαστούμε το νεοφιλελευθερισμό, έστω και εξ ανάγκης. Πρόκειται για ακραία θέση. Όσοι τη διατυπώνουν, αποκρύπτουν πως κάθε άλλη επιλογή θα ήταν επιλογή με λιτότητα (…). Οι οικονομικές δυσκολίες δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης»

Αποτιμώντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο Αλ. Τσίπρας είπε:

«Φθάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας όμως στο νου να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε, όχι να οδηγήσουμε τη χώρα σε οικονομική καταστροφή (…). Η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο στα όρια της εντολής του ελληνικού λαού, αλλά και στα όρια της οικονομίας»

«Όλα όσα κατατέθηκαν ως θεωρία έγιναν πράξη. Θέσαμε το ζήτημα του χρέους, φθάσαμε σε δημοψήφισμα, αναδείξαμε το ελληνικό ζήτημα ως παγκόσμιο (…)  Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο, το δρόμο του δύσκολου συμβιβασμού, διότι δεν υπήρχε αυτήν την ώρα καλύτερη εναλλακτική».

«Αν κάποιος νομίζει πως μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία, ας το πει ανοιχτά και ας εξηγήσει γιατί δεν έγινε (…) Ας διατυπωθεί ανοιχτά και συλλογικά – κι ας αποφασίσουμε- η άποψη ότι η Αριστερά δεν θα έπρεπε να κυβερνά, επειδή δεν έφερε καλύτερη συμφωνία».

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δεν ισχύει πως το ΟΧΙ ήταν ΝΑΙ στη δραχμή (…) Εγώ ο ίδιος έκανα επίθεση στις κατεστημένες δυνάμεις, εντός κι εκτός Ελλάδας, που προσπάθησαν να ταυτίσουν το ΟΧΙ με την επιστροφή στη δραχμή. Αναδιπλώθηκαν την επομένη του δημοψηφίσματος, εκτός από ορισμένους ακραίους κύκλους της Γερμανίας. Θα ήταν ευχής έργο αυτές οι απόψεις να περιορίζονταν σε ακραίους κύκλους της Γερμανίας (…) Ας αφήσουμε λοιπόν τις λαθροχειρίες».

«Μάταια αναζητήσαμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης (..) Δεν είχαμε κρυφά χαρτιά (σ.σ στο κόμμα), όλα ήταν σε γνώση όλων. Αψηφήσαμε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία, φθάσαμε ως τη στάση πληρωμών (στο ΔΝΤ), Πρέπει να νοιώθουμε περήφανοι».

Ως προς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, τόνισε:

«Πετύχαμε αρκετά πράγματα, μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Αναδείξαμε την ακαμψία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πειθάρχησης. Δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στο μοντέλο λειτουργίας της ζώνης του ευρώ (…) Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη τώρα επανατοποθετείται στη διεθνή κρίση. Αμφισβητεί τα περί ‘τεμπέληδων Ελλήνων’ (…). Ανοίγει μια νέα ιστορική περίοδος αναστοχασμού και αποφάσεων στην Ευρώπη. Η μάχη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού έγινε καταλύτης (…). Οι ρόλοι αναδιανέμονται. Σε αυτήν τη συγκυρία, η Αριστερά καλείται να απαντήσει: Πρέπει ή δεν πρέπει να συνεχίσει να πυροδοτεί αυτή τη συζήτηση; Να απαντήσουμε θετικά, καταφατικά».

http://left.gr/

http://www.stokokkino.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.