Το μεταναστευτικό και η πολιτική κερδοσκοπία του Βασίλη Πριμικήρη

Με τις επερχόμενες εκλογές επανεμφανίσθηκαν και πάλι οι διάφοροι »σωτήρες» που θέλουν να απαλλάξουν εδώ και τώρα την ελληνική κοινωνία και προπαντός τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας από τη λεγόμενη «λαθρομετανάστευση».

Μιλούν για «λαθρομετανάστευση» λες και οι ανθρώπινες ζωές μπορεί ποτέ να είναι λαθραίες. Μιλούν αυτοί που πλημμυρίζουν από υποκρισία, αυτοί που δεν παραλείπουν να κάνουν μαθήματα χριστιανοσύνης και αγάπης από την μια και από την άλλη να προτείνουν τον νόμο της ζούγκλας με οπλισμένους όλους τους πολίτες για να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη από μόνοι τους.

Δεν καταλαβαίνει ο κ. Καρατζαφέρης και τα διάφορα φασιστοειδή αποβράσματα ότι με αυτές τις λογικές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται τα διάφορα ζητήματα αλλά το αντίθετο οξύνονται ακόμα περισσότερο. Παράλληλα τα φερέφωνα του σάπιου δικομματικού συστήματος προσπαθούν να εκμεταλλευτούν εκλογικά τα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νεοέλληνες που ζουν μέσα στις υποβαθμισμένες περιοχές των ελληνικών μεγαλουπόλεων. Προβλήματα που γεννιούνται από την φτώχεια και την εξαθλίωση χιλιάδων εργαζομένων από τις πολιτικές του άγριου νεοφιλελευθερισμού που όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις Ν.Δ. εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Η μικροεγκληματικότητα, η πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών για τον εκμαυλισμό της νεολαίας, η ανυπαρξία πολυπολιτισμικής ανοχής μαζί με την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εκ των πραγμάτων δημιουργούν ένα δραματικά εκρηκτικό μίγμα κύρια στο κέντρο της Αθήνας. Όσοι ζούμε στις περιοχές του κέντρου γνωρίζουμε πολύ καλά αυτή την σκληρή πραγματικότητα και η πραγματικότητα αυτή πρέπει ν΄ αλλάξει. Η υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της παράνομης μετανάστευσης αλλά άλλων κερδοσκοπικών κέντρων στη χρήση της γης και της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα σήμερα έχουμε τη φτώχεια του μετανάστη να προσκρούει στη φτώχεια του νεοέλληνα και οι εγχώριες ξενοφοβικές δυνάμεις να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά. Αυτό είναι μια πικρή πραγματικότητα όμως το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και ευκαιριακά.

Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ένα ζήτημα ξεκομμένο από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Σπέρνει ψευδαισθήσεις όποιος θεωρεί ότι μπορεί να λυθεί με ημίμετρα όπως προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά ή ακόμα χειρότερα όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ με μέτρα καταστολής, με φράχτες και στρατόπεδα «υποδοχής».

 Η Ε.Ε με τη συνθήκη του Δουβλίνου 2 προσπάθησε να κάνει την Ελλάδα έναν απέραντο φράχτη και μια αποθήκη για να σταματήσει τα τεράστια μεταναστευτικά ανθρώπινα ρεύματα, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει ποτέ. Επιβάλλεται η χώρα μας να καταργήσει αμέσως αυτή τη συνθήκη. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό είναι εκτός πραγματικότητας.

Στην Ελλάδα απλά μεταφέρεται η πείνα και η ελπίδα χιλιάδων ανθρώπων μακριά από την πηγή της. Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα είναι πάνω απ΄ όλα θέμα της Ε.Ε. και όλων των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών που το δημιούργησαν.

Η μαζική και διαρκής μετακίνηση φτωχών ανθρώπων από τον Τρίτο Κόσμο στον Πρώτο δεν πρόκειται να σταματήσει παρά μόνο όταν δοθούν λύσεις και αρθούν τα αίτια της δυστυχίας και της άνισης ανάπτυξης, επιτόπου στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και όχι στις χώρες υποδοχής . Όταν συνεχίζονται οι πόλεμοι στην Ασία, όταν η πείνα θερίζει τους λαούς της Αφρικής τα ανθρώπινα μεταναστευτικά ρεύματα δεν πρόκειται να σταματήσουν και η Ελλάδα δεν είναι μια σκανδιναβική χώρα είναι μια χώρα σύνορο ενός αναπτυγμένου οικονομικά κόσμου με έναν κόσμο της ανθρώπινης εξαθλίωσης.

 Επομένως ειδικά για το τεράστιο αυτό ζήτημα δεν μπορεί να λειτουργούμε με λογικές φοβικές αλλά και ούτε και να δρούμε ευκαιριακά και με επιπολαιότητα. Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές. Με τις λογικές «σκούπας» όπως έγινε την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων ή όπως γίνεται σήμερα ευκαιριακά προεκλογικά δεν αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα. Η Αριστερά είναι υποχρεωμένη να πει όλη την αλήθεια στον λαό και να τον πείσει ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με φοβίες και απάνθρωπες επιλογές ειδικότερα από μια χώρα που πάντα τροφοδότησε και συνεχίζει δυστυχώς να τροφοδοτεί μέχρι σήμερα την ανθρώπινη μετανάστευση. Πρέπει να πιέσουμε όσο περνά από το χέρι μας ώστε να περιορισθεί η παράνομη μετανάστευση. Πρέπει να γίνουν αναπτυξιακές πολιτικές στις χώρες παραγωγής της ανθρώπινης μετανάστευσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει τον τόπο που γεννήθηκε αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Η σύγχρονη Αριστερά επιβάλλεται να επικεντρώσει την προσοχή της στη διαμόρφωση μιας μεταναστευτικής πολιτικής που να έχει ως προτεραιότητα της την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών των προσφύγων και φυσικά όλων των πολιτών Ελλήνων και ξένων. Και αυτό όχι μόνο γιατί οι μετανάστες αποτελούν τμήμα του σύγχρονου προλεταριάτου των μητροπολιτικών κέντρων το πιο ευάλωτο τμήμα της εργατικής τάξης, αλλά πρωτίστως γιατί ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό συνδέεται με τον αγώνα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

 Σήμερα, εκτός από την κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο 2 που έκανε τη χώρα μας μια εκρηκτική αποθήκη ανθρώπινων ζωών, πρέπει να υποστηρίξουμε τα κοινωνικά δικαιώματα των μεταναστών, όπως το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την κατοικία.

Πρέπει να υποστηρίξουμε ένα σύστημα διαρκούς νομιμοποίησης υπό προϋποθέσεις. Μια ανοιχτή διαδικασία νομιμοποίησης που θα έρχεται σε διαρκή σύγκρουση με τη μεταναστευτική παραβατικότητα αλλά και εγκληματικότητα.

 Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι διαχρονικό και ο ελληνικός λαός όσο και αν είναι στριμωγμένος σήμερα δεν μπορεί να λησμονήσει ότι έχει πάνω από δέκα εκατομμύρια αδέλφια του που ζουν σ΄ όλες τις εσχατιές της γης.

Επομένως τα προεκλογικά τερτίπια του Χρυσοχοΐδη και του Λοβέρδου εκτός από απάνθρωπα είναι και άκρως αναποτελεσματικά. Είναι όπως τόσα άλλα μια καθαρή προεκλογική φούσκα.

 *Ο Β. Πριμικήρης είναι μέλος Ε.Γ. της ΚΠΕ του ΣΥΝ, και της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ

http://www.avgi.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.