Νίκος Παππάς: Διεκδικούμε την αυτοδυναμία

Δεν αποκλείει τις δεύτερες εκλογές σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ο διευθυντής του Γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο να προταθεί για ΠτΔ ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ, αντίθετα, απορρίπτει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Στην Αγγελική Σπανού

Αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε επαναληπτικές εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις εκλογές με αυτοπεποίθηση και με ένα ισχυρό προγραμματικό υπόβαθρο. Κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και διεκδικούμε την αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τα κέντρα εξουσίας στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνουμε στρογγυλεύσεις και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα θέσουμε σε δοκιμασία την εφαρμογή του προγράμματός μας. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τα κόμματα που εξακολουθούν να είναι προσηλωμένα στον άξονα συμφοράς του μνημονίου. Αν η χώρα συρθεί σε επαναληπτικές εκλογές, αυτό δεν θα είναι δική μας ευθύνη. Δική μας ευθύνη είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που θα υπερψηφίσει ο ελληνικός λαός και να ασκήσουμε το δικαίωμα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης να αποφασίζει για το καλό της χώρας και των ανθρώπων της.

Θα συνεργαστείτε σε κυβερνητικό επίπεδο με τους ΑΝΕΛ, εφόσον εκπροσωπηθούν στη Βουλή;

Με τους ΑΝΕΛ οι διαφορές μας ως προς την ανάγνωση θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής ή των ζητημάτων της δημόσιας τάξης είναι πασιφανείς και γνωστές. Οφείλουμε, ωστόσο, να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τους ΑΝΕΛ στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους ξένους δανειστές, στο ζήτημα της σεισάχθειας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και της αναγκαιότητας διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους.

Γιατί όχι με το ΠΑΣΟΚ ή με το κόμμα Παπανδρέου, εάν προσχωρήσουν στις βασικές θέσεις σας;

Δεν μπορεί να γίνει καμία συμφωνία με τα πρόσωπα που έχουν μεγάλη ευθύνη για την κατάντια της χώρας μας και το σύγχρονο δράμα του ελληνικού λαού, που, ας μου επιτραπεί να τονίσω, αγγίζει τα όρια της μικρασιατικής τραγωδίας. Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται σε περίπου 4 εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ακροβατούν επικίνδυνα μεταξύ ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, με αποτέλεσμα το 75% των ανέργων να είναι μακροχρόνια άνεργοι και ο κίνδυνος φτώχειας να αγγίζει το 44% των Ελλήνων. Να θυμίσω ότι στο όριο της φτώχειας ζει το 60% των συνταξιούχων και περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα διαβιούν σε νοικοκυριά όπου δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται το πολύ μέχρι τρεις μήνες.

Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνουν, και αναφέρομαι και στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Βενιζέλο, είναι να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για όλα τα δεινά που του προκάλεσαν με τις επιλογές τους. Σε καμία περίπτωση δεν το έκαναν μέχρι σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό με το «λεφτά υπάρχουν» και στη συνέχεια τον πέταξαν στα βράχια, φέρνοντας το ΔΝΤ και την τρόικα. Σήμερα παρατηρούμε ότι κάνουν χαιρέκακες δηλώσεις ότι η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς θα τα βρει σκούρα και ότι το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Παπανδρέου αποτελούν πηγή σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Ποια και πού είναι η σταθερότητα που επέφεραν τα μνημόνια και οι πολιτικές της λιτότητας στη χώρα και στους πολίτες;

Γιατί όχι με το Ποτάμι, που δεν έχει ευθύνη για όλα αυτά που καταγγέλλετε ότι μας έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Το Ποτάμι αποτελεί ένα πολιτικό μόρφωμα με σαφείς νεοφιλελεύθερες απολήξεις στην ανάλυσή του. Το Ποτάμι είναι υπέρ του μνημονίου και αναπαράγει κατηγορίες ηθικοπλαστικού και ανθρωπολογικού σχεδόν χαρακτήρα για όλα τα δεινά της χώρας, μιλώντας για νοοτροπίες αντί για μηχανισμούς εκμετάλλευσης και παραγωγής πλούτου για λίγους και εκλεκτούς. Πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με ένα κόμμα το οποίο έχει ως υποψήφιο βουλευτή τον πρώην γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Θεοχάρη, όταν εμείς θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ;

Ισχύει η πληροφορία ότι θα προτείνετε τον Δ. Αβραμόπουλο για ΠτΔ;

Σεβόμαστε το θεσμό του ΠτΔ και δεν έχουμε αγκυλώσεις σχετικά με την πολιτική καταγωγή του επόμενου Προέδρου. Αυτό που μετράει για μας είναι η πολιτική διαδρομή και η στάση ζωής των υποψηφίων για το συγκεκριμένο αξίωμα, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα. Ο ελληνικός λαός σε λίγες μέρες καλείται να απαντήσει στο δίλημμα αν θα ανοίξουμε το δρόμο προς το καινούργιο ή θα συνεχίσουμε να ζούμε στη βρομιά και στον οχετό της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Θα συζητήσετε με τους εκπροσώπους της τρόικας για να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση ή θα πάτε απευθείας σε ανώτερο επίπεδο;

Στις 26 Ιανουαρίου οι υπάλληλοι της τρόικας δεν θα αποτελούν το ρυθμιστή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Τα email και οι συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες δεν θα ρυθμίζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Υπάρχει ένας ψηφισμένος προϋπολογισμός, ο οποίος θα αναθεωρηθεί στο πλαίσιο των θεσμικών δυνατοτήτων της νέας κυβέρνησης. Εμείς βαδίζουμε με ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που δεν γεννά ελλείμματα και δεν προκαλεί επενδυτική ασφυξία και ανθρωπιστική κρίση. Εμείς είπαμε με πολύ καθαρό τρόπο στη Θεσσαλονίκη ότι τα 12,5 δισ. του προγράμματος δεν χρειάζεται να τα πάρουμε από πηγές εξωτερικού δανεισμού. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει το τι μπορεί να γίνει στην ελληνική οικονομία με απόλυτο ρεαλισμό, πίνακες και στοιχεία. Οφείλω να σας πω ότι είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση με τις λιγότερες υποσχέσεις προς το εκλογικό σώμα προεκλογικά.

Δυστυχώς, στο Μαξίμου θεώρησαν παροχολογία τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανθρωπιστική κρίση. Έχουν δικαίωμα οι πολίτες στην πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως η θέρμανση, το νερό και ο ηλεκτρισμός; Έχει το κράτος συνταγματική υποχρέωση και επιταγή να προστατεύει την πρώτη κατοικία; Μπορούμε να ανεχτούμε φαινόμενα όπως ο βρεφικός υποσιτισμός, οι αυτοκτονίες και η μαζική κατάθλιψη; Επισκεφθείτε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή το Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού, μιλήστε με κοινωνικούς λειτουργούς να σας διαβεβαιώσουν αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στους δρόμους και στις γειτονιές της Αθήνας. Ας απαντήσει επιτέλους η ΝΔ αν πρέπει να κάνουμε κάτι για την ανθρωπιστική κρίση αντί να προσπαθεί να πει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, πώς θα πληρωθούν τα ομόλογα του Μαρτίου;

Θα τα δούμε όλα αυτά στην ώρα τους και με βάση το εθνικό συμφέρον. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας δεν είναι μεγάλες μέχρι το καλοκαίρι, η ΕΚΤ ετοιμάζεται στις 22 Ιανουαρίου να θέσει σε κίνηση το μπαζούκας του 1 τρισ. ευρώ και έχει εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα, και γενικότερα στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές και οι αντιδράσεις στον δημοσιονομικό κορσέ που έχει επιβάλει η κ. Μέρκελ.

 Όταν λέτε ότι θα συγκρουστείτε με την ολιγαρχία, σε ποιους αναφέρεστε;

Δεν έχουμε εκδικητική διάθεση, αλλά οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί σφαγιάστηκαν, τα νοικοκυριά υπερφορολογήθηκαν, η κατάθλιψη μαύρισε τις ζωές των Ελλήνων, ενώ το κράτος παραβίασε βασικές αρχές και κάποιοι διασκέδασαν στην υγειά των κορόιδων. Δεν υπέστησαν αδικίες οι μικροομολογιούχοι, οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών ή οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει, επομένως, με σοβαρότητα και με απόλυτη διαφάνεια τις ευθύνες όλων όσοι πέταξαν στα βράχια τις ζωές των πολιτών και το μέλλον των νέων ανθρώπων. Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις και επιλεκτικές προσεγγίσεις ως προς αυτό.

Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα, αλλά ο ελληνικός λαός απαιτεί από εμάς να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Γνωρίζουμε ότι κανένας, και φυσικά ούτε εμείς, δεν είναι υπεράνω μιας νωπής λαϊκής εντολής. Οφείλουμε να πράξουμε σε πλήρη αντιστοιχία με τη λαϊκή εντολή και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

[Free Sunday, 17/1/’15]

http://free-sunday.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.