Για τη Μόρια. Του Δημήτρη Χριστόπουλου

Η πυρκαγιά στη Μόρια κατέστρεψε εντελώς τη δομή. Το γεγονός είναι μακράς διάρκειας.
Η Μόρια. Το συνώνυμο της αβίωτης ζωής. Ένα άσημο χωριό της Λέσβου του οποίου το όνομα έγινε διαβόητο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στον κόσμο, ως η πεμπτουσία της βαρβαρότητας του ανθρώπου σε άνθρωπο.

Η φωτιά στη Μόρια ως αυτοεκπληρουμενη προφητεία. Η απόλυτη καταστροφή, 35 κρούσματα Covid 19. Και άργησαν κιόλας. Από την αρχή φωνάζαμε τι θα γίνει με τις δομές, αλλά επιλέχθηκε ο συνωστισμός μέσα στην καραντίνα ώστε απλώς να μην τους βλέπουμε. Ενάντια σε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Και η ζημιά έγινε. Θα γίνονταν όμως κάποια στιγμή. Έγινε τώρα. 9 Σεπτέμβρη 2020..Θα τη θυμόμαστε τη μέρα.

«Ανοιχτή υπόθεση η ανθρώπινη ιστορία. Αν το παλεψουμε ώστε στο ταξίδι της να τραβήξει σε καλό δρόμο στο μέλλον θα βλέπουμε ως μελανό στιγμα την κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο. Μακάρι, λέω εγώ. Όπως μαθαίνουμε πλέον για την Μακρόνησο, τη Σπιναλόγκα, τη Λέρο (την περίοδο που το ψυχιατρείο της ήταν το ένοχο μυστικό της Ευρώπης), την Ικαρία (όταν έγινε ο προορισμός χιλιάδων εξοριστων) και πάει λέγοντας.
Υπάρχει, βέβαια από την άλλη και η περίπτωση να τα συνηθίσουμε όλα αυτά. Και αντί να τα ανακαλουμε στη μνήμη μας με τη φρίκη που αισθάνεται κάνεις μπαίνοντας σε ένα στρατόπεδο εργασίας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, να τα βλέπουμε με την αδιαφορία ενός ανθρώπου που κοιτάζει ένα κακόγουστο εμπορικό κέντρο η μία ελεεινή πολυκατοικία – δηλαδή, με μια νωθρή συγκαταβατικοτητα μπροστά στην κοινοτοπία του κακού.

Έτσι είναι, όμως.Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι πλάθουν την ιστορία που τους αξίζει. Ευτυχώς, όπως έγραψε ο Μπρεχτ, «η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμη».(Επίλογος στο Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα θα είχε λύση).

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.