Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και ποιητής Λευτέρης Ξανθόπουλος

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ποιητής και συγγραφέας Λευτέρης Ξανθόπουλος, από επιπλοκές έπειτα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί την περασμένη Τετάρτη.

Ποιός ήταν….

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος ήταν ένας Διανοούμενος παλιάς, καλής κοπής από το είδος που έχει προ πολλού εκλείψει. Ποιητής και σκηνοθέτης. Δήλωνε πρωτίστως ποιητής και μετά δάσκαλος.Όμως είχε κάνει πολύ περισσότερα. Παρασκήνιο, ταινίες, ντοκυμαντέρ…

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου το 1945. Φοίτησε στη Νομική σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών χωρίς να φτάσει ποτέ στο πτυχίο. Κατά το διάστημα 1965-1972 εργάστηκε ως υπάλληλος στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ). Από το 1972 έως το 1976 σπούδασε κινηματογράφο στην Αγγλία, στο The London Film School.

Το 1988, με υποτροφία του αμερικανικού ιδρύματος The Academy for Educational Development και στα πλαίσια του Προγράμματος International Visitor Program – The American Film, μετεκπαιδεύτηκε στις τάσεις και τεχνικές του σύγχρονου κινηματογράφου, σε στούντιο των ΗΠΑ.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του: «Καλή πατρίδα, σύντροφε» (Beloiannisz), γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και βραβεύτηκε στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο ενώ η επόμενη Ο Δραπέτης (1991) συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών. «Ο Δραπέτης» διδάχτηκε σε σεμινάρια σεναρίου στις σχολές κινηματογράφου του Μονάχου και National Film School στο Λονδίνο. Γνωστές και οι μικρού μήκους  ταινίες του «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» και το ντοκυμαντέρ: «Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης».  Δίδαξε σε ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης και σε εργαστήρια θεατρικών σπουδών το μάθημα του Κινηματογράφου και της Υποκριτικής στον Κινηματογράφο.

Το 1972 εκδίδεται η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Αντίψυχα». Ακολουθούν: Περιπέτειες πλανόδιου σωματοφύλακα ονείρων, Το κόκκινο δωμάτιο, Σήκωσε το κεφάλι σου πατέρα, Η ορμή του νερού και των υδάτων, Άγγελος των πρώτων ημερών (πεζό), Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή, Η έβδομη βροχή και Γάτες αλλού (ικρές ιστορίες).

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.