Γιατί νίκησε ο Τραμπ;Ανάλυση του Socialist Worker

Πώς  ο Donald Trump, ένας τραμπούκος, ρατσιστής,  δισεκατομμυριούχος, ο οποίος υπερηφανευόταν για σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες,  κέρδισε την  προεδρία στις ΗΠΑ; Είναι ένα αποτέλεσμα που στέλνει κύματα σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυξημένη αντίσταση.

Το αποτέλεσμα ήταν μια αποδοχή για τον  Trump από τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, αλλά ήταν επίσης μια σαφής απόρριψη της Χίλαρι Κλίντον και των  ανθρώπων στην κορυφή της κοινωνίας. Σε μια σειρά δημοσκοπήσεων  εξόδου (exit polls) περίπου 20% των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν τους άρεσε Trump είπαν επίσης ότι τον είχαν  ψηφίσει. Το  ζήτημα ήταν ότι  έβλεπαν την Κλίντον ακόμη πιο αρνητικά.
 
Η Κλίντον ήταν η επιλογή των τραπεζιτών, των μεγάλων επιχειρήσεων και το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού κατεστημένου. Χτυπήθηκε σκληρά από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις πλουσιοπάροχες ανταμοιβές της σε ομιλίες της σε κλειστά ακροατήρια των τραπεζιτών όπου διακινούσε  κυνικές απόψεις για την πολιτική.

Όταν, στις παραμονές των εκλογών, το FBI ανακοίνωσε ότι δε θα ασκούσε ποινική δίωξη για την υπόθεση των  e-mails της Κλίντον, ο βασικός δείκτης μετοχών πήγε στα ύψη. Όταν χθες το βράδυ υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Trump είχε κερδίσει, οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποχώρησαν.

Η Κλίντον, με το μήνυμα της ότι οι ΗΠΑ ήταν «ήδη μεγάλη» ήταν ο χειρότερος  υποψήφιος τη  στιγμή που  δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι πικραμένοι, θυμωμένοι και φοβισμένοι για τις δεκαετίες αχαλίνωτης ανισότητας, πτώσης του βιοτικού επιπέδου και ατέλειωτους πολέμους στο εξωτερικό.

Η εποχή του πλουσιότερου 1% με τις γεμάτες  τσέπες  έχει αφήσει το σημάδι της. Οι  δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 53% των ερωτηθέντων στις αστικές περιοχές, το 63% στις προαστιακές και το 71% στις αγροτικές περιοχές, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η οικονομία ήταν σε λάθος δρόμο.

Το  γκάλοπ  της ABC News (exitpoll)  ζήτησε από τους ανθρώπους να δηλώσουν τις  ιδιότητες που αναζήτησαν για  έναν υποψήφιο. Ο μεγαλύτερος παράγοντας (38 τοις εκατό) είπαν  ότι ήταν κάποιος που μπορεί να «επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές». Μεταξύ των υποστηρικτών του Trump , ήταν σχεδόν όλα τα σχετικά με την αλλαγή.

 Είναι απολύτως πιθανό ότι αν ο Bernie Sanders είχε σταθεί ως υποψήφιος Δημοκρατικός, τότε θα είχε ηττηθεί ο  Trump. Ο Sanders, ο οποίος έτρεξε τις προκριματικές ως ένας «δημοκρατικός σοσιαλιστής» και κάλεσε για μια «πολιτική επανάσταση» θα μπορούσε να προσφέρει την αλλαγή. Η Κλίντον δεν θα μπορούσε.

Δεν κατάφερε  καν να  κινητοποιήσει μαύρους και λατίνους ψηφοφόρους στους αριθμούς που είχαν προβλεφθεί. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Trump κέρδισε  περισσότερους Λατίνους ψηφοφόρους από όσους οι Ρεπουμπλικάνοι άρπαξαν την τελευταία φορά.

Το CNN δήλωσε ότι τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που υποστήριξαν πριν τον Ομπάμα , ψήφισαν τον  Trump αυτή τη φορά.

Οι πλουσιότεροι

Ο Trump είναι ο εχθρός του λαού της εργατικής τάξης.  Η κύρια οικονομική δέσμευσή του ήταν μια τεράστια περικοπή φόρων για τους πλουσιότερους ανθρώπους στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Η πολιτική του της δημιουργίας  αποδιοπομπαίων τράγων, των Μουσουλμάνων και των Μεξικανών  μεταναστών, ενθαρρύνει τους  ρατσιστές και χωρίζει τους εργαζόμενους όταν πρέπει να ενωθούν.

Ο ρατσισμός που ήταν ένα  κοινό μήνυμα και των δύο μεγάλων κομμάτων, ήταν ένας ισχυρός παράγοντας που τροφοδότησε  την ψηφοφορία υπέρ του Τραμπ. Αλλά η νίκη του δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν σαρωθεί από τον ρατσισμό.

Κρίσιμης σημασίας για τη νίκη του ήταν οι νίκες  στο Οχάιο και την Αϊόβα. Ο Μπαράκ Ομπάμα  κέρδισε αυτές τις περιοχές  δύο φορές, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ψηφοφόροι τους δεν ήταν  σκληρά ρατσιστές. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κερδίσει το Michigan από το 1988. Ο Trump κέρδισε εκεί χθες το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα πρέπει να κινητοποιηθούν και  να οργανωθούν  κατά του ρατσισμού, τις  επιθέσεις στο βιοτικό τους επίπεδο και τον πόλεμο. Θα πρέπει να αξιοποιήσουν  την ελπίδα που έχει έρθει από τις πρόσφατες απεργίες, τις καμπάνιες  κατά των αγωγών πετρελαίου, το κίνημα: Oι ζωές των Μαύρων έχουν σημασία , τον  αγώνα για $ 15 την ώρα κατώτατο μισθό.

Αυτή είναι μια εποχή οικονομικής και πολιτικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επίσημη (mainstream) φιλο-καπιταλιστική πολιτική δημιουργεί  ένα χώρο που μπορεί να γεμίσει με ψεύτικα αουτσάϊντερ  όπως ο Trump.

Η υπεράσπιση του status quo δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Η αριστερά έχει να προσφέρει το δικό της πρόγραμμα αλλαγής, ελπίδας και οργής, εναντίον του κατεστημένου.

Οι Δημοκρατικοί δεν πρόσφεραν-και εξακολουθούν να μην προσφέρουν- καμία αποτελεσματική εναλλακτική λύση στον  Trump. Είναι μόνο ο  αγώνας που θα τον σταματήσει  και αυτοί οι αγώνες  θα πρέπει επίσης να παράγουν  μια σοσιαλιστική πολιτική εναλλακτική λύση, απέναντι στα καπιταλιστικά κόμματα.

Μετάφραση από σημερινό  κείμενο του Socialist Worker Party : https://socialistworker.co.uk/art/43680/Why+did+Trump+win , με τίτλο: Why did Trump win? by Charlie Kimber

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.