Νέο μνημείο Ολοκαυτώματος στη Μενδενίτσα

Νέο μνημείο Ολοκαυτώματος  Μενδενίτσας θα ανεγερθεί στη θέση  του παλαιού Ηρώου  του οποίου η ανέγερση κρίθηκε απαραίτητη μετά τον επίσημο χαρακτηρισμό από την πολιτεία της Μενδενίτσας ως Μαρτυρικό Χωριό.

 Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Καμένων Βούρλων  αναφέρει:

Στις 4 Μαΐου 2022 στη Μενδενίτσα έγινε η έναρξη της υλοποίησης του προγραμματισμένου και δημοπρατημένου έργου του Δήμου Καμένων Βούρλων: «Τόπος Ιστορίας και Μνήμης Μενδενίτσας». Το έργο, προϋπολογισμού 30000 ευρώ, αποτελεί εκπλήρωση δικαίου αιτήματος του τοπικού διαμερίσματος Μενδενίτσας το οποίο έχει γίνει αποδεκτό ομόφωνα από το ΔΣ του Δήμου Κ. Βούρλων.

Το υπάρχον παλαιό Ηρώο του χωριού θα ανακαινιστεί και ο χώρος γύρω από αυτό θα αποκατασταθεί και διαμορφωθεί ώστε να περιλαμβάνει το νέο Μνημείο Ολοκαυτώματος Μενδενίτσας του οποίου η ανέγερση κρίθηκε απαραίτητη μετά τον επίσημο χαρακτηρισμό από την πολιτεία της Μενδενίτσας ως Μαρτυρικό Χωριό στις 20 Μαρτίου 2020. Επιπλέον πρόκειται να εντοιχιστούν στο χώρο σειρά επιγραφικών πλακών όπου θα αποτυπώνονται συνοπτικά οι περίοδοι ιστορίας της Μενδενίτσας από την αρχαιότητα μέχρι και τη Γερμανική κατοχή, όπως και τα ονόματα των πεσόντων των πολέμων και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Όλος ο Μνημειακός χώρος θα επενδυθεί με μάρμαρο.

Στην έναρξη της κατασκευής του έργου παραβρέθηκαν στη Μενδενίτσα ο Δήμαρχος των Καμένων Βούρλων Ιωάννης Συκιώτης, οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο εκπρόσωπος του Τοπικού Διαμερίσματος Μενδενίτσας και οι συμβεβλημένοι κατασκευαστές του έργου, κ. Πάνος Γώγος και Γιώργος Ποντίκας (φωτογραφία). Το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022, ώστε τα εγκαίνιά του να γίνουν στις 9 Οκτωβρίου 2022, ακριβώς 79 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα και τη καταστροφή της Μενδενίτσας από τα Ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα στις 9 Οκτωβρίου 1943.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.