Ο Δήμος Λαμιέων σε δοκιμασία… Του Γιάννη Στρωματιά

Με αφορμή τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων της Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής Δήμου Λαμιέων, την νέα κατάσταση, η οποία φαίνεται να διαμορφώνεται και τις πολιτικές παραμέτρους που αναμφισβήτητα υφίστανται καθώς και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας είναι χρήσιμο να τεθούν και τα εξής:
1.Υφίσταται αναμφισβήτητα άμεση και επείγουσα ανάγκη μεταφοράς προσώπων που αιτούνται πολιτικό άσυλο προς την ενδοχώρα, αφού πλέον η κατάσταση στην νησιωτική χώρα είναι άσχημη.
2.Είναι λογικό η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία να διερευνούν η και να θέτουν σε διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση τις πιθανές περιοχές που θα μπορούσαν να δεχθούν τα πρόσωπα αυτά , αφού τηρηθούν βέβαια οι αρχές της αναλογικότητας ,της ισότητας και της δημόσιας ασφάλειας,που διέπουν μία συντεταγμένη πολιτεία.
3.Η διαφαινόμενη απόφαση να μεταφερθούν και εγκατασταθούν τα πρόσωπα αυτά (2000 περίπου) στην »ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑ» έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους δημότες -κατοίκους της Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής , οι οποίοι αντιδρούν δυναμικά.
Η παραπάνω αντίδραση ήταν αναμενόμενη και »λογική», αφού οι αντιδρώντες βλέποντας την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά των αρμοδίων, η οποία αποδεικνύεται σαφέστατα από το γεγονός ότι, ενώ αρχικά είχαν επιλεγεί η και προταθεί άλλες τοποθεσίες (Καραβόμυλος, βόμβυξ κλπ), κάτω από την σθεναρή αντίδραση των κατοίκων αυτών των περιοχών , οι σχετικές αποφάσεις η και προθέσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Έτσι όμως δημιουργήθηκε ένα κακό προηγούμενο, το οποίο πλέον αποτελεί »θέσφατο» ότι αφού άλλοι αντέδρασαν και ματαίωσαν τις επιχειρούμενες αποφάσεις γιατί να τις δεχτούν τώρα όσοι θεωρούν ότι θίγονται΄??
4.Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και την προτεινόμενη η και αποφασισθείσα περιοχή είναι βέβαιο ότι οι τοπικοί παράγοντες (Περιφερειάρχης και κυρίως Δήμαρχος Λαμιέων) γνώριζαν ή σε κάθε περίπτωση έπρεπε να γνωρίζουν, ως προσκείμενοι στην κυβερνητική παράταξη , ότι επίκειται η σχετική απόφαση και να προβάλλουν έγκαιρα και με πολιτική πυγμή τις ενστάσεις και αντιρρήσεις τους η εν πάσει περιπτώσει να πρότειναν την καταλληλότερη περιοχή, αφού η προκειμένη περιοχή είναι μάλλον ακατάλληλη από άποψης υποδομών και βρίσκεται δίπλα από την Βιομηχανική περιοχή με τις εντεύθεν συνέπειες.
5. Η εισήγηση του Δημάρχου στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , η οποία εγκρίθηκε με την υπερψήφισή της και από την δική μας Δημοτική Παράταξη »ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» και η οποία θα απορρίπτονταν έστω και οριακά  αν δεν είχε συμβεί αυτό (20 ΝΑΙ έναντι 21 ΟΧΙ), είναι αλήθεια ότι, ως τεχνοκρατικό και πολύ εμπεριστατωμένο κείμενο, προσπάθησε να αποσείσει κατ’ αρχήν τις πολιτικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και να εξισορροπήσει κατά το δυνατόν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, πλην όμως ήταν πολιτικά ήπια και ουδεμία αιχμή ουσιαστικής αντίδρασης κατέλιπε.
Έτσι η παραπάνω εισήγηση, κατά την ταπεινή μου άποψη, στερείται ουσιαστικής και ρεαλιστικής αντιμετώπισης του θέματος.
6.Είναι έτσι σαφές ότι η υπερψήφιση της ουσίας της εισήγησης του Δημάρχου από μια προοδευτική παράταξη όπως η δική μας , χωρίς ίχνος διαφοροποίησής της είναι λανθασμένη ,αντιφατική και δεν συμβάλλει, διά της μη απόρριψής της , στην ουσιαστική πρόταση που έπρεπε αλλά και θα είχε καταστεί σε αυτή την περίπτωση αναγκαίο να γίνει από το Δημοτικό μας Συμβούλιο προς τα συναρμόδια Υπουργεία για άλλη περισσότερο ενδεδειγμένη λύση , που θα ήταν προσφορότερη και επωφελής για όλους .
Άλλωστε μία τόσο μεγάλης σημασίας – ίσως η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αυτής της Δημοτικής περιόδου – θα έπρεπε να ληφθεί όχι μόνο από την ηγεσία της παράταξης ή και από τους δύο εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους αλλά από την ολομέλειά της ή αν αυτό δεν ήταν εφικτό τουλάχιστον και από τους τρεις πρώτους αναπληρωματικούς , οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη πολιτική νομιμοποίηση ,αφού έλαβαν σημαντικό αριθμό ψήφων ,που πλησίασαν σε »απόσταση αναπνοής» τον εκλεγέντα.                      
                                                                       
 7.Οι αναμενόμενες διαφοροποιήσεις της μειοψηφίας , ειδικά της μείζονος, κατά την άποψή μου θα πρέπει ως εκ της θεσμικής τους λειτουργίας και αρμοδιότητας ,να συνοδεύονται από στοιχεία θετικής συμβολής στη εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης , προκειμένου να τύχουν της ανάλογης αποδοχής της τοπικής μας κοινωνίας.
8.Οι πολιτικές έτσι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής (ως ενιαίας πλέον εκπροσώπησης ήτοι ΛΑΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ) είναι πελώριες αφού ατυχώς η ληφθείσα απόφαση δεν συμβάλλει σε μία βιώσιμη λύση που και την αναγκαιότητα μεταφοράς προσώπων θα αντιμετώπιζε και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου μας θα προστάτευε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΩΜΑΤΙΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
Α’ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ »ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ’

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.