Έχασε τα ασφαλιστικά η Εθνική Τράπεζα στο ΣτΕ-Πληρώνονται τα αναδρομικά της επικούρησης οι συνταξιούχοι

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να μην καταβάλει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) το ποσό των 36 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης  για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Κανονικά θα καταβληθεί αύριο Τρίτη 2 Ιουλίου  η επικούρηση  με  τα αναδρομικά έξι μηνών  στους λογαριασμούς των 16.500 συνταξιούχων του πρώην ΛΕΠΕΤΕ, που έμεναν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2017  αντιμετωπίζοντας  τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Οι συνταξιούχοι μπορούν στο site του ΕΤΕΑΕΠ να πληροφορηθούν, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του ΤΑXIS, το ακριβές ποσό που τους αναλογεί μετά τον νέο υπολογισμό τόσο για τη σύνταξη όσο και για τα αναδρομικά.

 Πρτόκειται για μια σημαντική νίκη για τους   συνταξιούχους της Εθνικής  που βρίσκονται  σε συνεχείς κινητοποιήσεις  έχοντας προσφύγει  δικαστικά κατά της Διοίκησης της Εθνικής  για την παράνομη  διακοπή της επικούρησης  του ΛΕΠΕΤΕ επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα.

Η νομοθετική ρύθμιση « Πετρόπουλου»  που  ψηφίστηκε  λίγο πριν κλείσει η Βουλή προβλέπει την καταβολή  ενός μέρους  της επικούρησης   των πρώην ασφαλισμένων στο ΛΕΠΕΤΕ μέσω ΕΤΕΑΕΠ, με ετήσια επιβάρυνση της τράπεζας ύψους 40 εκατ. ευρώ, την πρώτη πενταετία και ποσού που θα προσδιορισθεί με βάση αναλογιστική μελέτη για τη συνέχεια. Αν και πρόκειται για συμβιβαστική λύση   η Διοίκηση της Εθνικής  υπαναχώρησε και προσέφυγε κατά της νομοθετικής ρύθμισης. Εάν η τελική απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να συζητηθεί τέλη Ιουλίου είναι απορριπτική για την αίτηση αναστολής που έχει ασκήσει η τράπεζα, θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας.

Πετρόπουλος: Είναι πρωτοφανές στο ελληνικό κράτος τράπεζα να μην τηρεί τον νόμο- Η εθνική Τράπεζα κάνει εισφοροδιαφυγή

Οι νομικοί ελιγμοί της διοίκησης της Εθνικής προκάλεσαν οργισμένη αντίδραση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου. Μιλώντας το πρωί στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για «παιχνίδια» που «δεν θα περάσουν» και «ο κόσμος θα πάρει τις συντάξεις».

Είναι πρωτοφανές στο ελληνικό κράτος τράπεζα να μην τηρεί τον νόμο, η Εθνική κάνει εισφοροδιαφυγή και «γι’ αυτό τον λόγο με απόφασή μου θα αρθεί η ενημερότητά της», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο .

«Η Νέα Δημοκρατία θέλει να αφαιρέσει μισθούς για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, εμείς αφαιρέσαμε φόρους, αφαιρέσαμε χρέη προς τα Ταμεία … 8 δισ. ευρώ μείον τουλάχιστον», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, ειδικά για τους μικρομεσαίους, με την ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Μειώσαμε τις εισφορές, που ήταν πολλαπλάσιες αυτών που καταβάλλουν σήμερα. Το 90% των ασφαλισμένων πληρώνει την ελάχιστη εισφορά, μέχρι 200 ευρώ. Αυτό είναι άμεση ενίσχυση και δεν το κάναμε τώρα, αλλά από τις αρχές του 2017. Τα μέτρα που έχουμε πάρει αθροιστικά, είναι απείρως πολλαπλάσια αυτών που λέει η ΝΔ ότι θα κάνει», όπως σημείωσε.

Αναφέρθηκε εξάλλου αναλυτικά στην περίπτωση του ΛΕΠΕΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας, «περίπτωση ενδεικτική της συμπεριφοράς μίας τράπεζας που στηρίζει την ύπαρξή της στον σεβασμό στους νόμους, επικαλείται τον νόμο για να κάνει κατασχέσεις, να κυνηγήσει τον οφειλέτη… Αυτή λοιπόν η τράπεζα, που είναι οφειλέτης, επιλέγει να μην τηρήσει τον νόμο και πάει στα δικαστήρια».

«Κάνει εισφοροδιαφυγή» η Εθνική Τράπεζα «και γι’ αυτό τον λόγο με απόφασή μου θα αρθεί η ενημερότητά της. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού Κράτους που τράπεζα αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο. Είναι πολύ σημαντικό. Εάν δεν θα τα δώσει σήμερα, τελείωσε η Εθνική Τράπεζα. Εκείνοι θα το επιλέξουν … Δεν είναι δυνατόν ο κουμπάρος του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μυλωνάς, ο διοικητής της, να αποφασίζει με βάση τις εντολές που παίρνει από την ΝΔ, να κάνει πόλεμο σε εκλεγμένη κυβέρνηση, επειδή δεν θέλει να τηρήσει τον νόμο. Δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά, τράπεζα να πει “δεν εφαρμόζω τον νόμο” επειδή νομίζει ότι δεν θα βγούμε. Ε, θα βγούμε και θα στεναχωρηθούν πάρα πολύ αυτοί που πρωταγωνιστούν σε μία τέτοια παράνομη συμπεριφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πετρόπουλος προσέθεσε ότι «προφανώς το δικαστήριο θα αποφασίσει, δεν θέλω να μιλήσω για την απόφαση, θα ακούσουμε ποια είναι», σε μία διαδικασία όπου το Δημόσιο θα εκπροσωπηθεί από τον εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αλλά «τα παιχνίδια αυτά δεν θα περάσουν, ο κόσμος θα πάρει τις συντάξεις του … είναι ανήκουστο, στα επιχειρήματά της η Εθνική αναφέρει ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε πριν τις εκλογές. Δεν ήθελαν να νομοθετήσουμε γιατί πίστευαν ότι αν έρθει η ΝΔ ποτέ δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ας το καταλάβουν οι πολίτες γενικά, όχι μόνο για την Εθνική, το πώς συμπεριφέρονται στους πολίτες».

«Είναι ντροπή», είπε χαρακτηριστικά για τον ρόλο του κ. Μυλωνά, «που βγήκε διευθύνων σύμβουλος με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παίζει παιχνιδάκια εναντίον της κυβέρνησης στη βάση μίας κουμπαριάς και μίας ιδεολογικής προσέγγισης … Και θέλει να παίξει θεσμικό ρόλο, να τον εμπιστεύεται αύριο η κοινωνία ως παράγοντα τραπεζίτη, όταν συμπεριφέρεται έτσι…».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.