Έκθεση RSF για την Ελευθερία του Τύπου: Στην 108η θέση η Ελλάδα- Τελευταία στην ΕΕ, χειρότερη στα Βαλκάνια

Στην 108η θέση ( από την 70η) μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως στην αξιολόγησή της ως προς την ελευθερία του Τύπου κατρακύλησε η Ελλάδα, σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες που παρακολουθούν και δημοσιεύουν ετησίως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε την είδηση αλλά  αφαίρεσε  κάθε αναφορά στην Ελλάδα. Μιλά για τις κακές επιδόσεις της…Κίνας και της Ρωσίας, όμως δεν κάνει κουβέντα για τη χώρα μας!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης World Press Freedom , το 2022 η Ελλάδα έχασε 38 θέσεις σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της συνεχώς αυξανόμενης απαξίωσης των ΜΜΕ από τους πολίτες, της τεράστιας οικονομικής τους εξάρτησης από την ελεγχόμενη κρατική χρηματοδότηση, τις παρακαλουθήσεις και τις διώξεις δημοσιογράφων, αλλά και τον συνυπολογισμό της εκτέλεσης Καραϊβάζ.

Όπως επισημαίνει η RSF, «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση».

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι greece2-1024x585-1024x585.jpg

Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στις «προβληματικές χώρες», τελευταία στην ΕΕ και στη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων. 

Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από χώρες όπως το Μπουρουντί, η Γκαμπόν, η Μποτσουάνα, η Μογγολία κι άλλες.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα βρίσκεται πάντα η Κίνα και ακολουθούν η Μιανμάρ, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, η Ερυθραία με τη Βόρεια Κορέα τελευταία.

Πρώτη στην κατάταξη εξακολουθεί να είναι για έκτη συνεχή χρονιά η Νορβηγία, ενώ ακολουθούν η Δανία και η Σουηδία. Οι RSF εξέφρασαν εξάλλου την ελπίδα τους για τη βελτίωση των συνθηκών για τα μέσα ενημέρωσης μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Μολδαβία (40η) και τη Βουλγαρία (91η).

ΠΗΓΗ: https://rsf.org/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.