Πανεπιστήμιο: Ελευθερία Ώρα Μηδέν. Της Ηλέκτρας Μηλιωρίτσα

Παρατηρώντας τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τις αλλαγές που δεν αφορούν μόνο στην διαδικασία εισαγωγής των φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και τη σύσταση νέου σώματος για τη φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, εντοπίζεται για μια ακόμα φορά η αστυνομοκρατική αντίληψη της Κυβέρνησης.

Με τη αμέριστη στήριξη που ήδη έχει από τις δυνάμεις καταστολής, η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ποιο στρατόπεδο έχει διαλέξει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτητές και νέοι άνθρωποι βρίσκονται στο στόχαστρό τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάργηση του ασύλου ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η νέα κυβέρνηση με το που ανέλαβε την εξουσία. Με το δόγμα «Νόμος και Τάξη» και με τον ισχυρισμό ότι τα Δημόσια Πανεπιστήμια αποτελούν κέντρα ανομίας και ακολασίας, ακόμη και «γιάφκες» σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το επιχείρημα αυτό, που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας απέναντι στο οτιδήποτε αντίθετο στη νέα τάξη πραγμάτων. Επιπλέον, συνεχίζεται η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου μέσω της άσκησης ελέγχου εισόδου και εξόδου στους χώρους, με απώτερο σκοπό την καταστολή του φοιτητικού κινήματος και κάθε μορφής αντίδραση.

Ο ισχυρισμός ότι στα πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχει φύλαξη στους πανεπιστημιακούς χώρους καταρρίπτεται με το ότι τα πανεπιστήμια αυτά έχουν κατάλληλες υποδομές για τους φοιτητές, διασφαλίζοντας πρώτα την σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Σε πανεπιστήμια όπου μπάζουν νερό κάθε φορά που βρέχει, δεν μπορείς να κάνεις λόγο για τέτοιου είδους ρυθμίσεις.

Παράλληλα, προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελεί η ενίσχυση των νέων ερευνητών, η πρόσληψη διδακτικού προσωπικού και η κατάλληλη χρηματοδότηση των προγραμμάτων σπουδών και έρευνας και όχι η δημιουργία τέτοιων σωμάτων καταστολής και ελέγχου της εισόδου και εξόδου. Τέλος, ας μην ξεχνά η κυβέρνηση το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και ας ακούσει τις φωνές των Πρυτάνεων που αντιδρούν στο μέτρο. Ας αντιμετωπιστούν τα πανεπιστήμια ως χώροι κοινωνικής συνδιαλλαγής και γνώσης και όχι σαν κέντρα ανομίας που χρειάζονται «βούρδουλα» για να λειτουργήσουν σωστά.

Ηλέκτρα Μηλιωρίτσα. Καθηγήτρια Αγγλικών, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια ΕΚΠΑ.

Μέλος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.