Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο αποφάσισε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

 Υπερψηφίστηκε δι ανατάσεως των χεριών χωρίς να χρειαστεί καταμέτρηση η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου το Σεπτέμβριο από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, υιοθετήθηκε ψήφισμα κατά της στοχοποίησης μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την ανθρωποφαγική μιντιακή προπαγάνδα. Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η Αριστερή Πλατφόρμα υποστήριξε ότι η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο «μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα».17 σύνεδροι που πρόσκεινται στην ΚΟΕ παραιτήθηκαν από την ΚΕ του κόμματος.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ένταση και υψηλούς τόνους. Σημαντικό ρόλο στην υπερψήφιση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε η θετική ψήφος της τάσης 53+ η οποία με ανακοίνωση της ζήτησε έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβρη «στρατηγικού επανακαθορισμού και όχι «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης» .

Δύο ήταν οι προτάσεις που τέθηκαν προς ψήφιση στην κεντρική Επιτροπή. Η μία ήταν για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη πρόταση για διαρκές συνέδριο αρχές Αυγούστου. Τελικά υπερψηφίστηκε η πρώτη με ευρεία πλειοψηφία, χωρίς μάλιστα να γίνει καταμέτρηση.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει στο ξεκίνημα των εργασιών της επιτροπής έκτακτο ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στόχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές».

Παράλληλα, κατέθεσε εναλλακτικά πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου», μια πρόταση που τελικά αποσύρθηκε.

Με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος, Τάσου Κορωνάκη, ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες στην Κεντρική Επιτροπή. Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη, που δίνει τη δυνατότητα συγκροτημένου διαλόγου, πρότεινε Τάσος Κορωνάκης, ενώ τόνισε πως η ενότητα είναι βασικός όρος προκειμένου να μην υλοποιηθεί το σχέδιο του αντιπάλου. Σε άλλη σημεία της τοποθέτησής του ανέφερε:

-Πολύ αρνητικό γεγονός και μεγάλο πλήγμα για το κόμμα μας η παραίτηση των συντρόφων της ΚΟΕ από την ΚΕ. Αν καταλήξουμε στο να φύγει αυτός, να μείνει κάποιος άλλος, υλοποιούμε το σχέδιο του αντιπάλου.

-Πρέπει με όλη μας την ειλικρίνεια να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε.

-Δεν πρέπει να βγάλουμε γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα. Η ευκολία που κινηθήκαμε οδήγησε σε ήττα όλων των σχεδίων που είχαμε μέσα στο κόμμα.

-Το να βγάλουμε ψύχραιμα συμπεράσματα θα ήταν μια σπουδαία ανταπόδωση στους συντρόφους/ισσες που μας στάθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

-Χρειαζόμαστε σχέδιο απεμπλοκής άμεσα από τα μνημόνια.

-Δεν οργανωθήκαμε για τον πόλεμο που είχαμε να δώσουμε, κάναμε λάθη, αλλά το βασικό είναι ότι δεν παίξαμε στο γήπεδό μας, μέσα στην κοινωνία. Όποια και αν είναι η συνέχεια αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

-Ένας ξαφνικός θάνατος από έναν μακρόσυρτο έχουν μια διαφορά. Στο μακρόσυρτο αύριο ζεις. Αν πηγαίναμε σε άτακτη χρεοκοπία, ο κόσμος στον οποίο αναφερόμαστε θα έχανε πολλά από το επόμενο πρωί.

-Τα λάθη που κάναμε δεν μπορούμε να τα ξανακάνουμε. Γιατί η συμφωνία μπορεί να μην κλείσει. Γιατί το πρόγραμμα μπορεί να μην βγαίνει. Άρα χρειαζόμαστε πολλά σχέδια.

 -Για αυτό χρειαζόμαστε έναν συντεταγμένο διάλογο, όχι μια πατ-κιουτ διαδικασία.

-Θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και ανοχή μεταξύ μας, γιατί το καλό μπορεί να βγει αν μείνουμε όλοι μαζί, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να βγούμε από τα μνημόνια, για να νικήσει η Αριστερά.

 Λαφαζάνης : Έχουμε δικτατορία του ευρώ – Κοροϊδία το έκτακτο Συνέδριο

Λέγοντας ότι «έχουμε δικτατορία του ευρώ», ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο  Παναγιωτης Λαφαζάνης κάλεσε τους συντρόφους του να ανακαλέσουν τα όσα είπαν ότι το μυστικό plan B είναι πραξικόπημα και  αναφέρθηκε στις δικές του πολιτικές προσπάθειες και στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «έχω πονέσει πολύ και τα δύο κόμματα, αν και τον περισσότερο καιρό ήμουν διαφωνών, παλεύοντας για την ενότητα, το ίδιο θα κάνω και τώρα» Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα και για να κρατήσει ψηλά την σημαία η αριστερά, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει στον μνημονιακό βούρκο γιατί τότε διακυβεύεται η διάλυσή του.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι στην χώρα «έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ».«Αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος και κάποιοι εδώ, εκβιαζόμενοι δήθεν, τον αποδέχονται. Θα το αποδεχθούμε;» είπε ο κ. Λαφαζάνης.Ανέφερε ότι εναλλακτική λύση υπήρχε και η δυνατότητά της υπάρχει ακόμα, θέτοντας στην συνέχεια το ερώτημα «δεν βλέπουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι θανατηφόρες;».

Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε, αν λέμε ότι η εναλλακτική λύση είναι κόλαση προσθέτοντας  ότι την εναλλακτική λύση ορισμένοι δεν την θέλουν και αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα, καθώς «έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτική πίστη». Ακόμα και τώρα η συζήτηση μπορεί να γίνει, διότι «η εναλλακτική λύση θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε την σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου, αφού ψηφίσει την συμφωνία η Βουλή, «κοροϊδία», διότι, «με την θηλιά στον λαιμό θα κληθεί το Συνέδριο να επικυρώσει τετελεσμένα». «Τέτοια δημοκρατία θέλουμε στο κόμμα; Την δικτατορία του ευρώ; Να την χαιρόμαστε» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Δήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προτείναμε την άμεση σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου, προκειμένου το κόμμα να συζητήσει συντεταγμένα πριν συναφθεί και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα μνημονιακή συμφωνία.

Το σώμα του Διαρκούς Συνεδρίου συγκροτείται από τους συνέδρους του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως είναι το πλέον αρμόδιο συλλογικό σώμα που μπορεί να διασφαλίσει την αντιμνημονιακή και ριζοσπαστική πορεία και φυσιογνωμία του κόμματος και την ενότητα του.

Το Διαρκές Συνέδριο, υπερασπιζόμενο το Πρόγραμμα και το Καταστατικό που το ίδιο κατά την ίδρυση του κόμματος ψήφισε, έχει την καταστατική και δημοκρατική υποχρέωση να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις εκλογές της 25ης Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη για τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και σε αυτήν την κατεύθυνση να επεξεργαστεί άμεσα εναλλακτική λύση απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

Η προσπάθεια να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημόνιο έχει μέγιστη σημασία για το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του και κυρίως για το μέλλον του τόπου και του λαού.

Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.