Η Λαμία έχει τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα, το Γοργοπόταμο και έναν ΑΡΗ Βελουχιώτη

Την περασμένη Κυριακή  επισκέφτηκαν τη Λαμία μέλη του  Συλλόγου Βόλου  Σ.Ι.Μ.Ε.Α  (Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης). Τους υποδέχτηκαν στην πλατεία Λαού  μπροστά στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη τα μέλη του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης». 
Η ιστορικός και Πρόεδρος του Σωματείου Βασιλική Λάζου και μέλη του ΔΣ ξενάγησαν τους 100 περίπου επισκέπτες πραγματοποιώντας  ένα σύντομο ιστορικό περίπατο στο κέντρο και τις πλατείες της πόλης. Στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκε  ιστορικός περίπατος στο Γοργοπόταμο και  επίσκεψη στο  Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία.
Τα μέλη του ΣΙΜΕΑ από το Βόλο   ενημερώθηκαν  για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα  την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας, φωτογραφήθηκαν μπροστά στον ανδριάντα του ΄Αρη στην πλατεία Λαού και την ιστορική γέφυρα του Γοργοπόταμου,  χαλάρωσαν πίνοντας  τον καφέ τους στις καφετέριες  της Λαμίας, γεύτηκαν τα παραδοσιακά ψητά  στις ταβέρνες του Γοργοπόταμου   και  έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις  από την εκδρομή τους  στη Λαμία.
Ποιος είπε λοιπόν ότι  η Λαμία δεν έχει τίποτα  για να τραβήξει το ενδιαφέρον  του επισκέπτη;
Οι Φίλοι του Μουσείου Εθνικης Αντίστασης   έδειξαν το δρόμο.
Έχουμε τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα, το Γοργοπόταμο, την μαρτυρική Υπάτη, τον Αθανάσιο Διάκο και έναν ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ. Και ακόμα  αναξιοποίητα ιαματικάγραφικά  χωριά στην Οίτη, το μοναστήρι και το Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας της Μονής Αγάθωνος, το πλατανοδάσος του Σπερχειού, ορειβατικά μονοπάτια για πεζοπορία και τόσα άλλα. Αρκεί να υπάρχει η έμπνευση και η θέληση για   ανάδειξη των Μνημείων , της ιστορίας και  της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.  
Και φυσικά χρειάζεται σχεδιασμός,  προβολή,  οργάνωση   και στήριξη κάθε αξιόλογης προσπάθειας.    Χρειάζονται ακόμα τα αυτονόητα.  ΄Οπως να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες   σε μια πόλη καθαρή– δυστυχώς η εικόνα  στην πλατεία Λαού   δεν μας τιμά  σαν πόλη-, να  έχουμε Μουσεία αντάξια της ιστορίας  μας  που χρειάζεται να τα  στελεχώσουμε με προσωπικό   και  να είναι ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα, να υπάρχει η  δυνατότητα  για στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης κλπ .
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για αυτοδιοικητικούς και  πολιτικούς. Γιατί τα λόγια  χωρίς αντίκρυσμα  τόσα χρόνια  έχουν κουράσει…
Χ.Π

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.