ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Πολιτών για τη ΛΑΜΙΑ: Για την επέτειο Απελευθέρωσης της Λαμίας- Κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του ΑΡΗ

Η 18η Οκτώβρη 1944, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης μας από τη γερμανική ναζιστική κατοχή, είναι το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας.

Στη συνείδηση των δημοτών μας, αλλά και στην επίσημη ιστορία του τόπου έχει καταγραφεί ως η μέρα της εκδίωξης από την πόλη μας και των τελευταίων γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από τις δυνάμεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και της λαϊκής αντίστασης. Δύο μέρες μετά, στις 20/10/44, χιλιάδες λαού από τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή επεφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή στους μαχητές και στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος εκφώνησε από την πλατεία Ελευθερίας τον περίφημο λόγο του.

Η περιοχή μας αξιώθηκε να γίνει το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης του ΕΛΑΣ που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στη Λαμία ανήκει επίσης η τιμή να είναι η γενέτειρα του Άρη Βελουχιώτη αλλά και πολλών ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών που αγωνίστηκαν, έπεσαν στο πεδίο της μάχης ή εκτελέστηκαν σε αντίποινα από το ναζιστικό στρατό κατοχής.

Η 18η Οκτώβρη, είναι ημέρα τιμής και μνήμης που ανήκει πάνω από όλα στους Αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η φετινή επέτειος της απελευθέρωσης βρίσκει τον ελληνικό λαό να στενάζει κάτω από μια νέα ιδιότυπη κατοχή. Μετά από 10 χρόνια μνημονιακών και «μεταμνημονιακών» κυβερνήσεων καταστροφής έχει βαθύνει η εξάρτηση και υποδούλωση της χώρας στις ξένες δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ), διευρύνοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο λαό, ενώ ορατά πλέον είναι τα σύννεφα πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις της χώρας, η μία μετά την άλλη, διαγκωνίζονται στη δουλοπρέπεια και στο ραγιαδισμό απέναντι στους ξένους δυνάστες που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία. Σ’ αυτή τη συγκυρία ο αγώνας για την απελευθέρωση από τη νέα ιδιότυπη κατοχή αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη και προϋπόθεση επιβίωσης του λαού και της χώρας.

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης πρωτοβουλιών αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία, καθώς και τον αγώνα για τη δημιουργία του αναγκαίου κοινωνικού μετώπου ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης. Παράλληλα, συνεχίζει να συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τον τόπο μας, αλήθειας που τόσο βάλλεται συστηματικά από τους ιδεολογικούς ταγούς του συστήματος σε μια γενικευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσής της, ξαναγραψίματος της ιστορίας με όρους αντιδραστικούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς σήμερα τους αντιστασιακούς απελευθερωτές της πόλης μας και το άξιο τέκνο της, Άρη Βελουχιώτη, είναι να συμμετέχει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, ακολουθώντας το δρόμο που αυτοί άνοιξαν, το δρόμο της μέγιστης λαϊκής ενότητας και του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε κάθε λογής κατακτητές.

Αύριο, Κυριακή 18 Οκτώβρη στις 12.00 πμ, αντιπροσωπεία της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία θα καταθέσει ένα δάφνινο στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού, σαν μια ελάχιστη ένδειξη τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Αντίστασης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment