Ένα βήμα πριν τη διάσπαση η ΝΔ-Έκτακτη συνάντηση των «4»-Κείμενο βουλευτών για αναβολή της εκλογής

«Κομφούζιο» επικρατεί στη ΝΔ γύρω από την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, αν και σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε ανοιχτή διάσπαση, οι τέσσερις υποψήφιοι αποφάσισαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, πριν όλοι μαζί βρεθούν ενώπιον της Κ.Ο. Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να παρέμβει για τη διασφάλιση της ενότητα του κόμματος.

Η πρωτοβουλία για την συνάντηση των τεσσάρων ανήκει στον κ. Μεϊμαράκη ωστόσο νωρίς το πρωί της Τετάρτης είχε πρώτος απευθύνει σχετικό αίτημα -έκκληση ο κ. “Αδωνις Γεωργιάδης.

«Ζητώ συνάντηση των υποψηφίων πριν την κοινοβουλευτική ομάδα (σήμερα Τετάρτη στις 18:00), προκειμένου να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να τελειώσουν τα διαδικαστικά σήμερα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ζητώντας να σταματήσει η ντροπιαστική εικόνα που δίνει η Νέα Δημοκρατία.

Σύγχυση ωστόσο επικρατεί και μεταξύ των βουλευτών του κόμματος  που διαπιστώνουν ότι το κόμμα ομφαλοσκοπεί και σπαράσσεται. Ετσι, γαλάζιοι βουλευτές προσανατολίζονται να ζητήσουν αναβολή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου εγείροντας και πολιτικά αλλά και διαδικαστικά ζητήματα ενώ κάποιοι άλλοι προκρίνουν ως λύση την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Μεταξύ όσων σκοπεύουν να θέσουν στην Κ.Ο  θέμα αναβολής είναι και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει η εκλογή να μετατεθεί για το Μάρτιο του 2016 όπως προβλεπόταν αρχικά.

Μάλιστα διακινείται και σχετικό κείμενο στο οποίο αναφέρονται τα εξής:  
«Η Νέα Δημοκρατία ιστορικά αποτελεί την Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, αποτελώντας σταθερά του πολιτικού συστήματος εδώ και δεκαετίες. Η 41χρονη πορεία του κόμματος στηρίχθηκε στη βαθιά πίστη για τηΔημοκρατία αλλά και τη μαχητικότητα για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.

Σήμερα, μετά από την ήττα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, η Παράταξη πρέπει να μείνει ενωμένη και είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό και έπειτα από την εντολή του κ. Ε.Μεϊμαράκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες διαδοχής του, είναι ζωτικό για την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία εκλογής, όπως έχει ορίσει ήδη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις 22 Νοεμβρίου εφαρμόζοντας ρητά το Καταστατικό.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει και σ” αυτή την αλλαγή οφείλουμε όλοι μας να την οδηγήσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αναγεννηθούμε».  

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές βουλευτών στο παρασκήνιο οι οποίοι καλούν τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη ΝΔ που προσέλαβε διαστάσεις ανοιχτού εμφυλίου μετά και το ξέσπασμα του υπηρεσιακού προέδρου του κόμματος κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Παρά ταύτα οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι μία παρόμοια πρωτοβουλία είναι πολύ πιθανόν να διευρύνει το ρήγμα, με δεδομένο ότι πίσω από την «έκρηξη» Μεϊμαράκη διαβλέπουν μια προσπάθεια να τεθεί φραγμός στις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μέσω των «ανθρώπων του» στο κομματικό μηχανισμό – των κ.κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου και Κώστα Τζιμάρα– επιχειρεί να επηρεάσει τις διαδικασίες εκλογής υπέρ του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης μεταξύ των άλλων άφησε σοβαρούς υπαινιγμούς για σχέδιο απευθείας ανάθεσης του έργου διεξαγωγής των εκλογών σε συγκεκριμένη εταιρεία και για «παράθυρα» λαθροχειρίας στην εκλογική διαδικασία.

Η ανησυχία των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, που βλέπουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση του κόμματος, είναι έκδηλη. Ήδη, ορισμένα κεντρικά και ιστορικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης έχουν απευθυνθεί στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ζητώντας του να παρέμβει.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Κάτι πρέπει να γίνει για να μην γελοιοποιηθεί η παράταξη. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η ενότητα» φέρεται να είπε σε πρόσφατη σύναξη ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Πέτρος Μολυβιάτης. 

«Για τα χθεσινά γεγονότα, επί της ουσίας, είχε απόλυτα δίκιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος του κόμματος να πηγαίνει και να λέει «επέλεξα εταιρία»» τόνισε, μιλώντας στον Realfm 97,8 ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται διαφάνεια και αξιόπιστη εταιρεία, με ό,τι σημαίνει η λέξη αξιόπιστη με «A» και είμαι πολύ σαφής στο τι εννοώ».

Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι «εάν αυτό το θέμα δεν λήξει εντός του προσεχούς 24ώρου η λύση είναι το έκτακτο συνέδριο, το οποίο μπορεί να γίνει τάχιστα».

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού ο Νικήτας Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές χωρίς εκλογικό κατάλογο: «Βεβαίως να ψηφίσουν και μη μέλη, ναι. Αλλά θα κλείσει ο εκλογικός κατάλογος μία εβδομάδα τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Με τρία ευρώ; Με 3 ευρώ, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές και να μην υπάρχει εκλογικός κατάλογος».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι στάση πρέπει να κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Η μεγαλύτερη εγγύηση της ενότητας της παράταξης ήταν και παραμένει ο Κώστας Καραμανλής».

Για το αν θα έπρεπε σε αυτή τη φάση ο πρώην πρωθυπουργός να παρέμβει, ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Εύχομαι και ελπίζω να μην χρειαστεί να παρέμβει μέχρι το Σαββατοκύριακο. Τη δουλειά αυτή μέχρι το Σαββατοκύριακο, αν χρειαστεί, θα την κάνουμε άλλοι».

Η διαμάχη πάντως στη ΝΔ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κινείται εκτός των ορίων της πολιτικής ευπρέπειας και εξελίσσεται σε έναν πόλεμο όχι για ιδέες, αλλά για τη νομή της εξουσίας μεταξύ των φατριών, των βαρόνων, των τζακιών και των οικογενειών.

Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει υπό αυτές τις συνθήκες είναι αν τυχόν παρέμβαση του κ. Κ. Καραμανλή θα λειτουργούσε υπέρ της ενότητας του κόμματος ή θα επέτεινε την πόλωση και τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις των φατριών του κόμματος.

Ο κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης πάντως διέψευσε επί της ουσίας ότι θα αποχωρήσει από τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών, παρά τα σχετικά σενάρια, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι, οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησαν ψυχραιμία, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ο κ.Απ. Τζιτζικώστας δεν έκανε καμία ειδική αναφορά στα όσα συνέβησαν στην εφορευτική επιτροπή.

Σε αυτό το κλίμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ το απόγευμα της Τετάρτης, όπου θα συζητηθεί η στάση του κόμματος έναντι του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

hitandrun.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.