Από τον διαβολικά καλό (Τραμπ) στον… φιλέλληνα (Μπάιντεν). Του Δημήτρη Μηλάκα

Έρχεται, λοιπόν, μια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η ελληνική πολιτική ηγεσία περί της αμερικανικής προστασίας που υποτίθεται έχει εξασφαλίσει για τη χώρα και, ταυτόχρονα, να αποκαλύψει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί ότι δεν μπορούν να είναι τίποτε περισσότερο από μαριονέτες στα χέρια των Αμερικάνων.

Στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ (αποκαλύπτεται από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) η οποία επιδόθηκε στις ηγεσίες των επιτροπών Εξωτερικών και άμυνας της βουλής και της γερουσίας, διαβάζουμε:

  1. «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας».
  2. «η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Με απλά λόγια αυτό που λέει η αμερικανική διοικητική γραφειοκρατία που ήταν εκεί και επί «διαβολικά καλού Τραμπ» και θα παραμείνει εκεί και όταν ο «φιλέλληνας» Μπάιντεν αναλάβει πλανητάρχης είναι:

  • Υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο καθότι οι δύο χώρες δεν έχουν συμφωνήσει να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους
  • Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα 10 ναυτικά μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου.

Δεδομένων τούτων, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την τουρκική αποθράσυνση η οποία εκδηλώνεται έντονα και συστηματικά το τελευταίο διάστημα με το Ορούτς Ρέις από τη μια και τις συνεχείς τουρκικές «εκκλήσεις» για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών από την άλλη.

Αυτό, ωστόσο, που δύσκολα μπορεί αν γίνει αντιληπτό και να εξηγηθεί είναι γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις «τα δίνουν όλα» στους Αμερικανούς χωρίς να εξασφαλίζουν στοιχειώδη ανταλλάγματα.

Για παράδειγμα, τι φρόντισαν να εξασφαλίσουν ως έμπρακτη αμερικανική υποστήριξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που διαπραγματεύτηκε και εν συνεχεία η κυβέρνηση της ΝΔ που υπέγραψε την νέα ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία η οποία μετατρέπει τη χώρα σε αμερικανική βάση από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη;

ΠΗΓΗ:http://www.topontiki.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.