Τι σχέση έχει ο Εθνικός Ύμνος με το Χριστός Ανέστη;

Στιγμές 2013 έζησαν όσοι και όσες βρέθηκαν το βράδυ του Μ. Σαββάτου στην Λειτουργία της Ανάστασης στον Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά και όσοι και όσες παρακολούθησαν το δίκτυο της μη δημόσιας τηλεόρασης ΝΕΡΙΤ.

Τα αγήματα των ένοπλων δυνάμεων την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έλεγε το Χριστός Ανέστη άρχισαν να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο με τους παρευρισκόμενους να αιφνιδιάζονται.

Αντίστοιχο σκηνικό, το οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις, είχε συμβεί και το 2013.

Τι σχέση έχει άραγε ο Εθνικός Ύμνος με την Ανάσταση του Κυρίου;

Ενήργησε αυτόνομα το άγημα ή ακολούθησε εντολή;

Τι λέει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για το γεγονός;

Ενδιαφέρον έχει ότι ένας ιερέας που βρίσκεται πίσω από τον Αρχιεπίσκοπο φαίνεται στο 1.01 λεπτό του βίντεο της ΝΕΡΙΤ να δίνει εντολή σε κάποιον, και αμέσως ξεκινά ο Εθνικός Ύμνος.

Δείτε το βίντεο από το 1:01:00

http://webtv.nerit.gr/katigories/politismos/11apr2015-akolouthia-tis-anastaseos-i-n-ag-dionisiou-areopagitou/

Σύμφωνα πάντως και με την οπτική της ορθόδοξης εκκλησίας ο εθνικός ύμνος την ώρα της λιτανείας εμποδίζει την έκφραση του θρησκευτικού αισθήματος, εμποδίζει δηλαδή τους παρευρισκόμενους πιστούς να προσευχηθούν.

Ο εθνικός ύμνος από το στρατιωτικό άγημα την ώρα της Ανάστασης περιχαρακώνει την θρησκευτική λειτουργία στα στενά πλαίσια του έθνους κράτους, με όρους 19ου.

Τίθεται ζήτημα για το αν η Πολιτεία ιεραρχεί πρώτο το εθνικό εμβατήριο σε σύγκριση με το Χριστός Ανέστη θρησκευτική λειτουργία.

alterthess.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.