Έκτακτο: Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis. Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis (Ορούτς Ρέις) είναι εντός ελληνικής υφαλοκριπίδας. Σε απόσταση 5 μιλίων παρακολουθεί ελληνική φρεγάτα η οποία το  καλεί σε αποχώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει απλώσει καλώδια, αλλά δεν κάνει έρευνες. Στην περιοχή βρίσκονται πλοία του ελληνικού Στόλου, τα οποία ανά 15 λεπτά εκπέμπουν ηχογραφημένο μήνυμα ενημερώνοντας τα τουρκικά σκάφη ότι βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων κάνει αδύνατη την όποια απόπειρα διεξαγωγής ερευνών του Ορούτς Ρέις λόγω θορύβου που δημιουργούν στη θάλασσα. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, κινήθηκε νωρίτερα κινήθηκε στο όριο κυπριακής και ελληνικής και λίγο μετά τις 18.00 εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με πορεία προς τα δυτικά.

Κλιμακώνει η Τουρκία: Απαντά με «χαρτοπόλεμο» Navtex 

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα νέα προκλητική Navtex εξέδωσε η Τουρκία που ουσιαστικά «απαντάει» στην ελληνική αντι – Navtex.Ν, με την οποία ακυρώνει την τουρκική αναγγελία για τη δέσμευση της περιοχής στα νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρει πως το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα πραγματοποιήσει τη νέα του αποστολή προαναγγέλλοντας «εργασίες στη Μεσόγειο» που «θα συνεχιστούν απρόσκοπτα» με σκοπό την «ενεργειακή ανεξαρτησία» της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. «83 εκατομμύρια Τούρκοι είναι μαζί σου» καταλήγει το μήνυμα. 

Μήνυμα ΥΠΕΞ σε Άγκυρα : Δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό – Τερματίστε τις παράνομες ενέργειες
Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στη συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί κανένα εκβιασμό. Η ανακοίνωση:

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ: Εξετάστηκαν τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα». 

Το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.