Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια-Κάλεσμα για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο

Τους  βασικούς άξονες του προοδευτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής  πλειοψηφίας, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ομιλίας του στην 84η ΔΕΘ.  Απηύθυνε ευρύ προσκλητήριο για έναν ισχυρό δημοκρατικό και προοδευτικό πόλο, ασκώντας σκληρή κριτική στη ΝΔ για οικονομία, εργασιακά και Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ανοιχτό κάλεσμα του κ. Τσίπρα αφορά τους εργαζόμενους, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες ώστε να «πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα που δεν θα χάσει ξανά την ευκαιρία. Να πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, κοινωνική. Για μια Ελλάδα ανοιχτή, ανεκτική, προοδευτική».

Κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια και αυτοκριτική
«Είμαστε εδώ μετά από τεσσεράμισι χρόνια αγώνων και μάχης για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην 84η ΔΕΘ.

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε ότι η χώρα είχε ανθρωπιστική κρίση, ανεργία στο 27%, οχτώ συνεχόμενα χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης με τη χώρα να έχει χάσει σωρευτικά το 25% του πλούτου της, αποεπένδυση σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, τράπεζες στα όρια της κατάρρευσης, άδεια ταμεία, αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

«Αυτήν την πραγματικότητα ολέθρου κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα μας τότε, κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι μετά την συμφωνία του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η εντολή μας ήταν σαφής και καθαρή: Να σταματήσουμε την πορεία καταστροφής. Να βγάλουμε την Ελλάδα από την μνημονιακή συνθήκη. Να της δώσουμε πίσω την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της. Να στηρίξουμε τους αδύνατους. Θεωρώ ότι τιμήσαμε αυτή την εντολή».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πολίτες γνωρίζουν πώς ζούσαν το 2015 και γνωρίζουν πού και πώς ζουν σήμερα.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε αυτοκριτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις, που έγιναν -όπως είπε- κυρίως εξαιτίας της πίεσης των «θεσμών» αλλά και της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης.

Συνοπτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τέσσερα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

  • Καθυστέρηση δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019. «Δεν δράσαμε όσο γρήγορα έπρεπε», τόνισε.
  • Έλλειψη τόλμης «να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας», κάνοντας αναφορά και στα «παραδικαστικά κυκλώματα».
  • Αδυναμία «να επικοινωνηθεί σωστά η πολιτική μας και το έργο μας».
  • «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα» για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «η κυβέρνηση είχε σχέδιο και στρατηγική που κάθε μέρα πήγαινε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά».

«Η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει»

Ο Αλ. Τσίπρας, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν ως δια μαγείας, όμως «η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει» και κανείς δεν το αρνείται.

«Όπως και κανείς δεν αρνείται ότι αυτό είναι έργο της προηγούμενης, της δικής μας κυβέρνησης» τόνισε καθώς «μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις.

  • Να μειώσουμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, να ολοκληρώσουμε και να βάλουμε τέλος στην δημοσιονομική προσαρμογή.
  • Να επαναφέρουμε την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
  • Να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας 675 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2019.
  • Να καταπολεμήσαμε την αδήλωτη εργασία.
  • Να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό.
  • Να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιστρέφοντας στο παρόν και την πολιτική πραγματικότητα μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα η χώρα έχει ισχυρότατη αντιπολίτευση», για να προσθέσει ότι «είμαστε η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς».

Τόνισε επίσης ότι «ευθύνη μας είναι να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν οι κατακτήσεις, οι νέες δυνατότητες, οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας», καθώς «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ΝΔ& το νέο κράτος της δεξιάς

Ο πρώην πρωθυπουργός επιδίωξε να αποδομήσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά και το έργο που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενος ειδικότερα στο σύνθημα της Ν.Δ. «ανάπτυξη για όλους», υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση, προωθεί την ανάπτυξη για τους λίγους και για την ελίτ.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ευθύνεται για τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και το οποίο θρέψει το φαινόμενο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και  υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει φανατικά αυτό το φιλελεύθερο μοντέλο.

Εξαπολύοντας επίθεση εξ’ όλης της ύλης κατά του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε καταρχάς ότι επιστέφει στη χώρα το «κράτος της Δεξιάς», κάνοντας αναφορές στους «υπαλλήλους ιδιωτικών εταιριών» που βρίσκονται στην κυβέρνηση, καθώς και «στην ωμή παρέμβαση» του Μαξίμου στις ανεξάρτητες αρχές.

Tο δείγμα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ αυτούς τους δύο μήνες, επιβεβαιώνει τους φόβους «γιατί με το καλημέρα είδαμε να ξεδιπλώνεται με ταχύτητα μπροστά μας, το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς. Ένα καθεστώς αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό. Ένα καθεστώς με μηδενικό σεβασμό στους κανόνες. κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς, δικαιοκρατικούς.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας όπου ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων, αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν δικό του, τον κύριο Κοντολέοντα, για επικεφαλής της ΕΥΠ, χωρίς να πληροί καν τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος. Δεν είχε δηλαδή καν πτυχίο. Αλλά αν δεν συμφωνεί ο νόμος με τις επιθυμίες του κυρίου Μητσοτάκη αλλάζουμε απλά τον νόμο. Κατά τα άλλα ομνύουν στην αριστεία .Το πιο σοβαρό, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι «ότι σπεύδουν να τοποθετήσουν μυστικούς και αδιαφανείς συνδέσμους της ΕΥΠ, σε όλα τα Υπουργεία και σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς».

Μιλώντας για το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία -όπως τόνισε- έχει ανάγκη η χώρα, σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση «ξέχασε τους λεονταρισμούς της», ενώ απέρριψε και τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» και ότι «τρώνε από τα έτοιμα, από αυτά που δημιουργήσαμε εμείς με πολύ κόπο τα προηγούμενα χρόνια».

Αποδομώντας το κυβερνητικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους», έκανε αναφορά -με συγκεκριμένα παραδείγματα- στη μείωση φόρου για τις επιχειρήσεις, καθώς και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για περιουσίες άνω του ενός εκατομμυρίου.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα «ντιλ» που ετοιμάζει η ΝΔ για τη ΔΕΗ, το Ελληνικό, το Μετρό Θεσσαλονίκης, την Ελ Ντοράντο,  για   τα κυβερνητικά «δώρα» σε «φίλους επιχειρηματίες, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος» και ιδιωτικές ασφαλιστικές. Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της ΔΕΗ, έκανε λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της επιχείρησης από τη Ν.Δ., προκειμένου στη συνέχεια να πουληθεί σε ιδιώτες.

Για το Ελληνικό, δήλωσε ότι επιχειρούν το «μεγάλο κόλπο», καθώς προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή χρηματοδότηση της επενδυτικής εταιρίας. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την πώληση μετοχών δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ., μέσω χρηματιστηρίου.

Αναφορικά με την Eldorado Gold, ο κ. Τσίπρας εστίασε στο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιδοτήσει με δημόσια χρήμα τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρίας.

Εξάλλου έκανε λόγο για φωτογραφικές επιδοτήσεις από τη κυβέρνηση σε μη παραγωγικούς κλάδους προς διευκόλυνση συγκεκριμένων επιχειρηματιών, όπως για παράδειγμα, η προνομιακή στήριξη των εταιρειών ταχυδρομικής διανομής και η επιδότηση της μοναδικής εταιρίας διανομής Τύπου.

Μίλησε για «εξέλιξη άνευ προηγουμένου» αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκης που -όπως είπε- έγινε ξανά ανέκδοτο. «Η κυβέρνηση επανέφερε το ψευδο-δίλημμα «ή αρχαία ή μετρό», ενώ εμείς είχαμε αποδείξει ότι ισχύει «και αρχαία και μετρό»», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «ο εργολάβος θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε αποζημιώσεις».

Είναι αυτή «ανάπτυξη για όλους» ή πιστή αντιγραφή της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης που οδήγησε στη χρεοκοπία του 2009, αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό το μοντέλο δεν θα το ονόμαζα ανάπτυξη για όλους, αλλά μοντέλο ασυδοσίας» τόνισε.

Στο πεδίο της εργασίας, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις υπαγορεύσεις του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματιών ομίλων, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται η «χαριστική βολή με ένα νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά», στο οποίο, μεταξύ άλλων, καταργούνται οι βασικές αρχές που υποστηρίζουν τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Μίλησε επίσης για τη δημαγωγία της κυβέρνησης στο προσφυγικό («η οποία άρχισε να γυρνάει εναντίον της», όπως είπε) και στο Μακεδονικό, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα η Ν.Δ. θα τιμήσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Υποκριτές, διπλοπρόσωποι για λίγες ψήφους», ανέφερε με έντονη κριτική διάθεση.

Υπάρχει άλλος δρόμος, είπε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, με βάση τις εξής τέσσερις προτεραιότητες:

Τέλος, αναφέρθηκε ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη που «μπορεί να γίνει η Πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι η παραγκωνισμένη Συμπρωτεύουσα. Με το μετρό που πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα μέχρι το τέλος του 2020 σε όλη του την έκταση». Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάπλαση της ΔΕΘ, τη δημιουργία μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, στη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και στην ανάπλαση της Τούμπας.

«Είμαστε εδώ και απευθύνουμε ένα μεγάλο, ένα ανοιχτό κάλεσμα στους εργαζόμενους, στις παραγωγικές δυνάμεις, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Να πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα που δεν θα χάσει ξανά την ευκαιρία, για μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, κοινωνική. Για μια Ελλάδα ανοιχτή, ανεκτική, προοδευτική» κατέληξε σε ανοιχτό κάλεσμα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.