Έφτασαν τους 46 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη- Θρήνος, οργή και διαμαρτυρίες για το έγκλημα

Σε 46 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί οι οποίοι έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια στη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στα ελληνικά χρονικά- Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους  -Διαμαρτυρίες και σήμερα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και να επανακρατικοποιηθούν τα τρένα

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων  επικεντρώνονται σήμερα στο βαγόνι του εστιατορίου του  μοιραίου τρένου , απ’ όπου ανασύρθηκαν απανθρακωμένοι 7 άνθρωποι.

Από το πρωί επιχειρούν ξανά οι γερανοί σηκώνοντας τα βαγόνια που έχουν συνθλιβεί για να βοηθήσουν τους διασώστες στην αναζήτηση επιβατών που δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι αυτή την ώρα.

Για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, στο βαγόνι όπου βρισκόταν το εστιατόριο, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ. “Βλέπουμε ότι εκεί υπάρχουν άτομα. Δυστυχώς είναι σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της σύγκρουσης. Έχουμε τοποθετήσει δύο σορούς σε σάκους και γίνεται επιχείρηση ανάσυρσής τους. Εκεί βρίσκονται πολλοί άνθρωποι” τόνισε αδυνατώντας, όπως είπε, να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο βαγόνι, στο οποίο αναπτύχθηκαν οι πιο υψηλές θερμοκρασίες .

Σημειώνεται ότι από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο την Τετάρτη, ενώ 57 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όλοι νεαρής ηλικίας περίπου 25 ετών των οποίων  η πορεία υγείας κρίνεται σοβαρή.

Ανείπωτος πόνος στην αίθουσα των συγγενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου περιμένουν να ακούσουν τα χειρότερα. 46 άτομα υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA, ενώ 12 δείγματα εστάλησαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εντός της ημέρας τα πρώτα αποτελέσματα ταυτοποίησης στο πλαίσιο μιας διαδικασία που θα χρειαστεί ορισμένα 24ωρα για να ολοκληρωθεί για όλους.

«Δεκάδες χάθηκαν στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους και της αδιαφορίας» 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη απεργία. «Πλέον ο πόνος έγινε οργή για τις δεκάδες των νεκρών και των τραυματιών συναδέλφων και συμπολιτών μας. Η απαξίωση που διαχρονικά επέδειξαν οι Κυβερνήσεις στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα των Τεμπών» τονίζεται μεταξύ άλλων. 

Ακινητοποιημένοι είναι οι συρμοί του μετρό στις γραμμές 2 και 3 λόγω απεργίας από τις 06.00 έως τις 00.00 που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, που θρηνεί μαζί με όλη την κοινωνία για το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

«Δεκάδες συνάνθρωποι μας χάθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους και της αδιαφορίας των υπευθύνων. Χρόνια τώρα το σωματείο μας καταγγέλλει τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα συντήρησης και για την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό για όλες τις ειδικότητες λειτουργίας και συντήρησης, που αναγκάζουν το υπάρχων προσωπικό σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα προβλήματα μας είναι κοινά με τον ΟΣΕ και όποιος δεν το παραδέχεται απλά εθελοτυφλεί».

Διαμαρτυρίες και σήμερα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και να επανακρατικοποιηθούν τα τρένα

Σήμερα το πρωί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποιεί συγκέντρωση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η χρήση αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τεμπη. Οι αστυνομικοί επέλεξαν να πνίξουν την πορεία στα δακρυγόνα και στις κρότου-λάμψης και χημικών από τη λεωφόρο Συγγρού μέχρι την πλατεία Συντάγματος, όπου πλέον η κατάσταση έγινε αποπνικτική, και ύστερα τα Προπύλαια όπου έφτασαν οι μαύρες σημαίες των διαμαρτυρόμενων.

«Οι ιδιωτικοποίησεις βάφονται με αίμα – κάντε ξανά δημόσια τα τρένα» φώναξαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές.

Μαζική η διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη με τους πολίτες να φωνάζουν «Πάρτε την ευθύνη για κάθε έναν νεκρό, οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν τον λαό φωνάζουν οι φοιτητές» . Συγκινητική η στιγμή κατά την οποία μαθητές χειροκροτούσαν φοιτητές διαδηλωτές.

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση δημιουργούν από χθες οι εικόνες των ΜΑΤ, που φρουρούσαν τα γραφεία της Hellenic Train στην Αθήνα και επιστρατεύτηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη ενώ οι οικείοι των θυμάτων της τεράστιας σιδηροδρομικής τραγωδίας τιμούσαν την μνήμη τους.

Συγκέντρωση έγινε και στον Βόλο όπου φοιτητές από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου κατέθεσαν λουλούδια στις γραμμές των τρένων εξω από τον ΟΣΕ.

Νέα διαμαρτυρία είναι προγραμματισμένη για τις 6.00 το απόγευμα έξω από τα γραφεία της HellenicTrain (Συγγρού & Πετμεζά). Στη συγκέντρωση που γίνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά καλούν το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες. 

Οι διαδηλωτές απαιτούν να μην γίνει καμία συγκάλυψη του εγκλήματος και επιρρίπτουν ξεκάθαρα ευθύνες στην ιδιωτικοποίηση του ελληνικού σιδηροδρόμου του 2017 και τη διαχρονική απαξίωσή του από τις κυβερνήσεις ζητώντας να επανακρατικοποιηθούν τα τρένα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.