Εμπορο… πανηγύρια! Του Νίκου Πάπουτσα

Είναι δυστυχώς προφανές πως για ορισμένους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο χρόνος έχει σταματήσει να προχωρά κι έχει μείνει κολλημένος πίσω, κάπου στο παρελθόν!

Είναι επίσης γεγονός πως πέρα από τις προκλήσεις στις οποίες όλοι μας πρέπει να ανταποκριθούμε μέσα σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα κληθήκαμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή και παγκόσμια υγειονομική κρίση. Μέσα σ’ αυτό το κοινωνικά και οικονομικά σκληρό και αβέβαιο τοπίο, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαμιέων επέλεξε κατά τη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου να μεριμνά και να τυρβάζει περί πολλών άλλων εκτός βεβαίως από τη μέριμνα για το ουσιαστικό καλό της πόλης και των πολιτών της.

Κατά την εν λόγω συνεδρίαση, όπου τέθηκε το θέμα του κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας της εμποροπανηγύρεως του Δήμου Λαμιέων, ενός αναχρονιστικού για τις ημέρες μας θεσμού, αποφασίστηκε αυτή να λάβει χώρα εντός του χώρου της Πανελλήνιας Εκθέσεως Λαμίας!

Τα διοικητικά αλλά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από την πρόθεση αυτή του Δήμου Λαμιέων αλλά και του Δημάρχου προσωπικά ο οποίος εισηγείται και προεδρεύει της Επιτροπής, είναι αρκετά ενώ ταυτόχρονα δίνουν ένα εντελώς εσφαλμένο μήνυμα προς την κοινωνία της πόλης μας. Όπως είναι γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Λ. έχει ήδη καταργηθεί με νόμο ενώ δεν έχει συσταθεί έως σήμερα το νέο νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει τη διαχείρισή της, θέτοντας εν αμφιβόλω τη νομιμότητα της παραχώρησης του χώρου στο Δήμο Λαμιέων προκειμένου να φιλοξενηθεί η εμποροπανήγυρης. Αλλά, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο υφίσταται, τα μέλη του είναι εδώ και χρόνια υπό καθεστώς παραίτησης καθιστώντας έτσι οποιαδήποτε εκ μέρους τους διοικητική πράξη παραχώρησης ανίσχυρη και σε κάθε περίπτωση ουσιαστικά και διοικητικά αλυσιτελή. Εγείρεται λοιπόν το σοβαρό ερώτημα: Επιθυμεί ο Δήμος Λαμιέων να προβεί σε ενέργειες που νομικά κινούνται στο θολό τοπίο της αβεβαιότητας; Κι αν ναι, τι σκοπό καλούνται να εξυπηρετήσουν;

Πέραν όμως των ανωτέρω, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για τα οποία αν και τέθηκαν δι’ εμού στο τραπέζι της διαβούλευσης, αυτά δεν απαντήθηκαν ποτέ. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για να πιστοποιήσει πως ο χώρος είναι ασφαλής για τους πολίτες; Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια ενώ ουδεμία συντήρηση έχει γίνει επί αυτών. Γνωρίζουμε βεβαίως πως πρόθεση είναι το παζάρι να πραγματοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους της Π.Ε.Λ. αλλά η εγγύτητά του προς τα κτίρια αυτά είναι βέβαιο πως εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες που θα το επισκεφτούν. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα κτίρια αυτά ούτε με άδειες είναι εφοδιασμένα, ούτε κάποιος φορέας τα έχει πιστοποιήσει για την αντοχή αλλά και την πυρασφάλειά τους.

Ο Δήμος Λαμιέων είναι ο κύριος μέτοχος στο διάδοχο σχήμα της Π.Ε.Λ. κι αντί να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που θα την ενεργοποιήσουν εκ νέου καθιστώντας την ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής μας, με την απόφασή του αυτή την υποβαθμίζει σε ένα απλό παζάρι που κανένα μακροπρόθεσμο όφελος δεν έχει ούτε για το Δήμο ούτε βεβαίως για τους πολίτες του. Η κοντόφθαλμη λογική στο σχεδιασμό αυτό είναι ένα εξόχως μεγάλο πολιτικό σφάλμα που δίνει στην τοπική μας κοινωνία το λάθος μήνυμα. Το μήνυμα της πλήρους διάλυσης ενός θεσμού που αν και η κεντρική πολιτική εξουσία φρόντισε με τις ενέργειες και με τις παραλήψεις της να απαξιώσει, εμείς ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να αντιστρέψουμε και να αγωνιστούμε για να τον επαναφέρουμε εκεί που του αρμόζει. Εκεί που ΜΑΣ αρμόζει ως Λαμιώτες!

Η πανδημία του Covid-19 έφερε τους επαγγελματίες της πόλης μας σε δεινή οικονομική θέση. Αντί λοιπόν ως Δήμος να τους στηρίξουμε στην πράξη ενισχύοντας τα εισοδήματα και ταυτόχρονα την προοπτική διατήρησης πολλών θέσεων εργασίας, επιλέγουμε να τους δώσουμε τη χαριστική βολή. Να δώσουμε χρήματα σε πλανόδιους που έρχονται και παρέρχονται από την πόλη μας χωρίς να συνεισφέρουν προς αυτή ούτε κατ’ ελάχιστο, πλην βεβαίως της οικονομικής ζημίας που επιφέρουν στους επαγγελματίες του τόπου μας. Αν η πολιτική του Δήμου Λαμιέων και του Δημάρχου είναι η εξόντωση του εμπορικού κόσμου της Λαμίας, εμένα προσωπικά με βρίσκει παντελώς αντίθετο. Θεωρώ πως ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να φύγει εκτός της πόλης και του εμπορικού της κόσμου. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους εμπόρους σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία όπως μας έχουν στηρίξει κι αυτοί τόσα χρόνια όλους εμάς αλλά και την ίδια τη Λαμία!

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οφείλουμε να το καταλάβουμε αυτό. Χρόνος και χώρος για εμπορο…πανηγύρια για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας δεν υπάρχει. Χρόνος και χώρος υπάρχει μόνο για πραγματική ανάπτυξη αλλά και το καλό των ίδιων των πολιτών της υπέροχης Λαμίας. Της δικής μας Λαμίας!

Νίκος  Πάπουτσας

Δικηγόρος / Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.