Δραματικό «κούρεμα» συντάξεων ενόψει.Του Νάσου Χατζητσάκου

 Nέες περικοπές από 8% έως 68% σε 2,15 εκατ. κύριες και επικουρικές συντάξεις

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα τη νομοθέτηση των περαιτέρω μειώσεων στα μέσα της επόμενης χρονιάς, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 για λόγους περιορισμού του πολιτικού κόστους πριν την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να τιμωρήσει και τους τελευταίους ψηφοφόρους της προχωρώντας μέσα στο 2014 την εφαρμογή νέων, «στοχευμένων» αυτή τη φορά, δρεπανηφόρων μέτρων σε περαιτέρω περικοπές από 8% έως και 68%, σε 2,15 εκατομμύρια κύριες και -ως επί το πλείστον- επικουρικές συντάξεις. Οι μειώσεις αναμένεται να νομοθετηθούν στα μέσα του αμέσως επόμενου έτους για λόγους καθαρά επικοινωνιακής διαχείρισης – εξαπάτησης της κοινωνίας αφού, όπως όλα δείχνουν με βάση και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014!
Το θέμα αυτό,  σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αποτελεί ένα από τα βασικά αντικείμενα πολιτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, στο πλαίσιο των συζητήσεων οι οποίες λαμβάνουν χώρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ζητούν νέες περικοπές για το 2014 οι οποίες, μετά τη λήξη αυτού του γύρου της «διαπραγμάτευσης», αναμένεται να κυμανθούν από 2,4 έως 7 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. Οι μειώσεις αυτές, κατά τους τροϊκανούς, προκύπτουν μετά το άθροισμα της «μαύρης τρύπας» αρκετών ασφαλιστικών ταμείων κύριας και –σε μεγάλο βαθμό- επικουρικής ασφάλισης καθώς και των απωλειών της τάξης των 2 δισ. ευρώ από την επικείμενη κατάργηση των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» (έμμεσων φόρων οι οποίοι διαχρονικά υφίστανται υπέρ της βιωσιμότητας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης).
Οσο και αν οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν ερωτώνται σχετικά, λένε ψελλίζοντας… «όχι σε νέα οριζόντια μέτρα», γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτές οι νέες μειώσεις θα πρέπει να γίνουν έστω και υπό το χαρακτηρισμό – «βιτρίνα» των «στοχευμένων μέτρων». Αυτό το οποίο φέρονται να διαπραγματεύονται με τους υπαλλήλους της τρόικας είναι η νομοθέτηση αυτών των περικοπών όχι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά στα μέσα του 2014. Στους αξιωματούχους της τρόικας, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπόσχονται αποτέλεσμα ισοδύναμο με αυτό το οποίο θα προέκυπτε εάν τα μέτρα λαμβάνονταν τώρα, αφού η επιδιωκόμενη συμφωνία συμπεριλαμβάνει τον όρο ότι, οποτεδήποτε και αν νομοθετηθούν, «θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά».
Ανάλογη πρακτική, σημειωτέον, ακολουθήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις μειώσεων της διετίας 2011 – 2012 από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, για λόγους συγκράτησης του πολιτικού κόστους.

Ποιοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο» του χρόνου

Το «λογαριασμό» αυτή τη φορά θα πληρώσουν οι «απόμαχοι της εργασίας» οι οποίοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το μήνα μικτά και επικουρικές πάνω 200 ευρώ το μήνα, μικτά. Συνολικά, υπολογίζεται ότι από τα νέα «στοχευμένα» μέτρα θα θιγεί ο ένας στους δύο συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους να μειώνονται έως και 68%!
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναδρομικές περικοπές της τάξης του 8% με 10% από την Ιανουαρίου του 2014 (με νομοθέτημα το οποίο θα περάσει από τη Βουλή στα μέσα του επόμενου έτους για να μην υπάρξει νέο κύμα κοινωνικής έντασης πριν ή κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους, οπότε η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης) θα υποστούν περίπου 603.633 κύριες συντάξεις (σε σύνολο 2,78 εκατ.). Αυτές οι συντάξεις, σε επίπεδο μικτών αποδοχών, εξακολουθούν να ξεπερνούν κάθε μήνα τα 1.000 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι τους προέρχονται από τα πάλαι ποτέ ισχυρά «ευγενή» ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και των ΜΜΕ.
Επίσης, μειώσεις έως 68% (!) θα υποστούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2014, σχεδόν στο σύνολο τους 1,54 εκατ. επικουρικές συντάξεις, με στόχο να φτάσουν όλες στο επίπεδο των 150 με 200 ευρώ το μήνα, μικτά. Τις πιο μικρές –ή και μηδαμινές σε ορισμένες περιπτώσεις- περικοπές θα έχουν όσες επικουρικές ήδη είναι κάτω από τα 500 ευρώ το μήνα, μικτά. Τις πιο μεγάλες μειώσεις θα έχουν 603.633 επικουρικές συντάξεις οι οποίες εξακολουθούν κάθε μήνα να ξεπερνούν τα 500 ευρώ το μήνα, μικτά.
Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται 596.690 επικουρικές οι οποίες κατά μέσο όρο, κυμαίνονται στα 596,7 ευρώ το μήνα μικτά και 252 συντάξεις αυτής της κατηγορίας οι οποίες, παρά τις μειώσεις των πρώτων μνημονιακών ετών, κυμαίνονται ανάμεσα στα 1.000 και στα 1.500 ευρώ το μήνα, μικτά. Πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα μικτά από επικουρική δικαιούνται, πλέον, μόλις 22 δικαιούχοι οι οποίοι με τη σειρά τους, θα δουν τις απολαβές τους από τον φορέα επικουρικής ασφάλισης τους να μειώνονται σε δραματικό βαθμό φτάνοντας στο επίπεδο των 200 ευρώ το μήνα, μικτά.

http://www.epohi.gr/portal/oikonomia/15212-dramatiko-koyrema-syntakseon-enopsei

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.