Ένταση και αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή για τις εκπρόθεσμες τροπολογίες Βρούτση

Θύελλα αντιδράσεων με αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης  από  τη Βουλή προκάλεσαν δύο εκπρόθεσμες  τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μισή μόλις ώρα πριν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. 

Οι τροπολογίες καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν με βάσιμο λόγο τις απολύσεις, την διάχυση της ευθύνης μεταξύ εργολάβων και υπεργολάβων για απλήρωτους εργαζομένους, ενώ εισάγει πλαφόν 4.608 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη που μπορεί να χορηγήσει ο ΕΦΚΑ. Αποχώρησαν από τη συζήτηση ΣΥΡΙΖΑ, KINΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ

Καταργείται η «αιτιολογημένη απόλυση» και η «ευθύνη εργολάβων»

Η πρώτη τροπολογία  αφορά την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης που είχε θεσμοθετηθεί. Το άρθρο 48 του ν.4611/2019 προέβλεπε ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη, μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016, έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας φέρει ο εργοδότης.

Καταργεί ακόμη την συνυπευθυνότητα μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση εργασίας ή έργου και του εργολάβου ή υπεργολάβου, για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Δηλαδή καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί με βάσιμο λόγο την απόλυση εργαζόμενου  ενώ σε περίπτωση που μια επιχείρηση έχει προσλάβει έναν εργαζόμενο μέσω εργολάβου, τότε την ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας την έχει αποκλειστικά ο εργολάβος και όχι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Καταργείται δηλαδή η δυνατότητα του εργαζόμενου, αν έχει απαιτήσεις και δικαιώματα που δεν ικανοποιεί ο υπεργολάβος, να στραφεί στον εργολάβο για την αποζημίωσή του

Θεσπίζεται πλαφόν 4.608 ευρω στις συνταξεις

Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει πλαφόν στις συντάξεις. Ειδικότερα, με την τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (12.5.2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

 Ενταση και αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Φωνάζοντας «ντροπή σας» αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νίκο Καραθανασόπουλο, να κάνει λόγο για τροπολογίες κατά απαίτηση του ΣΕΒ με στόχο να διευκολυνθούν οι απολύσεις

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λίγο πριν οι βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ. Για «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό» έκανε λόγο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «μετά από μακρά συζήτηση το να εισαχθούν αυτού του είδους οι τροπολογίες αποτελεί πλήγμα για το κοινοβούλιο. Αποτελεί τεράστιο ατόπημα».

Σφοδρή κριτική άσκησαν και οι Γιώργος Καμίνης και Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι με την πρακτική αυτή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει «τη χειρότερη πρακτική που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υπεραμύνθηκε της κατάθεσης των τροπολογιών. Ο κ. Βρούτσης εξήγησε πως οι δύο τροπολογίες έπρεπε να κατατεθούν άμεσα για να διευκρινιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί. Για την πρώτη τροπολογία που αφορά τις υψηλές συντάξεις εξήγησε ότι χωρίς τις επείγουσες ρυθμίσεις κινδυνεύουν να πληρωθούν υπέρογκες συντάξεις.

Για την δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καταργεί την διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις» ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι έχει επείγοντα χαρακτήρα καθώς η διάταξη προκαλεί «εξελίξεις που υπονομεύουν επιχειρήσεις και εργαζομένους. Δημιουργούν διχασμό και κάνουν ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας».

Παρά την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, η ένταση συνεχίστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ αμέσως μετά. Η «Ελληνική Λύση» κατήγγειλε μεν τη διαδικασία και αποχώρησε λίγο αργότερα , αλλά έδειξε να συμφωνεί με τα περιεχόμενα των τροπολογιών.

Οι μόνοι βουλευτές που έμειναν στη Βουλή ήταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν το νομοσχέδιο στο σύνολο και κατά άρθρο .

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.