Με την οπτική του πολίτη. Του Νίκου Πάπουτσα

Η πολιτική και η κοινωνία είναι οι δύο όψεις της ίδιας πραγματικότητας μέσα στην οποία ο πολίτης είναι προορισμένος να ζήσει και να αναπτυχθεί ως προσωπικότητα.

Η πολυεπίπεδη σχέση της πολιτικής με την κοινωνία οριοθετεί εν πολλοίς την ατομική εμπειρία του καθενός μας σε σχέση με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που το κράτος με την αποφασιστική του αρμοδιότητα θεσπίζει ως κανόνες δικαίου και που μας αφορούν όλους ανεξαιρέτως. Για την οριοθέτηση, τη διαχείριση μα κυρίως για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων επί τη βάσει των οποίων οργανώνονται και λειτουργούν οι κοινωνίες, καθοριστικό ρόλο παίζει η ιδεολογία της κάθε φορά εφαρμοζόμενης πολιτικής μα και το ίδιο το ήθος των πολιτικών προσώπων που την εφαρμόζουν.

Δυστυχώς, στις μέρες μας σημαντικοί πολιτικοί θεσμοί καταδυναστεύονται και παρεκκλίνουν της ηθικής τους πορείας εξαιτίας της ανεξέλεγκτης, πολλές φορές, προσπάθειας αυτοκαταξίωσης ορισμένων πολιτικών, οι οποίοι προκειμένου να καρπωθούν προσωπικά οφέλη εκ της θέσης που βρίσκονται, δεν διστάζουν ακόμα και να ερμηνεύσουν το Σύνταγμα και το Δίκαιο κατά το δοκούν όπως επίσης και την ίδια την ηθική διάσταση της πολιτικής με όρους ωφελιμιστικούς και κοινωνικά επιζήμιους. Καμία απόπειρα δικαιολόγησης τέτοιων μη σύννομων και επιλήψιμων συμπεριφορών δεν χωρεί μέσα στη Δημοκρατία και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν, ούτε βεβαίως από πολιτικούς οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπηρετούν το θεσμό της Δικαιοσύνης, όπως και ο υπογράφων το κείμενο αυτό.

Υπηρετώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου αλλά και ως άνθρωπος που πάντοτε υπήρξε πολιτικά ενεργός, πιστεύω βαθύτατα πως η εναρμόνιση του προσωπικού ήθους και της πολιτικής ηθικής με την ιδεολογική στόχευση της (εξ)υπηρέτησης του κοινού καλού πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο και αδιαπραγμάτευτο χαρακτηριστικό του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Τουλάχιστον, η ισχυρά δεσμευτική πεποίθησή μου για τα περί της πολιτικής πράγματα, δεν μου επιτρέπει να θεωρήσω ως σημαντικότερη την προσωπική ευημερία έναντι της συλλογικής. Ο συσχετισμός άλλωστε της πολιτικής δύναμης με τυχόν ατομικές επιδιώξεις δεν προάγει τίποτα άλλο παρά την υπονόμευση της ίδιας της δημοκρατίας. Είναι σχεδόν ενστικτωδώς αυτονόητη η αντίληψή μου ότι η διαρκής προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα η κοινωνική δικαιοσύνη, η λογοδοσία για κάθε πολιτική ενέργεια και κυρίως η εφαρμογή στην πολιτική πράξη των ηθικών κανόνων, γραπτών και άγραφων, αποτελεί την αδιαπραγμάτευτη για εμένα προδιαγραφή και τον οδηγό σε όλα μου τα πολιτικά βήματα, τα τωρινά αλλά και τα μελλοντικά.

Κάθε πολιτική ενέργεια εμπεριέχει μέσα της τη μοναδικότητα της ανάγκης η οποία την επέβαλε. Η ανάγκη αυτή εκπορεύεται πάντοτε από την φύση και την κατάσταση της κοινωνίας την οποία η πολιτική υπηρετεί. Θα ήταν λοιπόν σφάλμα και ατόπημα η συναίσθηση της πραγματικότητας με την οποία ο πολιτικός αντιλαμβάνεται τα κοινωνικά τεκταινόμενα να είναι διαφορετική από

εκείνη των πολιτών. Ο προσωπικός μου πολιτικός βηματισμός ήταν και πάντοτε θα είναι βασισμένος ακριβώς σ’ αυτή την αντίληψη καθόσον ο ίδιος δεν ξεχνώ ποτέ ότι πρώτα είμαι πολίτης και μετά πολιτικός. Οι μέχρι σήμερα ενέργειές μου άλλωστε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων φανερώνουν περίτρανα ότι κριτήριο των ενεργειών μου είναι ο πολίτης και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Με την οπτική λοιπόν του πολίτη και χωρίς δεύτερες σκέψεις ή δισταγμούς και πάντοτε έχοντας ως οδηγό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος έχω λάβει όλες μου τις πολιτικές αποφάσεις. Με ακριβώς αυτό το ξεκάθαρο σκεπτικό επιθυμώ να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου μέσα από κάθε δυνατή πολιτική δυνατότητα που αυτοί θα μου εμπιστευτούν στο μέλλον. Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.

Νίκος Ε. Πάπουτσας

Δικηγόρος

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.