Νέο εκλογικό σύστημα-Νέες προκλήσεις. Άρθρο του Γιάννη Στρωματιά

Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στην δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα, με το οποίο θα διενεργηθούν οι επόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές του 2023.
Η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου απεικονίζεται και στοχεύει στην λεγόμενη κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και εν προκειμένω των Δήμων της Χώρας.
Έτσι καταργεί το σύστημα της Απλής αναλογικής, με το οποίο διεξήχθησαν οι προηγούμενες εκλογές και επαναφέρει σε γενικές γραμμές το σύστημα που ίσχυσε στις εκλογές του 2006, ήτοι την Ενισχυμένη Αναλογική με την Πλειοψηφούσα Παράταξη να εκλέγεται από την Α’ Κυριακή  εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 43%, και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και όλη την Μειοψηφία τα 2/5.
Παράλληλα θέτει έμμεσα φραγμούς στην συμμετοχή μικρών συνδυασμών, αφού απαιτείται ποσοστό 3% τουλάχιστον για την είσοδό τους  στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα πρέπει να εκπροσωπούνται σε όλες τις κοινότητες με πάνω από 500 κατοίκους, πράγμα πολύ δύσκολο.
Η πολιτική αυτή επιλογή του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης είναι κατ ‘αρχήν σεβαστή εφόσον την είχε εξαγγείλει πριν τις εκλογές, πλην όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον γιατί η Απλή αναλογική είναι εκ των πραγμάτων το δικαιότερο σύστημα, αφού καταγράφει την πραγματική εκλογική δύναμη του καθενός, αλλά και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το χρησιμότερο για την Αυτοδιοίκηση και την διοίκηση των τοπικών ΟΤΑ, με την προϋπόθεση όμως ότι οι συνεργασίες που θα προκύπτουν μετεκλογικά θα στηρίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες με καθαρό πολιτικό πλαίσιο και όχι σε ευκαιριακές συμπράξεις που αναφύονται και επιδιώκονται από προσωπικές φιλοδοξίες αλλά και σκοπιμότητες.
Και δεύτερο γιατί η τροποποίηση της νομοθεσίας μετά τις εκλογές, διαρκούσης της Δημοτικής περιόδου και έτσι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, όσον αφορά την λειτουργία των Δήμων με την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας στις θεσμοθετημένες επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) σε βάρος του ανωτάτου οργάνου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, απετέλεσε πολιτική και θεσμική παρέμβαση που αποθάρρυνε εκ των πραγμάτων τις συνεργασίες, που θα ήταν σε πολλές περιπτώσεις και σύμφωνα με τα παραπάνω χρήσιμες για τις τοπικές κοινωνίες, και έτσι δεν είναι αποδεκτή και δεν είναι δυνατόν να «νομιμοποιήσει» την παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία.
Επειδή όμως η Ενισχυμένη αναλογική θα είναι πλέον σε λίγο γεγονός, όσοι ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι να πορευτούμε  με τα νέα δεδομένα.
Έτσι είναι πλέον ει βέβαιο ότι τουλάχιστον στον Δήμο Λαμιέων δεν θα είναι εύκολο να υπάρχουν τόσοι συνδυασμοί, όσοι είναι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ήδη έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα, και παρόλη την δυσμενή συγκυρία λόγω της πανδημίας έχει γίνει  πλέον αντιληπτό ότι η ενιαία Δημοτική Αρχή, πέραν κάποιων θεαματικών πρωτοβουλιών με πετυχημένο ομολογουμένως επικοινωνιακό περιεχόμενο και περαίωσης κάποιων έργων της προκατόχου της, ουσιαστικά δεν έχει δρομολογήσει και ανακοινώσει κάποιο σχέδιο επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν για πολλά χρόνια τον Δήμο μας και την έδρα του.
Εν όψει λοιπόν της νέας κατάστασης είναι  απόλυτα επιτακτική πολιτική και αυτοδιοικητική ανάγκη απέναντι στην σημερινή Δημοτική Αρχή να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ένας όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικός πόλος θετικών αντιπροτάσεων αρχικά στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ίσως λίγο αργότερα ένας συνδυασμός, ο οποίος να αποτελέσει μια βιώσιμη εκλογική και εναλλακτική πρόταση προς τους δημότες μας.
Στον συνδυασμό αυτόν θα ήταν χρήσιμο, και θα προσπαθήσω να συμβάλλω με τις ελάχιστες δυνάμεις μου σε αυτό, να συμμετάσχουν ει δυνατόν οι περισσότερες παρατάξεις της σημερινής Δημοτικής Αντιπολίτευσης αλλά και πρώην αυτοδιοικητικοί εκτός θεσμικών οργάνων σήμερα, μερικοί από τους οποίους δεν στήριξαν, τουλάχιστον με την ενεργό συμμετοχή τους στις τελευταίες εκλογές, την σημερινή Δημοτική αρχή, παρόλη την πολιτική και αυτοδιοικητική προέλευσή τους από την ίδια πολιτική οικογένεια.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό είναι αναγκαίο να επικρατήσουν δημιουργικές και συναινετικές λογικές και όχι, όπως παλαιότερα, μικροεγωισμοί και μικροφιλοδοξίες, οι οποίες οδήγησαν σε κατακερματισμό των αυτοδιοικητικών δυνάμεων με αρνητικά αποτελέσματα, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα κατ’ ιδίαν πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτές.
Ειδικότερα και όσον αφορά την Παράταξη, με τον συνδυασμό της οποίας κατήλθα στις τελευταίες εκλογές, «ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ»   με δεδομένη πλέον την παραπάνω διαμορφούμενη κατάσταση το δίλημμα για την ηγεσία της αλλά και για όλο τον συνδυασμό είναι ένα και θα γίνει αργότερα μεγαλύτερο:
«Στήριξη της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής και της πολιτικής της και αν ναι με ποιά πλέον θετική για την Παράταξη προοπτική???» ή «απεμπλοκή της και υπεράσπιση των προγραμματικών θέσεών της και συμμετοχή αργότερα σε μια νέα προσπάθεια για την αλλαγή διοίκησης και πολιτικής στον Δήμο,σύμφωνα και με τις πάγιες ιδεολογικοπολιτικές θέσεις της??».
Σε αυτή την αυτοδιοικητική προσπάθεια   μετά από διαβούλευση θα προκύψει και η ηγεσία, η οποία σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρει τους δημότες και εν γένει την κοινωνία, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί και διαμορφωθεί και η δομή της.
Η ηγεσία αυτή θα πρέπει να ταχθεί υπέρ μίας διαφορετικής λογικής που θα ακολουθεί μία Δημοτική αρχή, έξω και πέρα από το κλειστό Δημαρχοκεντρικό σύστημα και ανεξάρτητα από το πνεύμα που ατυχώς καλλιεργείται με την Ενισχυμένη αναλογική και την λεγόμενη κυβερνησιμότητα.
Με την νομοθετική πρόβλεψη ότι κατά τις προσεχείς εκλογές οι συνδυασμοί θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2023 και με τις πιθανές χρονικές και λοιπές παρενέργειες από την γνωστή πανδημία είναι πλέον η βέβαιο ότι οι σχετικοί προβληματισμοί δεν μπορεί να θεωρηθούν ως ανεδαφικοί ή πρόωροι και για τον επί πλέον λόγο ότι η Δημοτική αρχή, όπως άλλωστε και κάθε άλλη, θα είναι πιο εύκολο να ετοιμαστεί με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις αλλά και  έγκαιρα, λόγω της αυτονόητα πλεονεκτικής θέσης της έναντι των λοιπών διεκδικητών του Δήμου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΩΜΑΤΙΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΕΠΙΛΑΧΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.