«Η αντιμετώπιση του μαζικού φόβου δε μπορεί να γίνει παρά μόνο συλλογικά»

Ο νεοφιλελευθερισμός επελαύνει. Μη γελαστούμε να θεωρήσουμε και να κρίνουμε τα σημερινά μέτρα με βάση τον υπαρκτό κίνδυνο. Είναι απλώς η έναρξη μιας διαδικασίας διάλυσης των κοινωνικών θεσμών προστασίας της εργασίας και της υγείας του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και μαζικού φόβου.

Με πρόσχημα έναν σχετικά επικίνδυνο επισκέπτη-ιό, οι υπερεθνικές εξουσίες εξαπολύουν το νέο είδος πλανητικών πολέμων, αυτό των βιολογικών. Υπαρκτοί κίνδυνοι λόγω καταστροφικής επίδρασης του ανθρώπου στον πλανήτη χρησιμοποιούνται κατ αρχήν για τη διασπορά μαζικού φόβου στον πληθυσμό και στη συνέχεια για την εκθεμελίωση όσων κοινωνικών κατακτήσεων εμποδίζουν την αναπαραγωγή κέρδους και εξουσίας. Με αστυνομία, με στρατευμένα ΜΜΕ, με στρατό, δεν έχει σημασία. Όλα στο τραπέζι. Μόνη επιδίωξη ο έλεγχος της υγείας και της διατροφής.

Η μόνη απάντηση σ αυτό το εφιαλτικό σενάριο είναι η αντιμετώπιση του μαζικού φόβου και αυτό δε μπορεί να γίνει παρά μόνο συλλογικά. Απαραίτητη προϋπόθεση η διατροφική αυτοδυναμία του πληθυσμού και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, καταστάσεις που δε μπορούν να υπάρξουν παρά μόνο σ ένα κοινωνικό σύστημα που θα υπηρετεί τον άνθρωπο.

Προς το παρόν ας στρέψουμε τις προσπάθειές μας σ αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά την υγεία, μαζική αμφισβήτηση της ασκούμενης πολιτικής. Όσον αφορά τη διατροφή, δημιουργία δομών-δικτύων-χώρων πέρα και έξω από την κερδοσκοπική εμπορευματική κυκλοφορία με στροφή και προτεραιότητα στην παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης. Τώρα είναι η ώρα.

Ταυτόχρονα με την αντίσταση στο κοινωνικό πεδίο, να εμβαθύνουμε στη δημιουργία.

Ν. Κ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.