Η λεηλασία της Φθιώτιδας. Του Νίκου Πάπουτσα

Ο Νομός Φθιώτιδας έχει ιστορία βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του χρόνου. Είναι ο τόπος που γέννησε παραδόσεις και ανέδειξε ήρωες για τους οποίους είναι υπερήφανη ολόκληρη η Ελλάδα.

Κι όμως, η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των επιτετραμμένων της στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την έχουν οδηγήσει στο μαρασμό και στην αναπτυξιακή αφάνεια. Το πολιτικό προσωπικό της κυβερνώσας παράταξης, εμφανώς καταβεβλημένο από την αδυναμία του να δικαιολογήσει έστω και στοιχειωδώς την παταγώδη του αποτυχία, απλώς σιωπά.

Ποιος μίλησε για τη συρρίκνωση του πληθυσμού; Ποιος μίλησε για τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, σε σημείο εξαφάνισης, του πολίτη της Φθιώτιδας; Ποιος μίλησε για τις ανύπαρκτες θέσεις εργασίας και τη διαρκώς διογκουμένη ανεργία στον τόπο μας; Ποιος μίλησε για την παντελή απουσία του κοινωνικού κράτους; Ποιος μίλησε για την υποβάθμιση της υγείας; Κανείς. Και δεν μίλησε επειδή απλώς η Νέα Δημοκρατία έχει εμφανώς πάρει διαζύγιο από τη λογοδοσία, την ευθύνη και την πολιτική εντιμότητα.

Οι απαιτήσεις της πραγματικότητας είναι άμεσες, καθημερινές και επιβεβλημένες ως ατομικές υποχρεώσεις των πολιτών, οι οποίοι με εξαντλητική προσπάθεια καταφέρνουν πλέον να διατηρούν πια το ελάχιστο επίπεδο της αξιοπρέπειάς τους μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας, της ακρίβειας και της ανασφάλειας που έχει επιβληθεί την τελευταία τετραετία. Η αμείλικτη εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων της οικονομικής ελίτ και των ‘αρίστων’ εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας έχει βρει πρόσφορο έδαφος εφαρμογής στη Φθιώτιδα.

Οι επενδύσεις βρίσκονται σχεδόν στο μηδέν, η επιστημονική κοινότητα δεν προσελκύει νέους ανθρώπους, η τουριστική ανάπτυξη παραπαίει, ο κόσμος της πρωτογενούς παραγωγής αδυνατεί να ανταποκριθεί στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής χωρίς να έχει τη στήριξη ούτε του κράτους ούτε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί λοιπόν να συνεχίσει ο τόπος μας να υπηρετεί την ιδιοτέλεια;

Η επανάσταση της αλήθειας ξεκινά με ένα απλό και ξεκάθαρο βήμα. Την αναγνώριση ότι οι υπεύθυνοι για την οικονομική, θεσμική και κοινωνική λεηλασία της Φθιώτιδας δεν έχουν πια θέση στο πολιτικό προσκήνιο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πλέον αυταπόδεικτο πως δεν μπορούν να διακονήσουν την ανάγκη του Φθιωτού πολίτη, δεν το έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, γιατί να το κάνουν τώρα;

Ο τόπος μας έχει ανάγκη την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, ανανέωση όμως η οποία να συνοδεύεται με τα εχέγγυα της καταξίωσης σε επαγγελματικό, κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο. Έχει ανάγκη από ανθρώπους που ζουν την καθημερινότητά τους εδώ και δεν είναι περαστικοί, επικαλούμενοι απλώς και μόνο τον τόπο μας ως τόπο της γέννησής τους. Περισσότερο όμως έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν ήδη αποδείξει ότι γνωρίζουν τις πραγματικές δυσκολίες των πολιτών και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν στ’ αλήθεια για να τις αμβλύνουν.

Η Φθιώτιδα πρέπει να έχει ό,τι έχει κάθε άλλος ευρωπαϊκός τόπος. Ο πολίτης της Φθιώτιδας είναι Ευρωπαίος πολίτης. Γι’ αυτό δικαιούται να έχει άριστες υποδομές στην υγεία, την παιδεία, την ανάπτυξη, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την προοπτική για το μέλλον του. Να δίνει τις ίδιες ευκαιρίες στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Είμαι εδώ όχι απλώς επειδή συναισθάνομαι κάποιο απροσδιόριστο χρέος για τον τόπο και τους συμπολίτες μου, όπως συνήθως ορισμένοι πολιτικοί αβασάνιστα επικαλούνται, αλλά επειδή ζω, είμαι επαγγελματίας και οικογενειάρχης σε έναν τόπο που η καθημερινότητα ολοένα και γίνεται πιο δύσκολη και γνωρίζοντας την αιτία των προβλημάτων, θέλω να προσπαθήσω να τα διορθώσω.

Γιατί, αν μη τι άλλο, έχω υποχρέωση απέναντι τόσο στην ηθική μου υπόσταση όσο και απέναντι στο ίδιο μου το παιδί που μεγαλώνει στη Φθιώτιδα, που πηγαίνει σε σχολείο στη Φθιώτιδα και που οι φίλοι του είναι στη Φθιώτιδα και όχι κάπου αλλού.

Νίκος Πάπουτσας

Δικηγόρος

Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ https://npapoutsas.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.