Προσφυγικό- Μεταναστευτικό-«Μαυρομαντήλα». Του Αποστόλη Καραναστάση

Και ξαφνικά, μετά από παλινωδίες που κράτησαν όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακοίνωσε την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κλειστού τύπου, χωρητικότητας 2.000 ανθρώπων, στην περιοχή της Μαυρομαντήλας, σε χώρο ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ (προς πώληση).

Η ανακοίνωση αυτή αποδεικνύει ότι το επιτελικό κράτος που δημιουργεί η Ν.Δ. μόνο επιτελικό δεν είναι. Αγνόησαν τοπικές κοινωνίες, Αυτοδιοίκηση, ακόμη και τους βουλευτές του νομού. Οι αντιδράσεις εύλογες. Δυστυχώς, η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μισαλλοδοξία και τα ψέματα που έσπειρε προεκλογικά για λίγες ψήφους. Τότε δηλαδή που χυδαιολογούσε και ψευδολογούσε, ότι δήθεν τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι μετεγκαταστάσεις και η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελούν λύση.

Έστω και αργά, καλωσορίζουμε την ΝΔ στην πραγματικότητα, μετά την 5ετή περιπλάνησή της στις ατραπούς της μικροκομματικής σκοπιμότητας, με την προϋπόθεση η επιστροφή της να είναι για το καλό των δύστυχων αυτών προσφύγων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών και όχι κάτι σαν το δόγμα «Νόμος και Τάξη» που έχει κάνει σημαία της.

Είναι βέβαιο – και κανείς δεν το αμφισβητεί – ότι η τραγωδία που βιώνουν όλοι αυτοί οι δύσμοιροι και κατατρεγμένοι πρέπει να αντιμετωπισθεί με ανθρωπισμό, όπως επίσης ότι τα νησιά μας δε μπορούν να σηκώσουν ολόκληρο το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Η Φθιώτιδα έχει δείξει την ευαισθησία της στα θέματα αυτά, με την φιλοξενία προσφύγων λίγα χρόνια πριν στην Δυτική Φθιώτιδα και μπορεί ξανά να αναλάβει, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Επειδή οι τεράστιες δομές κλειστού τύπου αποδείχτηκε ότι οδηγούν σε εξαθλίωση, παραβατικότητα και χάος, είναι χρήσιμο, παραδείγματα φιλοξενίας όπως το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, αλλά και μικρές ευέλικτες αποκεντρωμένες δομές, που η λειτουργία τους θα διέπεται από τις αρχές σεβασμού και προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρεπείας να αξιοποιηθούν για την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες, βοηθώντας στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Η Κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε διαβούλευση το σχέδιο της και, μαζί με τους Βουλευτές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, να εκπονήσουν ένα άμεσο και βιώσιμο σχέδιο, αφ’ ενός ανάσχεσης των ανεξέλεγκτων ροών και αφ’ ετέρου υποδοχής και φιλοξενίας, το οποίο θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων και μεταναστών και θα εναρμονίζεται με την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών. Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που θα αποφασιστούν, σημαντικό λόγο και ρόλο πρέπει να έχει, αυτονόητα, η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Αποστόλης Καραναστάσης

πρώην βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.