Πεζοδρόμια και οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Καμένα Βούρλα. Γράφει ο Γιώργος Γκέκας

 
 Ποιότητα Ζωής και  Πολιτισμένη Κοινωνία- Τι μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον ….δεν υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση!
 
Ποιές οι ευθύνες των αυτοδιοικητικών αλλά και των δημοτών  
στη περίπτωση που οι ιδιοκτήτες οικοπέδων αδιαφορούν και δεν 
τηρούν τους νόμους;
 
Ο πολιτισμός σε μια κοινωνία αγαπητοί συμπολίτες του Δήμου Καμένων Βούρλων είναι αποτέλεσμα της καθαριότητας αλλά και της συμπεριφοράς  που επιδεικνύουμε εμείς καθημερινά στο σπίτι, στην εργασία και σε κοινόχρηστους χώρους!!!
 
 Καθαριότητα και πολιτισμός 2 έννοιες με τεράστια αξία!
 
Όταν εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε για την ατομική υγιεινή και σεβόμαστε τους κοινόχρηστους χώρους δλδ δεν πετάμε σκουπίδια και γίνεται σωστή χρήση των κάδων απορριμμάτων αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ζούμε σε μια γειτονιά καθαρή όπου οι πολίτες λειτουργούν συνειδητά και υπεύθυνα. 
 Ως συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς θα διαπιστώσουμε με ευκολία ότι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι καθαροί!!!
Πάρκα αναψυχής, πλατείες και κεντρικοί δρόμοι της πόλης μας κάνουν να νοιώθουμε όμορφα όταν θα βγούμε απο το σπίτι να πάμε μιά βόλτα, έναν υγιεινό περίπατο διαπιστώνοντας ότι ζούμε σ ένα περιβάλλον καθαρό σ ένα περιβάλλον πολιτισμένο με πολίτες που τηρούν τους κανόνες υγιεινής!
 
Μιά παροιμία αναφέρει << οι καλοί γείτονες κάνουν τον καλό νοικοκύρη>>
 
Αν μιά πόλη είναι καθαρή αυτό θα λειτουργήσει θετικά για τα άτομα που θα την επισκεφτούν και θα αποτελέσει φυσικά πόλο έλξης για τους τουρίστες που θα θελήσουν να κάνουν τις διακοπές τους εδώ στη λουτρόπολη των Καμ Βούρλων!
 
Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει μια πολιτισμένη κοινωνία είναι η ευγένεια, ο τρόπος που θα μιλήσουμε, το ενδιαφέρον απέναντι σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια όπου ….
θα μπορούσαμε να φερθούμε  ανθρώπινα και αλληλέγγυα!
 
Ας επανέλθουμε στο θέμα της καθαριότητας και της προσβασιμότητας απο τους συμπολίτες μας στα πεζοδρόμια των Καμ Βούρλων οπου η κατάσταση παραμένει το ίδιο προβληματική ως είχε εδώ και δεκαετίες!!!
 Μπορεί να υπάρχουν ασυνείδητοι πολίτες και να μην τηρούν τους νόμους 
να κάνουν δλδ τα αυτονόητα όμως…. 
το μεγάλο πρόβλημα για μια προοδευτική αλλαγή και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε μια κοινωνία είναι  οι ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ οι οποίοι εκλέγονται για να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αμερόληπτα προς το συμφέρον των συμπολιτών μας και της τοπικής κοινωνίας αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ σύντομα ….ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει 
 
Γιατί άραγε?
Πολλές φορές γίνονται συζητήσεις ανάμεσα σε συμπολίτες μας στα καφενεία και σε άλλους χώρους συγκέντρωσης για τα προβλήματα που βιώνει αυτός ο τόπος εδώ και πολλά χρόνια.
 Όλοι γνωρίζουν τι φταίει αλλά κανείς δεν παίρνει πρωτοβουλία κανείς δεν αντιδρά.  
Με αποτέλεσμα ….
τα προβλήματα να συνεχίζονται και να διαιωνίζονται!!!
Αν κάποιος συμπολίτης μας αναφέρει στην αρμόδια υπηρεσία ότι ένα
οικόπεδο είναι ακάθαρτο και αναφέρει την δ/νση δλδ σε ποιά οδό βρίσκεται  τότε η απάντηση που θα λάβει απο τον υπάλληλο του Δήμου είναι 
<< Σας παρακαλώ πως λέγεται ο ιδιοκτήτης ….μήπως γνωρίζετε κάποιο τηλέφωνο? >>
Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών
με ονόματα και τηλέφωνα όμως….κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει
για ευνόητους λόγους!!! 
Η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει ασχοληθεί κάν μ ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα!!!
 
Αγαπητοί συμπολίτες εδώ και πάνω απο 15 χρόνια έχει ενημερωθεί ο Δήμος Καμένων Βούρλων για προβλήματα που αφορούν ιδιοκτησίες πάνω στον κεντρικό παραλιακό δρόμο των Καμ Βούρλων!!!
 
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση και κανένα ενδιαφέρον απ τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς!!!
Πολλά χαρτιά πολλές αναφορές με αρ πρωτοκόλλου προς την αρμόδια υπηρεσία!!! 
Η αδιαφορία, η υποκρισία και ο κανόνας που ισχύει για τους αυτοδιοικητικούς << τα καλά και συμφέροντα>> είναι η αιτία που αυτός ο τόπος συνεχίζει να ολισθαίνει και οι πολίτες μοιραία να ζουν σ ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον. 
 
Δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική ενέργεια απ τις αρμόδιες υπηρεσίες για να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα!!!  
 
Γιατί να μην εφαρμόζεται ο νόμος όταν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται? 
 
Στις πολιτισμένες κοινωνίες όταν κάποιος συμπεριφέρεται παραβατικά τότε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ειδοποιεί εγγράφως
τον ιδιοκτήτη και μετά πάροδο 10 ημερών αν δεν έχει καθαριστεί το οικόπεδο τότε συνεργείο του Δήμου αναλαμβάνει να το καθαρίσει υποχρεώνοντας τον ιδιοκτήτη να πληρώσει πρόστιμο.
Αυτό συμβαίνει στα πολιτισμένα κράτη …στις πολιτισμενες κοινωνίες!!!
Εδώ όμως τι συμβαίνει?
Πως προσπαθεί η αρμόδια υπηρεσία να ξεγελάσει τους πολίτες που περιμένουν να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αν δεν προστρέξει ο πολίτης στα δικαστήρια για να δικαιωθεί?
 
Συνήθως η φτηνή δικαιολογία που χρησιμοποιεί η αρμόδια υπηρεσία είναι << δεν έχουμε προσωπικό δεν υπάρχουν μηχανήματα>>
 
Ενώ…
άν υπήρχε πραγματική βούληση απο τη Δημοτική αρχή για λύση ενός τόσου σοβαρού προβλήματος θα αποφάσιζε να προκηρύξει διαγωνισμό ώστε μετά απο τη σχετική διαδικασία να αναλάβει το συνεργείο με τη καλύτερη προσφορά να καθαρίζει οικόπεδα και να κόβει πρόστιμα!
 
 Τότε ο Δήμος θα πετύχαινε δύο πράγματα
1- θα είχαμε καθαρά οικόπεδα και πεζοδρόμια με ότι προβλέπεται από τον νόμο με αποτέλεσμα η εικόνα της πόλης να είναι διαφορετική και 
2- ο Δήμος Καμ Βούρλων θα ήταν μιά κερδοφόρα επιχείρηση αν σκεφτεί κανείς τα χρήματα που θα συγκέντρωνε απο τα πρόστιμα που θα υποχρεώνονταν να πληρώσει κάθε παραβάτης ιδιοκτήτης
 
Όμως ο Δήμος αντί να επιλέξει τον σωστό δρόμο αδρανεί, αδιαφορεί είτε απο έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης είτε απο τα συμφωνηθέντα των υποψηφίων αυτοδιοικητικών με τους πολίτες που θα πάνε στη κάλπη για να ψηφίσουν κατά την προεκλογική περίοδο!!!
 
Βέβαια το πρόβλημα ξεκινάει απο τη κεντρική διοίκηση….
Το Υπουργείο Παιδείας πχ που δεν αξιοποιεί τους εκπαιδευτικούς με προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής   
Επίσης το Υπουργείο περιβάλλοντος ……..και όσοι ακόμη 
συναποφασίζουν απο την οικονομική επιτροπή για τα κονδύλια που θα διατεθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.
 
Τέλος αν καταφέρουμε και περάσουμε στα παιδιά κανόνες συμπεριφοράς μέσα στο Σχολείο και στους κοινόχρηστους χώρους στη διάρκεια της 8ετούς φοίτησης στη Α/θμια εκπαίδευση τότε θα έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα
για μιά κοινωνία όπου θα μιλάμε 
για ποιότητα ζωής, για σεβασμό προς το περιβάλλον!
 
            Γιώργος Γκέκας
    Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.