Ο Μητσοτάκης έπεσε στην παγίδα της διμερούς διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν. Tης Μαρίνας Αλεξανδρή

Ο Tαγίπ Ερντογάν έδωσε ένα ακόμη σόου χθες στις Βρυξέλλες. Συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και απαίτησε σχεδόν τα πάντα:

Από τα 3 δις που του οφείλει η ΕΕ για το προσφυγικό μαζί με μια γενναία προσαύξηση, έως την άρση όλων των περιορισμών στην χορήγηση βίζας στους τούρκους πολίτες.  Ζήτησε ακόμη τον επαναπροσδιορισμό της Κοινής Δήλωσης του 2016 και παραπλεύρως, ζήτησε και την ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για την στάση της απέναντι στους πρόσφυγες.

Συνάντησε επίσης τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ζήτησε την «απτή» και άνευ όρων στήριξη των συμμάχων στον πόλεμο στην Συρία – δηλαδή, κατ΄ελάχιστο, την υποστήριξη της τουρκικής αεράμυνας για την δημιουργία της περίφημης ζώνης ασφαλείας στην περιοχή του Ιντλίμπ. «Η Τουρκία», είπε, «πολεμάει εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία…μόνη της και με μεγάλες θυσίες. Είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, έχουμε μάρτυρες στις μάχες αυτές» και «φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες». «Το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία», πρόσθεσε, «είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ».

Κατόπιν αυτών, αποχώρησε «οργισμένος» από τις Βρυξέλλες, δεν παρέστη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, και «ανάγκασε» τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώσουν ότι θα του στείλουν αντιπροσωπεία στην Αγκυρα για να επανεξεταστεί από κοινού η ευρωτουρκική συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό. Από το τι θα συμβεί σήμερα στην μεθόριο του Εβρου θα φανεί και το μέχρι που σκοπεύει να τραβήξει και το σόου, και το «παζάρι» ο Ερντογάν  – ένα «παζάρι», που κλιμακώνεται πάντοτε με ομήρους τους απελπισμένους πρόσφυγες.

Απέναντι σ’ αυτό το παζάρι, το οποίο η επικοινωνιακή μηχανή της κυβέρνησης εξακολουθεί να προβάλει ως «ασύμμετρη απειλή», ο έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να θέσει δημόσια δύο δικούς του όρους: την αποχώρηση των προσφύγων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο και τον τερματισμό της διασποράς fake news από την πλευρά της Αγκυρας.

«Εάν ο τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τότε να προβεί σε κινήσεις: Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το Βερολίνο.

Mε αυτό του το μήνυμα, ο έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά αποδέχθηκε τον εκβιασμό του Ερντογάν. Αντί να απαιτήσει λύση από την Ευρωπαϊκή Ενωση της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, δέχθηκε να μπει σε διμερή διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν με διαμεσολαβητή την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αναγνώρισε στην Τουρκία, την χώρα που δημιουργεί το πρόβλημα του προσφυγικού, ρόλο ισότιμου συνομιλητή με την Ελλάδα, την χώρα που δέχεται την πίεση και τον εκβιασμό.

Ακόμη και σ’ αυτήν την λάθος διαπραγμάτευση δε, η Αθήνα προσέρχεται κατά τις πληροφορίες, με μία και μοναδική διεκδίκηση στον επαναπροσδιορισμό της Κοινής Δήλωσης του 2016: Την χορήγηση δυνατότητας επαναπροωθήσεων των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται και στην ελληνική ενδοχώρα και όχι μόνον στα νησιά. Ο στόχος είναι προφανής, να διευκολυνθεί μια σχετική αποσυμφόρηση των νησιών και ταυτόχρονα να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των γαλάζιων παραγόντων στην ενδοχώρα όπου θα μεταφερθούν πρόσφυγες, με την υπόσχεσή της άμεσης επαναπροώθησής τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά ζητά και την τήρηση του μέρους της συμφωνίας που προβλέπει αναλογικό διαμοιρασμό προσφύγων και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, πρόκειται όμως για ένα αίτημα προσχηματικό που δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική πίεση. Επ’ αυτού είναι ενδεικτικό ότι οι ίδιες πηγές ομολογούν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση άσκησης βέτο σε οποιεσδήποτε αποφάσεις της ΕΕ, παρά μόνον μια θολή πρόθεση να «μπλοκαριστεί» η δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την Συρία εάν δεν ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για επαναπροωθήσεις προσφύγων και από την ενδοχώρα.

https://tvxs.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.