Πατρίδα μας η Στερεά: Παρουσίαση ψηφοδελτίου και προγράμματος ανάπτυξης Φωκίδας από την Κατερίνα Μπατζελή

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Μπατζελή, την Παρασκευή 3  Μαΐου παρουσίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών το ψηφοδέλτιο της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά» και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης του Νομού Φωκίδας, στο πλαίσιο της Περιφέρειας.

Η ομιλία της υποψήφιας Περιφερειάρχη Κατερίνας Μπατζελή

Φίλες και φίλοι

Η Φωκίδα είναι μικρός νομός αλλά με μεγάλη Ιστορία. Τον χαρακτηρίζει η βαριά πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά . Εάν μπορούσε να ορισθεί ισοζύγιο «προσφοράς και απολαβής», η Φωκίδα θα ήταν πλεονασματική σε προσφορά.

Η Φωκίδα ποτέ άλλοτε δεν έμοιαζε τόσο ξεκομμένη όσο την τελευταία πενταετία ,μια απομόνωση από ουσιαστικές θεσμικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, υποδομές. Αναφέρονται ορισμένοι από την σημερινή περιφερειακή αρχή για το μελλοντικό σχεδιασμό της Περιφέρειας λες και δεν είχαν την διαχείριση της για 5 χρόνια.

Μόλις το 7% των πόρων της Περιφέρειας από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν την τελευταία 5ετια ,αποσπασματικά , χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει κανένα νέο έργο στρατηγικής για την περιοχή και με βασικά έργα «τελματωμένα».

Η περιφερειακή αρχή χαρακτηρίζεται από αδυναμίες και ελλείψεις που στοίχησαν στον τόπο μας .

Α)Στην συζήτηση και διαμόρφωση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, η Περιφέρεια ήταν «σκιώδης» διαπραγματευτής. Ένα χωροταξικό , που δημιούργησε την ανάγκη προσφυγών, δυστυχώς όμως όχι απόλυτα συγκεκριμένων και ορισμένων, όπως οι νέες συνθήκες απαιτούν. Το νέο Χωροταξικό πρέπει να έχει σαφή όρια για το που επιτρέπεται τι και το ποια είναι η δυναμική του κάθε παραγωγικού τομέα. Είμαστε υπέρ των συνεργειών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σαφής όρους και προϋποθέσεις

Β) Δυστυχώς, η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, επένδυσε στην επικοινωνία στελεχών της και όχι στην ουσία και στην στρατηγική των Υποδομών στην Περιοχή

ü Θεωρούμε όμως τραγικό, απέναντι σε κάθε έννοια σεβασμού προς τον Πολίτη, έργα οδικής ασφάλειας – αποκατάσταση οδοστρώματος – απαραίτητα και επιβεβλημένα και απόλυτα αναγκαία, κύρια στο παραλιακό δίκτυο, να επικοινωνούνται ως έργα Υποδομής.

ü Ούτε ένα νέο χιλιόμετρο δεν έχει γίνει, στην ανάπτυξη , βελτίωση των οδικών αξόνων , κύρια των τμημάτων του Μπράλλος – Αντίρριο, με προτεραιότητα το Ιτέα Γαλαξείδι και τμήματα υψηλής επικινδυνότητας. Να σημειώσουμε ότι για το τμήμα Τριαταία – Αγ. Σπυρίδωνας, υπάρχουν ακόμη και οι πίνακες απαλλοτριώσεων.

ü Επί πέντε χρόνια δεν είχαμε καμιά εξέλιξη σε δύο ακόμη βασικά έργα υποδομής, την ολοκλήρωση του άξονα Άμφισσα – Λιδωρίκι, τμήμα Μαλανδρίνο Λιδωρίκι και την βελτίωση του τμήματος Ερατεινή – Μαλανδρίνο. Δεν αξίζει η Ορεινή Φωκίδα το δικαίωμα της προσβασιμότητας;

ü Ούτε κόμβοι έξω από δυναμικές επιχειρήσεις-Ιχθυκαλλιέργειας-και από την ΒΙΟΠΑ δεν έγινε για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών, έργα που δεν κοστίζουν και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ

ü Μόλις πρόσφατα κατατέθηκαν προτάσεις για μελέτες στο Υπ.Οικονομίας αλλά η Περιφέρεια τα έκανε «Δελτία Τύπου» υλοποιήσιμων έργων

ü Υπάρχουν συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομών του πρωτογενή τομέα, την Πεδιάδα Μόρνου και την Άρδευση του Ελαιώνα Άμφισσας. Κανείς όμως δεν αναρωτιέται, δεν καταθέτει καν κοινοβουλευτικό έλεγχο ο τοπικός Βουλευτής, γιατί δεν ξεκινούν οι εργασίες, γιατί δεν επιλύονται τεχνικά ζητήματα, γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία Υπηρεσιών , με την ευθύνη και εποπτεία της Περιφέρειας.

ü Ζητάμε εξηγήσεις γιατί το έργο της Άρδευσης του Ελαιώνα δεν περιλαμβάνεται με σαφήνεια, όπως πριν, στην τελευταία έκθεση των Υδατικών Αποθεμάτων της Νοτιανατολικής Στερεάς, από το Υπ. Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια.

Γ)Αλλά ούτε και στον εκσυγχρονισμό ,στην ψηφιακή οικονομία έγιναν παρεμβάσεις που να δώσουν ώθηση στις επιχειρήσεις και στην καινοτομία και στην ασφάλεια των πολιτών.

Επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ πολιτών για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, μεταξύ της Περιφερειών και της Κεντρικής Κυβέρνησης, μεταξύ της Περιφερειών και της Ευρώπης. Μεταξύ των παραγωγικών τάξεων, των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνικών, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Θα αγωνιστούμε και θα συμπορευθούμε για :

Μια Περιφέρεια εξωστρεφή

Μια Περιφέρεια καινοτόμο

Μια Περιφέρεια παραγωγική

Μια Περιφέρεια ισόρροπης ανάπτυξης

Μία Περιφέρεια με κοινωνική συνοχή, με νέους ,με ευκαιρίες απασχόλησης και ασφάλεια των πολιτών της

Μία Περιφέρεια που οι πολίτες θα της έχουν εμπιστοσύνη, θα συμμετέχουν, θα συνδιαμορφώνουν την επόμενη μέρα τους.

Μία Περιφέρεια με ενιαία συνείδηση, εκείνης της «πατρίδας μας της Στερεάς»

Σας θέλουμε κοντά μας. Όλες και όλους μας. Να φτιάξουμε μια μεγάλη συμμαχία ενεργών πολιτών πέρα και πάνω από κόμματα, πέρα από τεχνητές πολώσεις και προσωπικές ανασφάλειες. Να πολεμήσουμε μαζί για όσα δημιουργούν ασφυξία σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα κοινά.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.