Άρση ασυλίας του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κλέωνα Γρηγοριάδη- Μαύρη μέρα για τον κοινοβουλευτισμό

Κλέων Γρηγοριάδης: «Απαιτώ την άρση της ασυλίας μου για να πάω στον φυσικό δικαστή να συντρίψω τον παρασιτικό ολιγάρχη Αλαφούζο».

Γ. Βαρουφάκης: Άλλο να απαιτούμε εμείς την άρση της ασυλίας για να πάμε στα δικαστήρια τον κ. Αλαφούζο και άλλο εσείς για να συγκαλύψετε τα εγκλήματά του.

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, με 180 ψήφους υπέρ και 91 κατά σε σύνολο 271 ψηφισάντων βουλευτών. Η αίτηση της εισαγγελικής αρχής για άρση της ασυλίας του βουλευτή μεταβιβάστηκε στη Βουλή μετά από μήνυση του επιχειρηματία, Γιάννη Αλαφούζου, για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του, εκ μέρους του κ. Γρηγοριάδη.

 Γιάνης Βαρουφάκης: Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τον κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας

Σε παρέμβασή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25,  έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τον Κοινοβουλευτισμό»  ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, μια σειρά από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που δείχνουν – όπως είπε – όσα έκαναν οι Έλληνες πλοιοκτήτες που μετέφεραν και μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο του κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τον κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια καλή μέρα για όσες και όσους από εμάς μας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει ο κοινοβουλευτισμός μας.

Πριν αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιώ αυτά τα βαριά λόγια, να κοιτάξουμε λίγο την πραγματικότητα; Να κοιτάξουμε λίγο τα στοιχεία; Γιατί μπορεί ο κ. Μπούγας να θέλει τα στοιχεία αυτά να παρουσιαστούν στο δικαστικό ρεπορτάζ, αλλά νομίζω ότι, επειδή έχουν να κάνουν με την εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως, με την πεμπτουσία της άσκησης πολιτικής και εξουσίας εντός της χώρας, νομίζω ότι αφορούν και το Κοινοβούλιο, κύριε Μπούγα.

Θέλω να ξεκινήσω με μια σειρά από δημοσιεύματα τα οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά. Στο πρώτο που -τυχαίως σχεδόν- είναι από τις 14 Οκτωβρίου τώρα το 2022 στην GUARDIAN, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι βασικές πλοιοκτήτριες ελληνικές εταιρείες μετέφεραν δεκαεννιά εκατομμύρια τόνους ρωσικού πετρελαίου αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής της Ρωσίας μόνο στους πρώτους μήνες από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεύτερο δημοσίευμα από τις 14 Μαΐου -πάμε λίγο πιο πριν- στο POLITICO. Σύμφωνα -αναφέρει το POLITICO– με τη λίστα Lloyds, οι Έλληνες πλοιοκτήτες αύξησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο εβδομήντα έξι από τα εκατόν ογδόντα τάνκερς ήταν ελληνικά, ενώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς ήταν μόνο τριάντα. Το λέει στο POLITIKO στις 14 Μαΐου.

Πάμε σε μια ιστοσελίδα, την HELLENIC SHIPPING NEWS, που είναι μια από τις πιο σημαντικές ιστοσελίδες ενημέρωσης του χώρου της ναυτιλίας. Στις 16 Νοεμβρίου αναφέρεται σε μία έρευνα που έκανε ο Οίκος ΝIKKEI «Ερευνητική δημοσιογραφία», σύμφωνα με την οποία τους έξι μήνες που προηγήθηκαν τον Αύγουστο που μας πέρασε, ο Οίκος ΝIKKEI διαπίστωσε εκατόν εβδομήντα πέντε μεταφορές πετρελαίου έξω από τα παράλια της Λακωνίας από τάνκερ που προέρχονταν από τη Ρωσία, έξω από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, νότια της Πελοποννήσου.

Ενώ τέτοιες μεταφορές είχαν γίνει από πλοίο σε πλοίο μόνο εννέα φορές την προηγούμενη χρονιά, από την αρχή του πολέμου –σύμφωνα με το γνωστό Οίκο Nikkei– είχαμε τριάντα τέσσερις τέτοιες μεταφορές έξω από τα παράλια της Λακωνίας. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τον κ. Αλαφούζο, τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και την παρέα τους.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2022 το Investigate Europe καταγράφει τους πλοιοκτήτες που συμμετείχαν με αυξανόμενες ποσότητες στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Μέσα σε αυτούς αναφέρεται φαρδιά πλατιά όχι μόνο ο κ. Αλαφούζος αλλά η οικογένεια Αλαφούζου. Βέβαια, αναφέρεται και ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο κ. Γιώργος Οικονόμου, ο κ. Μαρινάκης.

Όμως, για τον κ. Αλαφούζο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και γράφει το Investigate Europe –σας μεταφράζω το κείμενο και θα το καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής να το διαβάσετε κι εσείς- το εξής: Ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος, Πρόεδρος στις Kyklades Maritime, μία εταιρεία στην οποία ανήκουν είκοσι δύο τάνκερς και βεβαίως ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα κριτικά ιστάμενος απέναντι στον Πρόεδρο Πούτιν και εκ των σταθμών που εναντιώθηκαν στην εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή οι σταθμοί αυτοί απέκρυψαν το γεγονός ότι η οικογένεια Αλαφούζου συνεχίζει να μεταφέρει ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και μάλιστα, σύμφωνα με το CIA, από την ώρα που τα στρατεύματα του κ. Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανία, είχαμε δεκαπέντε νέες επιπλέον μεταφορές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία διεθνώς από τον Όμιλο Αλαφούζου. Αυτά δεν τα λέμε εμείς, στο ΜέΡΑ25, το Investigate Europe τα λέει.

Κλείνοντας –θα μπορούσα να σας δώσω τριάντα, αλλά δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο- θα σας δώσω ένα στοιχείο ακόμα, μια αναφορά της 29ης Σεπτεμβρίου του Reporters United, των Ενωμένων Ρεπόρτερς, με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι μεγιστάνες της ναυτιλίας μεταφέρουν το πετρέλαιο του κ. Πούτιν».

Στη σελίδα 8 υπάρχει μια λίστα με τις δεκαπέντε εταιρείες διεθνώς με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Πρώτη είναι η TMS Tankers του κ. Οικονόμου. Δεύτερη είναι μία από τα Αραβικά Εμιράτα. Τρίτη είναι η ελληνική Minerva Marine. Τέταρτη είναι η Sun Ship Management από τα Αραβικά Εμιράτα. Έκτη η Eastern Mediterranean Hellas. Ένατη είναι ελληνική εταιρεία. Δέκατη είναι ελληνική εταιρεία. Ενδέκατη είναι ελληνική εταιρεία. Δέκατη τρίτη είναι ελληνική εταιρεία. Δέκατη τέταρτη είναι ελληνική εταιρεία.

Στη σελίδα 9 οι δημοσιογράφοι Reporters United λένε: «Όμως, από όλα τα συμφέροντα της διεθνούς ναυτιλίας, οι εταιρείες ελληνικής ιδιοκτησίας έχουν συμμετάσχει με τη μεγαλύτερη συχνότητα». Αναφέρεται στον κ. Γιώργο Οικονόμου ως τον πρωταθλητή και στην επόμενη σελίδα –μεταφράζω- αναφέρεται: «Οι υπόλοιποι συμπεριλαμβάνουν την οικογένεια Αλαφούζου με 2,1 εκατομμύρια τόνους και τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη με 1,64 εκατομμύρια τόνους. Μεταξύ τους ελέγχουν τρία από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης και παρά το γεγονός ότι τα κανάλια αυτά καθημερινά καταδικάζουν την επίθεση του κ. Πούτιν στην Ουκρανία, οι επιχειρήσεις τους συνεχίζουν να κερδίζουν με όλο και αυξανόμενα ποσά μεταφέροντας ορυκτά καύσιμα των κύριων αυτών.

Αυτά είναι μερικά από τα δημοσιεύματα. Τα καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής.

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα επειδή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 μετέφερε στο Κοινοβούλιο, από αυτό το Βήμα της Βουλής, αυτά που γράφει ο διεθνής Τύπος. Συνειδητοποιείτε ότι τα αφεντικά σας διασύρουν τη χώρα; Συνειδητοποιείτε ότι υπονομεύετε την ίδια θέση της Κυβέρνησής σας εναντίον της ρωσικής εισβολής;

Και έρχεστε εδώ σήμερα για να υπερασπιστείτε το Σύνταγμα, τους νόμους και την ηθική, μιλώντας για τον ανυπεράσπιστο κ. Αλαφούζο σαν να είναι ένας πολίτης της χώρας, ο οποίος χρειάζεται την προστασία σας και χρειάζεται την αρωγή των δικαστηρίων. Γιατί; Για να αποδειχθεί η αλήθεια; Η αλήθεια είναι δεδομένη. Θέλετε να αμφισβητήσετε όλες αυτές τις πηγές;

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αλαφούζος έχει ένα κανάλι, το οποίο από το πρωί μέχρι το βράδυ δαιμονοποιεί οποιονδήποτε τολμήσει να μιλήσει για εξειρήνευση στην Ουκρανία, ακόμα κι εμάς που ταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή εναντίον του εγκληματία πολέμου που λέγεται Πούτιν, αλλά ταυτόχρονα λέμε ότι κάθε ένας θάνατος αυτή τη στιγμή πηγαίνει χαμένος, πέφτει μέσα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς ειρμό, χωρίς καμία διαδικασία ειρήνευσης που είναι απαραίτητη, γιατί αυτός ο πόλεμος δεν θα έχει πολεμικό νικητή. Δαιμονοποιούμαστε από το κανάλι, από το ΣΚΑΪ του κ. Αλαφούζου, την ώρα που ο κ. Αλαφούζος αισχροκερδεί μεταφέροντας το αργό πετρέλαιο του κ. Πούτιν. Αυτό είπαμε.

Κυρίες και κύριοι, υπάρχει ένα θέμα νομιμότητας και συνταγματικής διαδικασίας. Υπάρχουν φίλοι, συνοδοιπόροι, σύντροφοι εκεί έξω που μας άσκησαν κριτική στο ΜέΡΑ25, επειδή σήμερα απαιτούμε την άρση της ασυλίας του Κλέωνα τώρα, αύριο τη δική μου, μεθαύριο της Μαρίας. Γιατί αυτό δεν σταματάει τώρα, κάτι ξεκινάει τώρα. Και μας λένε, καλή τη πίστει, πολλοί σύντροφοι, φίλοι, συνοδοιπόροι, ότι δεν είναι σωστό να δέχεστε την άρση της ασυλίας για πράγματα τα οποία ειπώθηκαν από το Βήμα της Βουλής.

Και πράγματι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αν ήμασταν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, στη μητέρα των Κοινοβουλίων, σήμερα αυτή η συζήτηση δεν θα γινόταν. Γιατί δεν διώκεται ποτέ κανένας βουλευτής, καμία βουλεύτρια στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ή στο Αμερικανικό Κογκρέσο –γιατί μπορεί να είναι πιο κοντά στην ψυχή σας το Αμερικανικό Κογκρέσο, εσάς, της Νέας Δημοκρατίας- δεν υπάρχει περίπτωση να διωχθεί βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων ή γερουσιαστής για πράγματα που είπε από το Βήμα της Γερουσίας ή το Βήμα της Βουλής.

Το μήνυμά μας στους φίλους, συντρόφους και φίλες που μας λένε ότι είναι λάθος να δεχόμαστε τόσο εύκολα την άρση της ασυλίας γιατί αποτελεί παραβίαση βασικών αρχών του κοινοβουλευτισμού –που είναι αλήθεια- και η απάντησή μας είναι η εξής: Δεν υπάρχει ασυλία βουλευτική για το τι λέμε εδώ από το Βήμα της Βουλής. Εδώ υπάρχει απλά ομηρεία προς την κυβερνητική πλειοψηφία. Η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να αποφασίσει να άρει την ασυλία οποιουδήποτε.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα απαράδεκτο καθεστώς. Καμία κυβερνητική πλειοψηφία δεν έπρεπε να έχει το δικαίωμα να κρίνει τι λέει ο βουλευτής ή η βουλεύτρια που έχουν εκλεγεί για να είναι εδώ και να εκφράζουν τους πολίτες. Μόνο οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τα λόγια μας  από αυτό το Βήμα.

Όμως, όσο ισχύει το σημερινό καθεστώς συνταγματικά, νομικά, σιγά που θα τους κάνουμε τη χάρη να κρυφτούμε πίσω από τη βουλευτική ασυλία!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας βλέπω κάπως ανακουφισμένους εσάς της Νέας Δημοκρατίας που εμείς απαιτούμε την άρση της ασυλίας μας. Μη γελιέστε. Δεν μπορείτε να κρυφτείτε τόσο εύκολα γιατί η τεράστια διαφορά είναι η εξής: Άλλο εμείς να απαιτούμε την άρση της ασυλίας μας για να πάμε στα δικαστήρια να ξεμπροστιάσουμε τον Αλαφούζο και άλλο να κρύβεστε εσείς πίσω από τη δική μας την απαίτηση ως ορντινάντσες του Αλαφούζου, ως συμπαραστάτες, ως πλήρωμα του Αλαφούζου για να συγκαλύπτετε τα εγκλήματά του και τα ψέματά του.

Κύριε Μπούγα, μπορεί να μην αναφερθήκατε στην επιτροπή στον κ. Αλαφούζο, αλλά μιας και αναφερθήκατε σε ανυπεράσπιστο πολίτη, εγώ θέλω να σας πω ότι ο κ. Αλαφούζος δεν θεωρεί τον εαυτό του ανυπεράσπιστο. Δεν είναι μόνο αυτό που είπε ο Κλέωνας, ότι σιγά μην είναι ανυπεράσπιστος πολίτης ο ολιγάρχης.

Θα μπορούσε ο ίδιος να νιώθει ανυπεράσπιστος. Δεν το νιώθει. Κι αν θέλετε να το διαπιστώσετε μόνος σας, σας προσκαλώ, όλες και όλους της Νέας Δημοκρατίας, να δείτε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Αγορά Ι» -γιατί υπάρχει και το «Αγορά ΙΙ»- του Γιώργου Αυγερόπουλου, γιατί εμφανίζεται ο κ. Αλαφούζος να δίνει συνέντευξη στον Γιώργο Αυγερόπουλο. Αν δείτε τη συγκεκριμένη στιγμή -και κοιτάξτε το, γιατί νομίζω ότι ακόμα κι εσείς θα ντραπείτε εκ μέρους του- λέει -έχει ένα επιχείρημα, δεν έχει σημασία ποιο είναι το επιχείρημά του- «εμείς οι ιδιοκτήτες της Ελλάδας». Αυτός είναι ο κ. Αλαφούζος! Είναι και θεωρεί τον εαυτό του ιδιοκτήτη της Ελλάδας. Σε αυτόν ανήκετε εσείς! Και αυτόν εμείς θα τον αντιμετωπίσουμε στα δικαστήρια, θα τον αντιμετωπίσουμε στους δρόμους, θα τους αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς εδώ μέσα!

Μίλησα για «μαύρη» μέρα του Κοινοβουλευτισμού. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εξηγήσω τι εννοώ. Δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση. Κοιτάξτε, ο δικαστικός δρόμος προς τον ολοκληρωτισμό, ο δικαστικός δρόμος προς τη δικτατορία είναι πεπατημένος. Είναι γνωστό από το εξωτερικό πώς χρησιμοποιείται το δικαστήριο, η αγωγή, η μήνυση για να πάει μια κοινωνία από τη δημοκρατία, έστω και την αστική δημοκρατία, στη δικτατορία, στον ολοκληρωτισμό.

Ο πρώτος διδάξας, για να κάνουμε και μία ιστορική αναδρομή, ήταν ο Λι Κουάν Γιου, ο δικτάτορας-ιδρυτής της Σιγκαπούρης, ένας σπουδαίος Δεξιός, αλλά ενδιαφέρων τύπος, ο οποίος εξόντωνε τους πολιτικούς του αντιπάλους κάνοντάς τους αγωγή για πράγματα που είπαν εναντίον του μέσα στο κοινοβούλιο, πτωχεύοντάς τους και τελικά στερώντας τα πολιτικά τους δικαιώματα στη βάση του ότι ήταν πτωχευμένοι. Ο Λι Κουάν Γιου!

Εδώ στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία πολιτικής εξόντωσης και εκφοβισμού μέσα από τη δικαστική οδό ξεκίνησε από κάποιον κ. Ξενοκώστα. Τον ξέρετε κι εσείς, του δώσατε τα Ναυπηγεία της Σύρου και μετά όλοι μαζί του δώσατε και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Ξεκινάει η πρακτική της στρατηγικής αγωγής, τα λεγόμενα «slap», με οικολογικές οργανώσεις στη Σύρο. Ευτυχώς το Δικαστήριο της Σύρου πέταξε πρόσφατα στα σκουπίδια τη συγκεκριμένη στρατηγική αγωγή του συγκεκριμένου κ. Ξενοκώστα.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η νεοφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι, την οποία συγχαρήκατε για την εκλογή της στην πρωθυπουργία -καλά κάνατε!- σέρνει στα δικαστήρια τον Ρομπέρτο Σαβιάνο. Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο είναι ερευνητής δημοσιογράφος, ο οποίος το 2006 είχε βγάλει εκείνο το φοβερό βιβλίο για την Καμόρα στη Νάπολη και από τότε κρύβεται για να μην τον σκοτώσουν οι μαφιόζοι της Καμόρα. Αυτόν τον κ. Σαβιάνο η Τζώρτζια Μελόνι τον τρέχει σήμερα στα δικαστήρια, επειδή τόλμησε να ασκήσει κριτική στις πολιτικές της Μελόνι και του Σαλβίνι που οδηγούν στον πνιγμό μικρών παιδιών, συγκεκριμένα ενός μωρού έξι μηνών, στην θάλασσα της Ιταλίας. Είναι ολισθηρότατος ο δικαστικός δρόμος προς τη δικτατορία και τον ολοκληρωτισμό, κι εσείς πάνω σε αυτόν τον δρόμο βαδίζετε σήμερα.

Η ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει είναι μια μικρή ευκαιρία για εσάς, για να μπορείτε να πείτε μετά από δέκα, είκοσι χρόνια στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας ότι είπα και ένα «όχι» σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της ολιγαρχίας. Δεν θα έχετε πολλές ευκαιρίες. Ξέρω ότι δεν θα την αδράξετε, αλλά είναι μια ευκαιρία που σας δίνει η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, απευθυνόμενος στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκρουση με την ολιγαρχία δεν μπορεί να είναι à la carte. Σήμερα συγκρουόμαστε με τον Αλαφούζο. Με τον Βαρδινογιάννη θα συγκρουστούμε; Με τον Μυτιληναίο; Με τη CVC; Με το Περιστέρι; Με τον Λάτση; Διότι προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύγκρουση με όλους αυτούς!

Και τώρα απευθύνομαι προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ναι, το πρόβλημα δεν είναι τα άτομα. Δεν είναι ο Αλαφούζος, δεν είναι ο Βαρδινογιάννης. Συμφωνούμε ότι το πρόβλημα είναι η εξουσία του κεφαλαίου, είναι ο καπιταλισμός. Όμως, φίλες και φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ιδίως στη χώρα αυτή η λεηλασία, η εξουσία δεν είναι αφηρημένες έννοιες. Δέκα οικογένειες είναι, δέκα άτομα είναι! Πιστέψτε με, στον καπιταλισμό δεν τους ενοχλεί η κριτική. Ξέρετε τι τους ενοχλεί; Το να τους ονοματίζουμε και να ξεμπροστιάζουμε τα εγκλήματά τους!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.