Κούλογλου: Μια αλήθεια κάνει όσο δέκα θητείες

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κόντρα και στον Γιώργο Μελιγγώνη, απάντησε σε ερωτήσεις για το πολυσυζητημένο άρθρο του στο Tvxs «ΔΕΘ: Ισοπαλία μετά από έναν ανιαρό αγώνα» και τη διευκρινιστική του δήλωση για το θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη.

-Είστε από χθες αυτό που λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα το πρόσωπο της ημέρας. Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας, εάν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, θα το γράφατε αυτό το άρθρο στο tvxs;

-Ασφαλώς θα το έγραφα, και θέλω εξαρχής να διευκρινίσω [για την εισαγωγή που κάνατε] ότι δεν πήρα πίσω το άρθρο [σ.σ. με τη δήλωση στην Αυγή], αλλά αναφέρθηκα απλώς σε μια  «ενδεχομένως άστοχη » διατύπωση ενός σημείου, την οποία μπορώ να σας εξηγήσω.

-Εξηγήστε μας, αν θέλετε.

-Στο άρθρο έκανα έναν απολογισμό της εμφάνισης των δυο πολιτικών αρχηγών [στη ΔΕΘ]. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα έγραψα ότι ήταν ένα καλό αποτέλεσμα, όπως είναι μια ισοπαλία εκτός έδρας. Γιατί στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, παίζεις (ως αντιπολίτευση) εκτός έδρας. Ο πρωθυπουργός είναι που μοιράζει [παροχές]. Ως προς αυτό δεν έχω να πάρω τίποτα πίσω.

Μου λένε ορισμένοι, σωστά τα λες, αλλά έπρεπε να το γράψεις μετά από τρεις-τέσσερις μέρες. Ενδεχομένως και να έχουν δίκιο. Όμως η δικιά μου πρόθεση ήταν μια και μοναδική: Βλέπω ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Εάν κάνω κατά καιρούς κριτική δεν είναι για να αποδομήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Προοδευτική Συμμαχία αλλά για να σπρώξω τα πράγματα μπροστά.

Κε Μελιγγώνη εγώ έχω μάθει στην ζωή μου να κερδίζω. Να κερδίζω από το μπάσκετ που παίζουμε διπλό με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις μεγάλες μάχες της ζωής. Δεν θέλω να είμαι ηττημένος από τους διεφθαρμένους. Δε θέλω να γίνω η χλεύη του Άδωνι Γεωργιάδη. Δεν είμαι ευχαριστημένος από την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα. Βελτιώνονται συνεχώς, αλλά θέλω κι άλλο. Αυτή ήταν η μοναδική μου πρόθεση με αυτό το άρθρο.

Δηλαδή το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σαν ευρωβουλευτής είναι να κάθεσαι στη γωνιά σου και να περιμένεις να σε βάλει ο πρόεδρος και στην επόμενη ευρωβουλή, λέγοντας “μπράβο-μπράβο” ή κατακρίνοντας τους άλλους που θα πουν μια διαφορετική άποψη; Σας διαβεβαιώ, ότι το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι μια νέα θητεία στην ευρωβουλή. Μια θητεία γενικώς. Αν θα μου δώσει ο Αλέξης Τσίπρας μια νέα θητεία.. Μια αλήθεια κάνει δέκα θητείες. Την έλεγα σε όλη τη ζωή μου και θα συνεχίσω να τη λέω για το καλό της παράταξης. Όχι για το καλό το δικό μου. Εγώ δεν έχω προσωπικά σχέδια. Δεν θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Τίποτα δε θέλω.

-Όλη αυτή την παρεξήγηση, την έχετε συζητήσει με τον κ. Τσίπρα; Είχατε την ευκαιρία να συζητήσετε τις τελευταίες μέρες μαζί του;

-Βεβαίως, μιλήσαμε σε ένα πολύ φιλικό κλίμα όπως άλλωστε και τις προηγούμενες φορές. Μάλιστα διέρρευσαν κάποιοι κακόβουλοι -όχι ο Α. Τσίπρας- ότι δεν μου απαντούσε στα τηλέφωνα ένα χρόνο τώρα. Αυτό δεν ισχύει. Μιλήσαμε σε φιλικό επίπεδο… ο Α. Τσίπρας είναι ένας προσηνής άνθρωπος, που ξέρει και ακούει, και μου είπε ότι εξακολουθεί και υποστηρίζει αυτό που μου είχε πει και πέρυσι “ότι μπορείς να κριτικάρεις τις επιλογές μου ακόμη και επώνυμα” αλλά απ ΄αυτό το θέμα έχει δημιουργηθεί μια ιστορία ότι “λες εσύ θα μπορούσε σε μια προοδευτική διακυβέρνηση να υπάρχει άλλος πρωθυπουργός στη θέση του Τσίπρα”. Του απάντησα ότι αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που μου χε περάσει από το μυαλό. Δεν είχα ποτέ αυτό το πράγμα ούτε σαν ιδέα. Και μπορώ να σας εξηγήσω ποια ήταν η ιδέα.

-Μετά από αυτή τη συνομιλία με τον κ. Τσίπρα προέκυψε η δήλωση στην Αυγή, σωστά;

-Ναι. Κοιτάξτε να δείτε, στην επόμενη [εκλογική] αναμέτρηση οι δυο αντίπαλοι θα είναι ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας. Όποιος κερδίσει θα είναι πρωθυπουργός. Ο Τσίπρας είναι ο επικεφαλής της παράταξης και το μεγάλο ατού της. Άρθρο παρά άρθρο το λέω και το επαναλαμβάνω. Επομένως δεν υπάρχει κανένα νόημα [σε όλη αυτή την παρεξήγηση].

-Δημοσιογράφος είστε 30 χρόνια, όμως, και καταλαβαίνετε ότι εάν έβγαινε ένας ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο κ. Κύρτσος για παράδειγμα που είναι άλλα 30 χρόνια δημοσιογράφος, και έλεγε ότι ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας ήρθαν ισοπαλία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το έκανε σημαία – και καλώς ίσως θα το έκανε, έτσι παίζεται το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα – και πολλοί ΝΔκράτες θα κατηγορούσαν τον Κύρτσο – και πάλι τυχαίο το όνομα, πείτε Σπυράκη αν θέλετε – ότι έκαψε την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Είναι εύλογη η κατηγορία αυτή από τους συντρόφους σας προς εσάς, που την ακούμε για την εμφάνιση Τσίπρα;

-Όχι γιατί ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Όπως σας είπα, είμαι ικανοποιημένος αλλά θέλω περισσότερα. Εγώ αυτό που ήθελα με λίγα λόγια να πω είναι ότι θέλω αυτή η κυβέρνηση που έχει κάνει τόσα πράγματα στον τόπο, στους εργαζόμενους, στη νεολαία, που τα έχει κάνει θάλασσα με την πανδημία, να φύγει το γρηγορότερο. Και ανυπομονώ για αυτό.

Κάνω λάθος; Μπορεί, αλλά λέω την άποψη μου. Μου λέτε για τους ευρωβουλευτές. Δηλαδή οι ευρωβουλευτές όταν έχουν μια άποψη τι πρέπει να κάνουν; Να μη την λένε; Να λένε ψέμματα; Να κάνουν τον μουγκό; Να υποκρίνονται; Μα αυτό υποβιβάζει το πολιτικό σύστημα! Οι ευρωβουλευτές με αυτά που βλέπουν στην Ευρώπη και με την πείρα που αποκτούν πρέπει να μπορούν να βοηθήσουν το κόμμα έστω και με την κριτική. Αυτή είναι η δική μου άποψη και παραμένει η πρόθεση μου σε κάθε περίπτωση. Δεν έχω κανένα άλλο σχέδιο, ούτε κάποιο άλλο πρόσωπο να προτείνω στη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Α. Τσίπρας, εάν κερδίσουμε, θα είναι ο πρωθυπουργός.

-Θέλετε λίγο να μου εξηγήσετε τι νόημα είχε να γράψετε στο άρθρο ότι εάν ήθελε να βγάλει μια είδηση ή να κερδίσει τις εντυπώσεις ή να προωθήσει τη στρατηγική της Προοδευτικής Συμμαχίας θα έπρεπε να είχε αφήσει ανοιχτό το άλλο σενάριο;

-Καταρχήν υστερούμε στην επικοινωνία. Ο Μητσοτάκης είναι άδειος από περιεχόμενο αλλά έχει πολύ καλή επικοινωνία. Εμείς έχουμε ιδέες αλλά δεν έχουμε επικοινωνία. Και ανέφερα μερικά παραδείγματα. Μεταξύ αυτών έγραψα ότι ο Μητσοτάκης πήγε στη ΔΕΘ με πρόταγμα “ή εγώ ή το χάος”. Εμείς με την “προοδευτική διακυβέρνηση”. Ερωτήθη ο Α. Τσίπρας ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης της Προοδευτικής Συμμαχίας. Εάν το άφηνε λίγο ανοιχτό όλα τα ΜΜΕ θα μιλούσαν για την Προοδευτική Συμμαχία.

-Δε θα άνοιγε μια συζήτηση που θα έλεγε “καίγεται ο Τσίπρας, ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός”;

-Όχι γιατί την επόμενη εβδομάδα θα τον ρωτούσαν τα ΜΜΕ για αυτό και…

-Μα θα πήγαινε σε ντιμπέιτ προεκλογικό κατά αυτό τον τρόπο με ανοιχτό το σενάριο για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός…

-Εάν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια είχε ρωτηθεί και το είχε κλείσει το θέμα, δε θα ήταν έτσι. Μπορεί όμως να ήταν λάθος ο συλλογισμός μου και για αυτό λέω για άστοχη διατύπωση που έδωσε χώρο σε παρερμηνείες. Όμως η δική μου πρόταση δεν ήταν αυτή. Όπως και είπα και ένα άλλο παράδειγμα που πρέπει να βελτιώσουμε στην επικοινωνία με σκοπό το καλό αυτού του Τόπου που υποφέρει από την παρούσα κυβέρνηση. Για μένα το πιο εύκολο είναι να κάτσω στα αυγά μου και να κάνω τη δουλειά στην Ευρωβουλή και να περιμένω να με βάλει ο Τσίπρας στο επόμενο ψηφοδέλτιο.

-Οι ψηφοφόροι να σας βάλουν, εκτός εάν ξέρετε κάτι ότι θα τα αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης. Δε φτάνει να θέλει ο Τσίπρας, πρέπει να σας σταυρώσουν κιόλας.

-Ναι αλλά πρέπει πρώτα να σε βάλει ο πρόεδρος στο ψηφοδέλτιο. Κάποιοι κακεντρεχείς που κάνανε διαρροές σε μέσα που κατά τ’ άλλα τα θεωρούμε “πετσωμένα” και τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα τον ανεβάζουν και τον κατεβάζουν με το χειρότερο τρόπο, διέρρευσαν ότι μόνο ως εκ θαύματος θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές με αυτά που κάνω. Ας μην είμαι. Ποτέ. Θα μπορώ να κοιμάμαι το βράδυ με ήσυχη τη συνείδηση μου; Μπορεί να έκανα λάθος; Μπορεί να άνοιξα ένα θέμα που δεν ήθελα να ανοίξω; Μπορεί, αλλά έκανα λάθος γιατί ήθελα να βοηθήσω όχι γιατί θέλω να υπονομεύσω. Αυτή είναι η θέση μου.

-Είπατε ότι αν κάποιος θέλει να είναι ευρωβουλευτής ξανά το πιο εύκολο είναι να κάτσει και να κριτικάρει όποιον ενοχλεί τον Πρόεδρο. Αναρωτιέμαι αν φωτογραφίζετε και δυο συντρόφους σας, τον επικεφαλής σας τον κ. Παπαδημούλη και τον κ. Αρβανίτη, που σας καταλόγισαν αυτογκόλ και σας προέτρεψαν εμμέσως πλην σαφώς ότι εάν θέλετε να πάρετε άλλη πορεία, και επειδή είναι περίεργη η ζωή στις Βρυξέλλες, πόσο εύκολη θα είναι η συνύπαρξη με τους συντρόφους σας μετά το τέλος της πανδημίας;

-Δε θέλω να απαντήσω στην ερώτηση σας. Δε θέλω να ανοίξει ένα κεφάλαιο εσωστρέφειας που άνοιξε με ευθύνη του κ. Πολάκη που παρενέβη και το έκανε μεγάλο θέμα – έχω και εγώ ευθύνη φυσικά. Αυτό που θέλω εγώ είναι οργανωμένα να κοιτάξουμε προς τα έξω, να κάνουμε επαφές στους δήμους, στους οποίους υστερούμε, δηλαδή δεν έχουμε αντιστοιχήσει την εκλογική μας δύναμη με την οργανωτική μας δύναμη, ώστε να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και για τα λαϊκά προβλήματα και για τις διεκδικήσεις και για να κερδίσουμε τις εκλογές.

ΠΗΓΗ:https://tvxs.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.