Το Ε.Κ. Λαμίας για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη Λοκρίδα

Το Eργατικό κέντρο Λαμίας καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Φθιώτιδας το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε το Σάββατο 11/9 στο εργοστάσιο Atlas tapes στην περιοχή της Λοκρίδας.

Ο 55χρονος εργάτης που σκοτώθηκε την ώρα της βάρδιας ήταν πατέρας 2 παιδιών.

Εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη για τον άδικο χαμό του συναδέλφου, συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους δικούς του ανθρώπους.

Μέσα σε τρεις μήνες, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, είναι ο δεύτερος εργαζόμενος που χάνει την ζωή του την ώρα της δουλειάς.

Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, που αυξάνονται και φτάνουν σε τρομακτικά επίπεδα δεν είναι τυχαία γεγονότα. Οφείλονται στην ακόρεστη δίψα των μεγαλοεργοδοτών για κέρδη, πράγμα που απαιτεί ένταση της δουλειάς και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης . Αυτούς υπηρετεί η κυβέρνηση, γι αυτό παίρνει μέτρα και ψηφίζει νόμους που τους λύνουν τα χέρια για να δουλεύουμε όσο, όπως και όποτε θέλουνε.

Γι’αυτό οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση, τα ανεπαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας έχουν καταντήσει τους χώρους δουλειάς σε επικίνδυνα κάτεργα.

Τα μέτρα προστασίας για την ζωή μας και για την υγεία μας, για αυτούς λογίζονται ως κόστος, γι αυτό κατά κανόνα είναι ελλιπή ή ανύπαρκτα.

Αυτή η άθλια πραγματικότητα, δυστυχώς επιβεβαιώνεται και με τον πιο τραγικό τρόπο.

Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχαμε τονίσει πριν 3 μήνες πως η υπερεντατικοποίηση της εργασίας είναι κανόνας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7ήμερα, κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης και φόρτου εργασίας.

Καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διαλευκανθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Ούτε σκέψη να φορτωθεί η ευθύνη στον συνάδερφο που έχασε την ζωή του. Να γίνει έλεγχος για την παράνομη 7ήμερη απασχόληση και να παρθούν όλα τα αναγκάια μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και όχι να καταργηθούν όπως ουσιαστικά προβλέπει ο νέος αντεργατικός νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Η οργή μας, η αγανάκτηση μας, ο πόνος μας, να γίνει οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση για να μην σακατευόμαστε στο μεροκάματο, για να μην θρηνούμε συναδέρφους μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να παλέψουν ενωμένοι για δικαιώματα, για μέτρα προστασίας.

Το ΔΣ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.