Με τις ψήφους ΝΔ και «Ελληνικής Λύσης» πέρασε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της  ΝΔ και της Ελληνική Λύσης. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 καταψήφισαν

Προηγήθηκε ολοήμερη συζήτηση και αντιπαράθεση στην Ολομέλεια κατά την οποία δεν μίλησαν τελικά ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της  υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και  του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΑ Νίκου Φίλη, ενώ το νομοσχέδιο συγκέντρωσε πυρά και από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αρκετές είναι οι επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση που συγκέντρωσαν αρνητικά σχόλια σε ποσοστά που αγγίζουν το 90% (στη δημόσια διαβούλευση), όπως για παράδειγμα το άρθρο που αφαιρεί την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας από τις απογευματινές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων, με αποτέλεσμα να αφήνεται ελεύθερο το πεδίο για την αδήλωτη εργασία και φοροδιαφυγή. Οι ήδη υφιστάμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας στο πεδίο των ιδιωτικών σχολείων πολλαπλασιάζονται καθώς αφαιρείται η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις απoλύσεις στα ιδιωτικά σχολεία με την ταυτόχρονη διάταξη «οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον επιθυμούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους»

Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για δέκα αλήθειες και δύο κόσμους που συγκρούονται μεταξύ του προοδευτισμού και της οπισθοδρόμησης, ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ήταν κυβέρνηση, επέδειξε μία τρομακτική ιδεοληψία και εμμονή απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πολέμησε την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία, περιόρισε τη δυνατότητα για εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων», υποστήριξε η κ. Κεραμέως.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, «αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αναδεικνύει 10 κύριες αλήθειες και έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη σημαντική παρέμβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σχολείου».

Για εξόφληση προεκλογικών γραμματίων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Φίλης, κατά την τοποθέτησή του. «Είναι γραμμένα στη Διαύγεια τα ποσά που έχουν δώσει ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Και τώρα -να η αντιπαροχή!», είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί να δώσετε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης συνολικά, φέρνετε στην Βουλή ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου, που προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Άλλο ένα νομοσχέδιο που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους έρχεται αιφνιδιαστικά, εν μέσω θερινών διακοπών» τόνισε ο Γ.Γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το σχέδιο νόμου, απελευθερώνει τις απολύσεις των διδασκόντων στα ιδιωτικά σχολεία και οδηγεί σε υποτίμηση της εργασιακής σχέσης του διδάσκοντα σε εξαρτημένη εργασία, όπως ακριβώς είναι η σχέση ενός εργαζόμενου σε σούπερ μάρκετ, σε τράπεζα ή σε οικοδομή, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Έντονη κριτική, τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, και η τομεάρχης παιδείας του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου, κατηγορώντας τα δύο κόμματα, ότι με τις πολιτικές τους υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης.

«Η διασφάλιση του επιχειρείν μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, και μάλιστα μέσα από την απελευθέρωση των απολύσεων, δεν τιμά κανένα. Ούτε την κυβέρνηση, αλλά ούτε και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλίδου.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment