«Έφυγε» ο Κώστας Κουτσομύτης, ο σκηνοθέτης που έβαλε τη λογοτεχνία στη μικρή οθόνη..

Ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης πέθανε σήμερα το μεσημέρι σε ηλικία 77 χρονών. Νοσηλευόταν στο «Σισμανόγλειο» και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. 

Από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης, είχε μεταφέρει πολλά και γνωστά λογοτεχνικά έργα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια.
«Στα μηχανάκια της AGB αρέσουν τα σκουπίδια» είχε πει σε μια συνέντευξή του το 1998. «Εγώ κάνω τηλεόραση για το λαό και όχι για τα μηχανάκια της AGB»…
«Ο έρωτας είναι πολιτισμός»«Θέλω να έχω ερωτική σχέση με τους συνεργάτες μου. Ο έρωτας είναι πολιτισμός. Ενα λουλούδι, ένα χαμόγελο, ένα καλό φαγητό, μια καλή παρέα, η φιλία είναι έρωτας», έχει πει.
«Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη κατάντια μιας κοινωνίας είναι η ανεργία. ΄Ενας νέος να θέλει να εργαστεί και να μη βρίσκει θέση ή να αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί αν δεν χτυπήσει την ανεργία. Πονάει η ψυχή μου όταν τα πιο λαμπρά μυαλά, το καλύτερο δυναμικό της Ελλάδας φεύγει στο εξωτερικό», είχε πει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις. Τι θα έλεγε σ’ ένα νέο για να πάρει κουράγιο;
« Να πιστέψει στον εαυτό του. Να είναι αγωνιστής. Και ότι μπορεί να τα καταφέρει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως σήμερα. Πρέπει να αγωνιστεί για να γίνει καλύτερη η κοινωνία. Και η κοινωνία γίνεται καλύτερη με ειρήνη, αγάπη και δημιουργία».

Γεννήθηκε το 1938 στα Γρεβενά Μακεδονίας και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης. Το 1965 γυρίζει την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, «Το Δωμάτιο». Το 1966 γράφει σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό το σενάριο «Θύματα Ειρήνης» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Επιστρέφοντας στη Ελλάδα εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, την Finos Film.
Η καριέρα του, που έμελλε να είναι μεγάλη και ξεχωριστή, ξεκίνησε από τη θέση του βοηθού σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους παραγωγούς κι άρχισε να σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση.

Στην συνέχεια συνεργάζεται με διάφορους παραγωγούς και σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση αρκετές τηλεοπτικές σειρές μεταφέροντας στην οθόνη μερικά από τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας: Ο κατάλογος είναι πλούσιος: «Εκείνος κι εκείνος», «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Καπνισμένος ουρανός». «Κίτρινος φάκελλος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Η εκτέλεση» «Πρόβα Νυφικού», «Η αγάπη αργησε μια μέρα», «Ο μεγάλος θυμός», «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Ματωμένα Χώματα», «Οι μάγισσες της Σμύρνης».

Συλλυπητήρια
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του σκηνοθέτη, χαρακτηρίζει το έργο του «ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή».
Όπως τονίζει ο Κώστας Κουτσομύτης «άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση» και η «ποιότητα του έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Εκείνος και εκείνος”, “Ματωμένα χώματα” και “Τα παιδιά της Νιόβης”, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή».

Τη βαθιά θλίψη της εκφράζει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για την απώλεια του σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Κώστα Κουτσομύτη υπογραμμίζοντας ότι ο Κ.Κουτσομύτης υπήρξε «πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει την βαθιά θλίψη της για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Κώστα Κουτσομύτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή.
Ο Κώστας Κουτσομύτης με την ζωή του, το έργο και τη δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη. Με το επώνυμο δημιουργικό του έργο αναβάθμισε την ποιότητα των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, τόσο στην Δημόσια Τηλεόραση όσο και στην Ιδιωτική. Οι μεγάλες παραγωγές που σκηνοθέτησε έφεραν πάντα την προσωπική του υπογραφή.
Μετέφερε, με μεγάλη επιτυχία, στην τηλεοπτική οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κάνοντας τα γνωστά στο ευρύ κοινό.
Στους συναδέλφους της γενιάς του αλλά και της νεότερης γενιάς θα μείνει παρακαταθήκη το έργο του και όλοι θα θυμούνται την ευγένεια και την απλότητα του χαρακτήρα του.

Το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι στον Κώστα Κουτσομύτη οφείλουμε μερικές από τις καλύτερες τηλεοπτικές μας στιγμές- απ’ τις λίγες έτσι κι αλλιώς- που μας έκαναν να αγαπήσουμε την τηλεόραση».
Σημειώνει ότι ο Κώστας Κουτσομύτης δεν ήταν μόνο ένας σκηνοθέτης. «’Hταν και ένας άνθρωπος που αγωνιούσε για την Ελλάδα και προσπαθούσε να βοηθήσει με τις προοδευτικές του ιδέες και τις δράσεις του» «Χάσαμε ένα φίλο, χάσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο», αναφέρει και καταλήγει: «Κουράγιο στην σύντροφο του Ρένα και στον γιo του Γιάννη».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.