Οι όροι της συμφωνίας ΔΕΗ – ΛΑΡΚΟ για τη συνέχιση τροφοδοσίας της βιομηχανίας με ηλεκτρικό ρεύμα

Το ποσό των 4,5 εκ. ευρώ τον μήνα  καλείται να καταβάλλει η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών για την υπογραφή νέας σύμβασης για την τροφοδοσία της βιομηχανίας με ηλεκτρική ενέργεια.

   Μετά την πολύωρη συνάντηση των διοικήσεων των δύο εταιρειών, που πραγματοποιήθηκε χθες, η συμφωνία οριστικοποιείται και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα, ίσως και σήμερα.

 Βασικός όρος της σύμβασης είναι η   αποπληρωμή της τρέχουσας κατανάλωσης ρεύματος, ώστε να μην αυξάνονται οι συσσωρευμένες οφειλές με αξιόπιστες εγγυήσεις για την τήρηση του εν λόγω όρου, που μπορεί να περιλαμβάνουν και την εκχώρηση τιμολογίων πελατών της ΛΑΡΚΟ.

Πηγές της ΔΕΗ ότι πέρα από τη διασφάλιση πως δεν θα δημιουργούνται νέα χρέη, θα υπάρχει πρόβλεψη και για τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες κυμαίνονται στο επίπεδο των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο εταιρείες, έως τώρα σε υπηρεσιακό επίπεδο, ξεκίνησε έπειτα από μεσολαβητική παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη. Tο πλαίσιο που έθετε ο κ. Σταθάκης είναι να προσαρμόσει η ΛΑΡΚΟ την κατανάλωση ενέργειας  άρα και το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι  διεθνείς χαμηλές τιμές του νικελίου, καθώς και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.
Nα σημειωθεί πως η ΛΑΡΚΟ είναι η μόνη παραγωγός εταιρεία σιδηρονικελίου στην Ε.Ε., καλύπτοντας το 5% των αναγκών της Ε.Ε. στο συγκεκριμένο μέταλλο (βασικό συστατικό για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα). Το 2016 η εταιρεία παρήγαγε 17.071 τόνους νικελίου (το 2017 υπολογίζονται σε 17.500). Από την άλλη πλευρά όμως τόσο η εξόρυξη όσο και ο τρόπος κατεργασίας της πρώτης ύλης είναι κοστοβόρα και το τελικό αποτέλεσμα που εξάγεται και πωλείται σε χαμηλές τιμές (λόγω πτώσης τιμών νικελίου) δεν μπορεί να καταστήσει κερδοφόρα την επιχείρηση.

 Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει δώσει τελική προθεσμία έως την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου πριν προχωρήσει στην άρση της εκπροσώπησης της εταιρείας που θα οδηγούσε στη διακοπή ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων.  Η προηγούμενη σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιρειών τον Ιούνιο του 2017.

 Να σημειωθεί ότι, στις 24 Ιανουαρίου 2019 αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επιστροφή των 135 εκατ. ευρώ με τα οποία το Δημόσιο στήριξε τη ΛΑΡΚΟ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.